LAPTOP alırken dikkat edilmesi gereken HUSUSLAR!!!

h@cker_baba

Katılımcı Üye
18 Ara 2007
273
9
Şu sıralarda laptop almak istiyenlere rehberlik tutacak dikkat edilmesi gereken hususları 7 soru ile cevaplamış..
  1. Dizüstü Bilgisayarda Hangi Çift Çekirdek İşlemci Tercih Edilmelidir.
  2. En güçlü işlemciye sahibim.Fakat,birçok oyunu akıcı bir şekilde oynayamıyorum.
  3. 2 farklı markanın hemen hemen aynı özelliklere sahip modellerini inceledim.Fakat 2 model arasında da fiyat olarak büyük farklar mevcut.
  4. Dizüstü bilgisayarımı büyük bir hevesle aldım ve yine o hevesle çalıştırdım.Fakat,ekranın sağ köşesinde oluşan ölü pikseli gördükten sonra canım çok sıkıldı.Bu durumda ne yapabilirim ?
  5. Bazı dizüstü bilgisayar modellerinin aralarında 2000-2500 ytl’ye kadar farklar olduğunu görüyorum.Fakat pahalı modelin özelliklerini incelediğimde ise kendi kendime “ucuz olan daha performanslıymış* diyebiliyorum.Acaba benim bilmediğim bir durum mu var ?
  6. Windows Vista ile beraber satılan dizüstü bilgisayarların çoğu 1 GB sistem belleği ile beraber geliyor.Fakat birçok sitede performanslı kullanım için en az 2GB bellek miktarı öneriyorlar.Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.
  7. Dizüstü bilgisayarımdan Vista’yı kaldırıp XP kurmak istiyorum.Fakat destek sitesinde XP ile ilgili hiçbir sürücü yayınlanmamış.
Soru 1 :// Dizüstü Bilgisayarda Hangi Çift Çekirdek İşlemci Tercih Edilmelidir.

Cevap:// Şu zaman itibari ile Intel’in Santarosa (Centrino Pro) platformuna ait C2D işlemcileri en yüksek performansa sahip işlemcilerdir.Ayrıca AMD tarafından üretilen Turion X2′li dizüstü bilgisayarlar Intel’in CD ve C2D modellerine nazaran biraz daha ucuz modellerdir.Fakat performans ele alındığında X2 ailesinin C2D işlemci ailesine karşı hiçbir üstünlüğü bulunmuyor.Sadece bir önceki nesil olan CoreDuo işlemcileriyle karşılaştırılması gerekir.
=> Ofis ve Günlük Kullanım : AMD Turion X2 ve Core Duo T2450 ,,,,,,,,, T2700
=> Yüksek Performans : Intel Core 2 Duo (Centrino Pro *Santarosa* )

Soru 2:// En güçlü işlemciye sahibim.Fakat,birçok oyunu akıcı bir şekilde oynayamıyorum.

Cevap:// Muhtemelen C2D T7xx ailesinin işlemcilerini kullanan bir dizüstü bilgisayarınız var.Ne yazik ki,oyunlar işlemciye değil grafik işlemcinize bakarlar.O platforma ait dizüstü bilgisayarlar genelde Intel’in entegre grafik çözümü olan x3100 modeliyle beraber satılabiliyorlar.O nedenle satın almadan önce mutlaka grafik işlemcisi hakkında bilgi edinin.

Soru 3:// 2 farklı markanın hemen hemen aynı özelliklere sahip modellerini inceledim.Fakat 2 model arasında da fiyat olarak büyük farklar mevcut.

Cevap:// Dizüstü bilgisayarlar,üzerlerinde geniş çaplı bir araştırma yapıldıktan sonra satın alınmalıdır.Burada fiyat farkını oluşturan bazı etkenler şunlar olabilir;
Ergonomi
Optik Okuyucunun teknik özellikleri
Sabitdiskin teknik özellikleri
Bellek modüllerinin teknik özellikleri
Yazılımsal Destek
Klavye Düzeni

Soru 4:// Dizüstü bilgisayarımı büyük bir hevesle aldım ve yine o hevesle çalıştırdım.Fakat,ekranın sağ köşesinde oluşan ölü pikseli gördükten sonra canım çok sıkıldı.Bu durumda ne yapabilirim ?

Cevap:// Firmaların ölü piksel politikaları hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor.Bazı üreticiler değişim için 2 adet ölü pikseli şart koşarken mesela,Toshiba gibi bir markalarda 5 adet ölü piksel oluşan bir dizüstü bilgisayarı değişim için kabul edebiliyorlar.

Soru 5:// Bazı dizüstü bilgisayar modellerinin aralarında 2000-2500 ytl’ye kadar farklar olduğunu görüyorum.Fakat pahalı modelin özelliklerini incelediğimde ise kendi kendime “ucuz olan daha performanslıymış* diyebiliyorum.Acaba benim bilmediğim bir durum mu var ?

Cevap:// Ürünlerin kendi aralarındaki fiyat farkları herzaman performans yüzünden oluşmayabilir.Örneğin,sizin daha performanslı ve daha ucuz olduğu için tercih ettiğiniz bir modelin ağırlığı 5 kg ,yaklaşık 2 katı daha pahalı olan modelin işçiliğinde *karbon* maddesi kullanıldığı için ağırlığı 1,5-2 kg’dır.Örneğin, ucuz&performanslı modelin pili 6 hücreli ,pahalı modelin ise 8 veya 9 hücrelidir.Bu da direkt olarak kullanım süresine etki edecektir.Örneğin, taşınabilirlik ele alındığında ucuz&performanslı modelin ekranı 15.4” iken pahalı modelin ise sadece 12” ‘tir.

Soru 6:// Windows Vista ile beraber satılan dizüstü bilgisayarların çoğu 1 GB sistem belleği ile beraber geliyor.Fakat birçok sitede performanslı kullanım için en az 2GB bellek miktarı öneriyorlar.Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.

Cevap:// Windows Vista için 1 GB bellek sınır değer denilebilir.Yaklaşık olarak fiziksel belleğin %45 ila 55 ‘ini kendisine ayırıyor.Ardından WLM,Firefox gibi programları kullanmaya başladığımızda bu değer %70-75′lere kadar yükselecektir.

=> Öneri : Readyboost teknolojisi sayesinde ek bir bellek takmadan ,readyboost destekli bir usb bellek alarak sistem performansını büyük oranda arttırabilirsiniz.

=>Dikkat!: Dizüstü bilgisayardaki grafik kartının mutlaka kendisine ait bellekleri olmasına dikkat edin.Kartlardaki hyper memory ve turbo cache gibi teknolojilere aldanmayın.

=>Dikkat!: Dizüstü bilgisayarlardaki entegre grafik çözümleriyle 3B oyunları oynamanız imkansız. DX10 tarafında şuan en güçlü dizüstü grafik kartı çözümleri nVIDIA 8600 ve ATI 2600 modelleri olup yakın zamanda duyurulan 8800 serisi kartlarda ülkemiz piyasası içerisinde yerini alacaklardır.DX9 tarafında ise yeterince performanslı kartlar var.En az x1400 ya da 7400 modellerini tercih etmenizi öneriyorum.

=> Öneri: Eğer Vista’nız 1 gb bellek ile geliyorsa ve performansı mutlaka arttırmak istiyorsanız,sadece Readyboost destekli hızlı bir bellek satın alın.A-Data firmasının ekonomik modelleri işinize fazlasıyla yarayacaktır.

Soru 7:// Dizüstü bilgisayarımdan Vista’yı kaldırıp XP kurmak istiyorum.Fakat destek sitesinde XP ile ilgili hiçbir sürücü yayınlanmamış.

Cevap://Üreticilerin satış politikalarından bir tanesi daha.Eğer ürün Vista ile beraber gelmiş ise XP sürücü desteği mutlaka belirli aralıklarla güncellenecektir.Fakat XP ile beraber gelen bir modele Vista sürücü desteğinin verilebilmesi biraz şansa kalmış bir durumdur.Özellikle eski chipsetli (örn 945) modellerin %85′ine henüz Vista sürücü desteği verilmiş değil.

Vista destekli bir model satın alırken kutu içeriğinde XP sürücülerinin bulunduğu bir cd var mı? yok mu ? ,mutlaka öğrenin veya alışveriş öncesinde üretici sitenin destek bölümünü araştırın.
 

h@cker_baba

Katılımcı Üye
18 Ara 2007
273
9
actıgım konu tarafından bilgilendirebildiysem sizi ne mutlu bana en azından msj sayısıyla rütbe hevesim yok!!!
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.