Linux İle Windows Arasındaki Farklar

ksc10

Katılımcı Üye
29 Ocak 2016
414
2
Burdan
Linux İle Windows Arasındaki Farklar \\\GNU/Linux Kulübü

Biliyorum arkadaşlar bu konu artık çok klişeleşmeye başladı ;ama Linux kullanmak isteyenler genelde çok çekimser davranıyor. Bu yazı ile kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışacağım.

Uyarı: Bu yazı benim fikirlerimi yansıtmaktadır. Size göre yanlış gelen bilgiler olabilir. Bu yazıyı yazarken bir kaynaktan yararlanmadım. Tamamı benim düşüncelerimdir. Bu yazı eskiden yazmış olduğum bir blog yazısıdır. Hakları benim olduğu için burada da paylaşıyım dedim.

İyi okumalar!!!

Bu yazımda sizlere çok derin bir tartışma olan Linux mu? Windows mu? konusunu edindiğim tecrübe ve deneyimlerle anlatacağım.Neden buradasınız?

Bu yazıyı görmeden önce belli ki daha önceden bu konu hakkında yeterli ve tatmin edici bir bilgi birikimi aradınız. Aramadıysanız da şimdi bu yazımı iyi okuyun. Size kendi Windows ve Linux deneyimlerimden bahsetmek istiyorum. Aslında bu yazıyı yazmamın ana sebebi işletim sistemi değiştirme fikriniz de daha sonra pişman olmamanız için.
Windows Hakkındaki Deneyimlerim

Türkiye’de bilgisayar öğrenmeye başladıysanız, muhtemel olarak %95 Windows OS (Operating System: İşletim Sistemi) ile başlamışsınızdır. Onun için Linux’tan daha fazla bir topluluğun Windows kullandığını bilmemizde fayda var. Çoğu kişi Linux’un ne olduğunu bile bilmez. Çünkü bilgisayar deyince insanların kafasının içinde oluşan görüntü Windows’un görüntüsü oluyor. Windows hakkındaki deneyimlerime gelirsek Windows’u daha fazla kişi kullandığı için daha fazla destek alma ve sorunlarınızı daha fazla çözebilme imkanınız var. Linux’ta kinden daha fazla program ve oyun desteği var.
Bir sorundan şikayetçi iseniz, şikayet eden ilk kişi büyük olasılıkla siz olmadığınız için bu sorunun çözümünü bulmanızda imkanlı bir olay. Peki şimdi sorabilirsiniz: Nedir bu Windows’un Linux’tan fazlası?

  • Bildiğiniz üzere Windows paralı bir işletim sistemi. Linux ise ücretsiz. Düşünecek olursak Windows kazandığı para ile kendi ayaklarının üstünde durabilir ve bir proje yaratmak istediğinde maddi olarak başka bir kurum veya kuruluşlara ihtiyacı olmadığı için parasal bakımdan rahattır. Ama linux ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Bu yüzden geliştirme süreci daha sıkıntılı geçer. Gerçeği linux sistemleri destekleye yardım kuruluşları veya kurumlar var ama Microsoft kadar iyi olduklarını sanmıyorum.
  • Daha fazla oyun ve program desteği. Bir çok şirket, grup veya kişi Windows ağırlıklı yazılım çıkarıyor ve geliştiriyor. Bu yüzden Windows’un yazılım kütüphanesi Linux’un kine göre daha kalabalık.
  • Birçok bilgisayar üreticisi şirket önerilen ürün olarak Windows’u belirtiyor.
Peki ya Linux’un Windows’tan Artısı Nedir?

  • Kurulum olarak Windows’tan daha basit ve kolaydır.
  • Kurduğunuzda sürücüleri yüklemek zorunda kalmazsınız.
  • Kullanım arayüzü olarak daha basittir.
  • Uygulama mağazası vardır. Uygulamaları oradan bulup indirebilirsiniz.
  • Daha fazla disk biçimi tanır.(ext4 gibi)
Windows’un kötü yanları nedir?

Windows bilgisayarınızı kullanmaya başladığınız günden bir süre sonra bilgisayarınızdaki kasma ve yavaşlamaları farketmiş olmalısınız. Bu sorun belleğe yazma teknolojisiniz değişik olmasından kaynaklanır. En çok virüs bulaşan işletim sistemidir.Fakat Linux’u ilk kurduğunuz gün nasılsa hep o hızda kullanmaya devam edersiniz. Windows piyasada Linux’tan daha fazla bir yer kapladığı için çoğu virüs ve casus yazılım Windows ortamı için yapılıyor, bu yüzden Linux daha güvenli bir konumda. Windows kapalı sistemle yazılmış olduğu için yazılım kodlarını göremeyiz. Kodlar nasıl yazılmış göremeyiz, sadece kullanırız. Ama Linux açık kaynak kodlu yazılmış olduğu için herkes yazılan kodları görebilir. Program veya oyun üzerindeki kodlarda değiştirme veya ekleme yapabilir. Bu sayede yazımda yapılan hatalar daha fazla kişi kodları görebildiği için daha çabuk düzeltilmesine olanak sağlar.
Linux’un kötü yanları nedir?

Linux’un Windows’a göre daha az kullanıldığını belirmiştim. Bir yazılım ne kadar çok tanınmış ve yayılmışsa diğer yazılımlar ile senkronizasyonu o kadar daha çok yapar kuralını aklımızın bir köşesinde bulunduralım. Çoğu üretici firma bir ürün çıkarırken bu ürünü tamamen tüm platformlara uyumlu sağlayamaz. Bu yüzden en çok tercih edilen platformlardan en az tercih edilen platformlara doğru geliştirmesini yapar. Bunu göz önünde bulundurursak daha çok Windows üzerine geliştirmeler yapılıyor.Birazdan yazacağım cümleler yazıyı okuduğunuz tarihte geçerli olamayabilir ama ben şuan ki tarih için yazıyorum. Şuanda Linux kullanarak bu yazıyı yazıyorum. Wifi ağına bağlıyım. Bağlantı arada bir kopuyor ve bu tamamen Linux olmasından kaynaklı. Çünkü Wifi bağlantı noktalarının Windows için daha destekli olmasından kaynaklanıyor. Bu sorun Kablolu bağlantıda yaşanmıyor. Ne kadar araştırdıysam da bu sorunun çözümünü bulamadım. Tabi ki bu sorun yaşanmasındaki en büyük sebep bilgisayarımın Wifi adaptörünün Linux için sürücüsünün kuvvetli olmaması ve Windows’ta daha kuvvetli bir sürücü yazılımının olmasıdır. Bir çok tasarım ve yazılım programının Windows’ta daha fazla bulunuyor olması da Linux’un eksik bir yanı. Aslında tüm bu sorunlar Linux’un suçu değil. Bunlar hep Windows’un yazılımcılar tarafından daha fazla tercih edilmesi. Eğer çok oyun oynuyorsanız Linux’da bu alışkanlığınızdan kurtulabilirsiniz. Çünkü Linux’ta Windows’a göre daha az oyun var. Aslında emulatörlerle Windows oyunlarını Linux’ta çalıştırabilirsiniz ama çok performans alamazsınız.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu anlattıklarımdan yola çıkarak kafanızda hangi işletim sistemini kullanacağınıza karar verin. Diyelim ki internette geziyorsunuz ve bir program indireceksiniz ve program Windows destekli “Ne yapardınız?“. Benim düşüncemi soracak olursanız bence Windows kullanın. Çünkü Linux kullanırken kendinizi yoksun hissediyorsunuz. Ne kadar güvenli olsa da bu böyle. Eğer bir Windows bilgisayarınız varsa Linux’a geçmek çok kolay. Sadece Linux CD‘nizi veya hazırlamış olduğunuz taşınabilir belleği bilgisayarınız bağlayarak kolayca linux’a geçebilirsiniz veya linux’u Windows’unuzun yanına kurabilirsiniz. Günümüzde en çok kullanılan Linux OS’u şuan Ubuntu olmakta. Linux işletim sistemleri Windows’un tanıdığı bir çok disk biçimini tanımakta (NTFS, FAT32 gibi…) Fakat Windows Linux bilgisayarlarda kullanılan ana dosyaların bulunduğu disk biçimi olan ext4‘ü tanımamaktadır. Peki bu sizi neden ilgilendiriyor? Diyelim ki bilgisayarınız Windows iken kaldırıp Ubuntu (Linux) yüklediniz. Windows’taki disk biçimi NTFS veya FAT32 iken ext4 olmuş olur. Daha sonraext4 linux’u kaldırıp Windows’u kurmak istediğinizde Windows format atmak için için gereken alanı bulmada ext4’ü tanımadığı için Disk alanını algılamayacaktır ve bilgisayarınız Linux olarak açılmaya devam edecektir. Tabi ki de bu olay işin içinden çıkılmayacak şekilde değil. Linux format medya aygıtını (USB, CD veya DVD) bilgisayara bağladığınızda disk biçimlerinin değiştirebiliyorsunuz. Ext4 olan disk biçiminizi yeniden NTFS veya FAT32 yapıp Windows formatınızı atabilirsiniz.
Eğer sadete gelip bir sonuca varmak gerekirse, bu yazıyı yazma amacım sadece kendi kişisel deneyimlerimi belirterek size yardımcı olmaktır. Tabiki bu bilgilerin yanlış olduğunu söyleyen olacaktır. Ama bunların çoğu kendi deneyimim olduğu için kendi görüşümdür. Eğer çok oyun oynayan ve çok program kullanan birisi iseniz Windows’u tercih ederim. Güvenlik bakımından Linux şuan Windows’tan daha iyi durumda. Güvenliğe önem veriyorsanız Linux’u tercih etmelisiniz. Peki herkes Linux güvenli güvenli diyorda bunu neye göre karar vererek diyor? Linux platformu sistemle alakalı bir değişiklik yapan bir uygulamada Root yetkisi ister. Root’ta Windows’taki Administratör’un Linux’taki karşılığı oluyor. Root yetkisi içinde kullanıcıdan şifre istiyor. O yüzden zararlı yazılımlar saman altından su yürütemiyor. Virüslerin genel mantığı işletim sisteminin önemli dosyalarına zarar vermektir. Windows ve Linux yapı bakımından aynı olmadığı için ve günümüzde Windows’un bakımından yoğun olduğunu varsayarsak Linux Windows’a göre daha güvenli bir ortam olarak öngörülmekte.

Özet olarak Linux sizin için bir hefesse Windows'ta kamlaya devam edin. Ama gerçektende Linux insana ayrı bir haz veriyor. En iyi yöntem kendinizin denemesidir. Böylece daha iyi karar verebilirsiniz.


İYİ FORUMLAR!
 
Son düzenleme:

NeymaR*

Kıdemli Üye
29 Ocak 2012
2,209
0
Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Bende linuxa geçmeyi düşünüyorum ama önce linuxu iyice öğrenmek lazım. Bir bilgisayarda iki işletim sistemi (windows,linux) ikili kullanmayı önerir misiniz, yoksa tek linux mu daha iyi olur?

Teşekkürler
 

Crashpad

Katılımcı Üye
17 Mar 2017
301
0
Eline sağlık. Görsel olarak yazı başarılı. Okumadım daha gözlerim üşendi :D :trl
 

Connected

Katılımcı Üye
6 Haz 2016
772
1
Eline sağlık çok güzel anlatım olmuş.
Bende kurmayı çok istiyorum ama nasıl olur pişman olurmuyum diye düşünüyordum .
Açıklayıcı yazmışsınız fakat linux kurduktan sonra tekrar windows'a geçme aşamasını anlayamadım tam :)
 

Mapzilla

Adanmış Üye
23 Eyl 2016
7,207
13
Eline sağlık.
GNU/Linux ayrıca open-source'dür.
Aslında Windows uygulamaları mono veya wine ile çalıştırılabilir.
Oyunlar da öyle , GNU/Linux'da oyun için wine'ya gerek kalmadığı için direk Steam'dan indirebilirsiniz. Bazı oyunların desteği geldi.
Ayrıca GNU'nun berbat yönleri de var. Bkz : https://lyngvaer.no/log/gnu-rant
 

ksc10

Katılımcı Üye
29 Ocak 2016
414
2
Burdan
Eline sağlık. Görsel olarak yazı başarılı. Okumadım daha gözlerim üşendi :D :trl
Olsun. Zaten yazmamın amacı linuxa geçmek isteyenler içindi. Güzel yorumun için teşekkür ederim.:RpS_thumbup:

Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Bende linuxa geçmeyi düşünüyorum ama önce linuxu iyice öğrenmek lazım. Bir bilgisayarda iki işletim sistemi (windows,linux) ikili kullanmayı önerir misiniz, yoksa tek linux mu daha iyi olur?

Teşekkürler
İlk olarak ikisini beraber kullanmanı tavsiye ederim. Eğer düzgün bir dağıtım kullanırsan zaten windowsu kaldırırsın.
 

ksc10

Katılımcı Üye
29 Ocak 2016
414
2
Burdan
Son zamanlarda oyun yapımcıları linuxa destek vermeye başladı. Tabiki bunun en büyük sebebi Steam OS ...
 

garip0

Katılımcı Üye
2 Nis 2016
318
1
Afrika
linux format atması bile ayrı dert, bilgisayar üzerine degilse mesleginiz boşa zaman kaybı derim
 

ksc10

Katılımcı Üye
29 Ocak 2016
414
2
Burdan
Bu noktada kendinle çelişmişsin biraz. Linux'un geliştirme süreci sıkıntılı geçmiyor. Aksine Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds'ın yarattığı bir başka yazılım olan git sayesinde çok iyi geçiyor. Zaten ikinci alıntıda yazmışsın, açık kaynak olmasından dolayı geliştirme süreci daha hızlı oluyor.

Bunun dışında yazı güzel denilebilir. Ama yazıda yaptığın Windows-Linux karşılaştırması mı yoksa Windows-GNU/Linux karşılaştırması mı? Bu noktaya dikkat et.
sıkıntılı geçmesi derken maddi anlam olarak kastettim. Bir linux dağıtımının windowsa göre daha az maddi kazanç sağladığını kastediyorum.


Yazmış olduğum konu benim fikirlerimdir. O yüzden yanlış bir bilgi de olabilir.

Eleştiriniz için teşekkür ederim.

linux format atması bile ayrı dert, bilgisayar üzerine degilse mesleginiz boşa zaman kaybı derim
tabi bu senin kendi fikrin. senin gibi düşünemeyen kişilerin sayısı az değil
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.