Lilo hata mesajları ve anlamları

C0M!S3R-eX

Uzman üye
14 Kas 2006
1,174
27
LILO çalışma kodu (Systemstart-Code) iki bölümden oluşur. Birinci bölüm açılış sektörü (bootsector)* ikinci bölümde /boot/boot.b ibarettir. LILO kurulum esnasında sistem harita sayfası( map file ) oluşturur. LILO işletim sistemi (Linux Kerneli gibi) için gerekli olan yönlendiricileri (sektor adresleri) bulur ve çalıştırır.

Aşağıdaki bölüm Werner Almesberger in LILO Users Guide adlı dökümantasyonundan alınmıştır.

LILO yüklenirken LILO kelimesi ekranda görüntülenir. Her kelime görüntülenmeden önce ve sonra bazı işlemler aktif hale gelir. Eger* LILO yüklenirken ekran askıda kalırsa görüntülenen harflerden problemin ne olduğu anlaşılır.



(Hiçbirsey görüntülenmezse)

LILO nun hiç bir kısmı yüklenmemistir* LILO kurulmamıştır yada açılış sektörünün bulunduğu harddisk bölümü aktif değildir.

L hatacodu

Mesela: L0101010101010



Açilis yükleyicisinin (boot loader) birinci bölümü yüklenmiştir. Ikinci bölüm ise yüklenmemiştir.Iki digital sayı hata kodu netür bir problem oldugunu gösterir. Genellikle medya hatasi ( fiziksel bir hata ) yada hardisk geometri uyuşmazlığını ifade eder..

LI

Açılış yükleyicisinin birinci bölümü ikinci bölümünü yüklemiş* fakat çalışstıramamıştır. Bu genellikle hardsik-geometri uyuşmazlığı yada /boot/boot.b dosyasının harita kurucusu çalıştırılmayarak yerleştirilmesinden kaynaklanır.

LIL

Açılış yükleyicisinin ikinci bölümü çalışmıştır* fakat sistem harita sayfasından açıklayıcı tablo yüklenememiştir. Genellikle tipik bir medya hatası yada geometri uyusmazlığından kaynaklanır.

LIL?

Açılış yükleyicisinin ikinci bölümü yanlış adrese yüklenmiştir. Bu genellikle geometri uyusmazlığı yada /boot/boot.b nin harita kurucusu çalıştırılamayarak yere yerleştirilmesinden kaynaklanır.

LIL-

Açıklayıcı tablosu bozuktur. Genellikle geometri uyusmazligi yada /boot/boot.b nin harita kurucusu çalıstırılmayacak yere yerleştirilmesinden kaynaklanir.

LILO

LILO nun tüm bölümleri hatasiz yüklenmistir.


Çok sık karşılaşılan geometri uyusmazligi 1024 cylinder boundary nin itilmesinden kaynaklanir.

Yani LİLO 1023 Cylinder alanının üst tarafına install edilmiş olabilir.

Çözüm:



Problem* asağıdaki tavsiyelere uyulması ile önlenebilir.

LILO yu 1024 cylinder boundry sinin altina kurun. Diger gerekli olan dosyaları nereye kurdugunu önemli değil.

Lilo yu * eger dıyelim HDA Linux install ediyorsanız* hda `nın MBR`ne install etmesini sağlayın

Lilo için önemli olan /boot içindeki dosyaların ( veya /etc/lilo.conf içinde define eidlen Lokation`ların ) 1024 cylinder boundry altında olmasıdır. Yani /boot devicesi yaratıp* bu devicenin 1024 Cylinder den küçük bir device altında olması size avantaj sağlar.



LILO kurma komutu

/sbin/lilo

lilo.conf dosyasında yaptığınız her değişiklikten sonra bu komutu uygulamayı unutmayın.


Eger log sayfası yaratmak isterseniz asağıdaki komutu kullanin.

/sbin/lilo -v -v -v >/boot/lilo.log 2>/boot/lilo.logerr



/boot/lilo.logerr sayfasinda hiç birsey yoktur.

/boot/lilo.log sayfasi LILO nun kullanacagi geometrileri ve BIOS cihaz numaralarini içerir.


Harddisk Geometry İnformasyonlarını kontrol etmek

Aşağıdaki 4 noktada önemini taşır:
<br< >

- Lilonun Kullandığı geometry : Bunu da lilo.conf dosyasının içine ekleyeceğiniz disk opsiyonu ile yapabilirsiniz.

- Linux-Kernelin tanıdığı geometry : Açıklayıcı bilgiler /var/log/boot.msg içinde veya dmesg komutunun size verecegi cevap ile ayrıntıları görebilirsiniz.

- Partition-tabelesinin temelini teşkil eden geometry: fdisk -l komutunu çıktısı yani. Değiştirmek için ise fdisk komtu yeterli olacaktır. Yalnız kullanırken çok dikkatli olmak gerekir.

- BIOS tarafından tanınan geometry: Bu geometry`i Lilo sistem start yaparken bulur ve bunun ile çalışır.


Lilo ile ilgili bir sorunum var ?
Tabi her zaman sorabilirisiniz ama* sorunuzu sorarken aşağıdaki bilğilerde aktarmayı unutmayın.



/etc/lilo.conf dosyasının bir örneği

fdisk -l komutunun bir çıktı örneği

/sbin/lilo -v -v -v >/boot/lilo.log 2>/boot/lilo.logerr komutundan oluşan 2 dosya

BIOS ve BIOS dan Harddisklerinizi anlatan ufak bilgiler


alıntı
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.