Laravel Nedir ? Nasıl Kurulur ?

Jaime Lannister

Kıdemli Üye
1 Ara 2020
3,692
807
Casterly Rock
Merhaba değerli TURKHACKTEAM üyeleri, Laravelin ne olduğunu anlatacağım keyifli okumalar.

qludCv.png

YHOrwJ.gif

qludCv.png


Laravel Nedir ?
Laravel, özel uygulamalar geliştirmek için kullanılan bir web framework’üdür. PHP üzerinde çalışır, tamamen ücretsiz olan Laravel açık kaynaklıdır yani, kendi isteğimize göre işlevler ekleyebiliriz. Laravel’in sloganı: “Web Sanatçılarının PHP Framework’ü”dür. Sunucu tarafında çalışan Laravel ile backend özellikler gerektiren uygulamalar geliştirmek mümkün olmaktadır. Anlaşılması kolay olan syntax yapısı ile öğrenilmesi kolaydır. Laravel kullanan şirketlerin çoğu bilgi teknolojisi hizmetleri, emlak ve perakende sektörlerindendir. Taylor Otwell tarafından oluşturulan Laravel, Haziran 2011‘deki ilk sürümünden bu yana (sürüm 1), web geliştirme endüstrisinin PHP-framework sektöründe giderek daha popüler hale geldi.
Popülaritesi her geçen gün daha da artmaktadır.

VaZaKB.png


Bağımlılık yöneticisi olarak Composer kullanılır. Farklı framework’lerin mevcut parçalarını kullanarak web uygulaması geliştirmeyi kolaylaştırmaktadır. Laravel, hızlı web uygulaması geliştirmeyi kolaylaştıran geliştirme araçları nedeniyle diğer web framework’lerinden ayrılır. Web siteleri ve çevrimiçi uygulamalar oluşturmak için en iyi platformlardan biri Laravel'dir. Basit kullanımı nedeniyle amatör veya profesyonel web geliştiricileri tarafından kullanılabilir. Laraveli anlamak için html ve php bilmek önemlidir. Laravel, Symfony ve CodeIgniter gibi bir dizi PHP framework’ü, web geliştirme sürecini kolaylaştırdığından dolayı Wikipedia ve Facebook gibi popüler, tanınmış bazı web siteleri PHP framework’leri kullanılarak oluşturulmuştur.

Kısacası Laravel, geliştiricilerin karmaşık ve sofistike projeleri kolaylıkla tamamlamasını mümkün kılar. Laravel, hızlı web uygulaması geliştirme için ideal bir seçenek haline getirilen bir dizi özellikle donatılmıştır.

LcYSBT.png


2. Laravel Nasıl Öğrenilir?
Kod yazmadan herhangi bir programlama dilini öğrenmek imkansızdır. Video eğitimlerini izleyerek ve kitap okuyarak saatlerce zamanımızı harcayabilirz, ancak herhangi bir kod yazmadan, Laravel’i kavramada başarısız oluruz. Bu nedenle, her video eğitimi veya başka bir öğrenme oturumunu bitirdikten sonra, pratik yapmak ve bir test projesiyle kendimizi geliştirmek Laravel öğrenme konusunda anahtar bir işlemdir. Bu, dili tam olarak öğrenene kadar devam etmemiz bizi motive edecektir.

ChZBzd.jpg


3. Laravel Ne İçin Kullanılır?
3.1 Eloquent ORM: Laravel’deki yerleşik Object Relational Mapping (ORM), geliştiricilerin veri tabanlarıyla kolayca çalışmasına olanak tanıyan basit bir PHP Active Record ile birlikte gelir.
3.2 MVC Mimari Desteği: Laravel, MVC veya Model View Controller mimari modelini takip eder. MVC’de, iş mantığını uygulayan sınıflar Modals, HTML sayfalarını oluşturan kod parçacığı Views ve kullanıcı etkileşiminden sorumlu sınıflar Controllers olarak adlandırılır.
3.3 Doğrulama: Kimlik doğrulama, çoğu web uygulamasının önemli bir parçasıdır ve geliştiricilerin kimlik doğrulama kodunu yazmak için çok zaman harcaması gerekir. Laravel framework’ü, web uygulamalarında kimlik doğrulamayı çok daha basit hale getirir.
3.4 Blade Şablonlama Motoru: Laravel ayrıca Blade olarak adlandırılan güçlü bir şablonlama sistemi ile donatılmıştır.

7BcJ90.gif


4. Laravel Nasıl Kurulur ?
Larave yüklemeden önce, bazı elementler kurmak gerekir. Wamp Server veya Xampp’ ın bilgisayarımızda kurulu olması gerekiyor. Bir sonraki adım ise composer programının kurulması.
  1. https://getcomposer.org/download/ adresinden Composer-setup.exe'yi indiriyoruz ve bilgisayarımıza kuruyoruz. Windows için geçerli. Eğer daha önceden indirdiysek, Composer-Setup.exe'yi açıyoruz.
  2. Kurulum işlemlerini yaptıktan sonra bilgisayarımızın “Başlat” menüsünden ara kısmına CMD yazarak komut satırını çalıştırıyoruz.
  3. Komut satırına aşağıdaki verdiğim kodları yazıyoruz:
    Kod:
    [COLOR="#1c1c1c"]-
    -[/COLOR]
    [COLOR="white"]composer global require laravel/installer[/COLOR]
    [COLOR="#1c1c1c"]-
    -[/COLOR]
  4. Bu kodu yazdıktan sonra kurulum işlemi kendiliğinden başlayacaktır.
  5. Kurulum işlemi tamamlanınca yapmamız gereken komut satırına XAMPP Web Server (CD C:\xampp\htdocs) bulunduğu dizine giriyoruz ve Windows komut sisteminde aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz. Aşağıdaki kısımda “moderasyon” yazan yer yerine herhangi bir klasör adı da verebiliriz.
    Kod:
    [COLOR="#1c1c1c"]-
    -[/COLOR]
    [COLOR="white"]laravel new moderasyon[/COLOR]
    [COLOR="#1c1c1c"]-
    -[/COLOR]
  6. Bu komutu uyguladıktan sonra kurulum işlemi başlayacaktır. Kurulum işlemi tamamlanınca “moderasyon” adlı bir laravel projesi oluşturmuş olucağız.
  7. Diğer bir yöntem de var. Aşağıdaki komutu çalıştırarak da Laravel dosyası oluşturabiliriz.
    Kod:
    [COLOR="#1c1c1c"]-
    -[/COLOR]
    [COLOR="white"]composer create-project –prefer-dist laravel/laravel moderasyon[/COLOR]
    [COLOR="#1c1c1c"]-
    -[/COLOR]
  8. Bu komutu uyguladıktan sonrada kurulum işlemi başlayacaktır.
  9. Kurulum işlemi bitince Laravel uygulamasını çalıştırmak için komut satırına XAMPP Web Server (CD C:\xampp\htdocs\moderasyon) ulaşarak Artisan komutunu kullanabiliriz.
    Kod:
    [COLOR="#1c1c1c"]-
    -[/COLOR]
    [COLOR="white"]php artisan serve[/COLOR]
    [COLOR="#1c1c1c"]-
    -[/COLOR]
  10. http://127.0.0.1:8000/ adresinden kurmuş olduğumuz Laravel’e sorunsuz bir şekilde ulaşabiliriz. Bu şekilde Laravel’i doğru bir şekilde kurup kurmadığımızı kontrol ediyoruz.

nrOfmF.gif


z2x1XH.gif


Umarım yardımcı olmuşumdur. İyi Forumlar.

zcIPpR.gif

Kaynak
 
Son düzenleme:

Pentester

Özel Üye
8 Eyl 2016
1,646
996
Ellerine sağlık. Ek olarak belirtmek isterim laravel projesinin xampp vb bir serverın yolunda oluşturulmasına gerek yok. İlgili proje hangi dizinde olursa olsun php artisan serve komutu ile çalıştırabilirsiniz.
 

Jaime Lannister

Kıdemli Üye
1 Ara 2020
3,692
807
Casterly Rock
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.