Linux Kurulumu (redhat)

C0M!S3R-eX

Uzman üye
14 Kas 2006
1,174
27
Linux Kurulumları

Red Hat Kurulumu Başlangıç Ekranı

adim1.png







CD'lerin Denetimi

adim2.png
 

C0M!S3R-eX

Uzman üye
14 Kas 2006
1,174
27
Kurulum Dili Seçimi

adim3.png






Fare Yapılandırması

adim5.png




Yardım metninin çevirisi
Sisteminizdeki fare türünü seçiniz.

Fareniz PS/2* USB* Bus ya da seri fare olabilir* hangisini seçeceğinizi biliyor musunuz? (İpucu: Farenizin fişinin ucu yuvarlaksa PS/2* dikdörtgen ise USB* ya da Bus* kesik üçgen biçimindeyse seri faredir.)

Farenizin tam karşılığı olan tanımı bulmaya çalışın. Tam karşılığı listede yoksa uyumlu olduğunu düşündüğünüz birini seçin* aksi takdirde Generic fare türlerinden birini seçin.

Bir seri fareniz varsa onun bağlı olduğu aygıt ve portu da bir alttaki listeden seçmelisiniz.

İpucu: Kaydırma tekerleği olan farelerden birini kullanıyorsanız* uyumlu fare türü olarak MS IntelliMouse (farenin bağlı olduğu port ile birlikte) seçebilirsiniz.

 

C0M!S3R-eX

Uzman üye
14 Kas 2006
1,174
27
Disk Bölümleme Ayarları

adim7.png


Yardım metninin çevirisi
Bir Linux kurulumu sırasında bir yeni kullanıcının karşısına çıkan en büyük engellerden biri disk bölümlemedir.

Otomatik bölümleme seçeneği ile disk bölümleme araçlarına ihtiyaç kalmadan bağlama noktalarını atayabilir* disk bölümlerini oluşturabilir ve kurulumunuz için yer ayırabilirsiniz.

Bölümlemeyi kendiniz yapmak isterseniz* Disk Druid disk bölümleme aracını seçiniz.

Back düğmesini kullanarak geriye dönerek farklı bir kurulum seçebileceğiniz gibi Next düğmesine tıklayıp bu kuruluma devam edebilirsiniz.


Seçeneklerin çevirisi
Otomatik disk bölümleme seçeneğinde* diskiniz seçtiğiniz kurulum türüne bağlı olarak bölümlenir. Ayrıca* disk bölümlemesi bittikten sonra isterseniz bölümlemeyi kişiselleştirebilirsiniz.

Elle disk bölümleme aracı olan Disk Druid* etkileşimli bir ortamda diskleri bölümlendirmenizi mümkün kılar. Dosya sistemi türünü* bağlama noktalarını* bölüm boyutlarını ve daha bir çok özelliği belirleyebilirsiniz.


Otomatik bölümleme
Disk Druid ile elle bölümleme




Disk Yapılandırması

adim8.1.png


Yardım metninin çevirisi
Red Hat Linux'un kurulmasını istediğiniz yeri seçiniz.

Disk bölümlemesinin nasıl yapıldığını bilmiyorsanız ya da elle bölümleme araçları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız Red Hat Linux Kurulum Kılavuzu'na bakınız.

Otomatik bölümleme sonrası buraya geldiyseniz* Next düğmesine tıklayıp yapılmış ayarları kabul ederek bu bölümü atlayabilir ya da ayarları elle bölümleme aracını kullanarak değiştirebilirsiniz.

Elle bölümlemeyi seçerek buraya geldiyseniz* mevcut sabit disk(ler)inizi ve üzerlerideki mevcut bölümleri bu ekranda görebilirsiniz. Bölümleme aracını kullanarak bölümlenmemiş alana yeni bölüm ekleyebilir* bölümleri düzenleyebilir veya silebilirsiniz.

Bu kuruluma devam etmeden önce bir kök (/) bölüm oluşturmalısınız. Bir kök bölüm oluşturmazsanız* kurulum programı nereye kurulum yapacağını bilemeyecektir.

Bölümleme

Bölümleme aracının üst bölümünde sabit disklerinizde disk bölümü oluşturabileceğiniz ne kadar boş yer olduğunu görebilirsiniz.

Alttaki bölümde ise sabit disklere göre mevcut disk bölümlerinizin dağılımını görebilirsiniz. Farenizi kullanarak tek tıklama ile bir disk bölümünü seçili durma getirebilir* çift tıklama ile bölümü düzenleyebilirsiniz.

Sisteminizin Bölümlenmesi

Orta bölümdeki düğmelerle bölümleme aracınıza isteklerinizi belirtebilirsiniz. Burada bölümleri ekleyebilir* düzenleyebilir ve silebilirsiniz. Ek olarak* yaptığınız değişikliklerin kabul edilmesini veya eski haline getirip bölümleme aracından çıkmanızı sağlayacak düğmeler de vardır.


New: Bu düğmeyi kullanarak yeni bir bölüm oluşturabilirsiniz. Hemen ardından doldurmanız gereken alanları (bağlama noktası* dosya sistemi türü* üzeride yeni bölüm oluşturacağınız disk sürücüsü* boyutu gibi alanlar) içeren bir pencere açılır.

Edit: Bu düğme ile seçili disk bölümünün bağlama noktasını belirleyebilirsiniz. Ayrıca* disk üzerinde boş alan varsa orada yeni bir disk bölümü oluşturabilirsiniz. Burada boş alanın düzenlenmesi* parted kullanarak* bölümün başlangıcını ve bitişini seçerek disk bölümü ayırmaya benzer bir işlemdir.

Delete: Bu düğmeyi kullanarak seçili bölümü silebilirsiniz.

Reset: Değişikliklerinizi iptal etmek isterseniz bu düğmeyi kullanın.

RAID: Bu düğmeyi SADECE* RAID kullanma deneyiminiz varsa kullanın. RAID hakkında bilgi almak isterseniz* Red Hat Linux Danışma Kılavuzuna başvurunuz. İki veya daha fazla yazılımsal RAID disk bölümü oluşturduktan sonra* RAID düğmesini kullanarak bu yazılımsal RAID bölümlerini bir RAID aygıtına bağlayın.

LVM: Bu düğmeyi SADECE* LVM kullanma deneyiminiz varsa kullanın. LVM hakkında bilgi almak isterseniz* Red Hat Linux Danışma Kılavuzuna başvurunuz. Bir LVM mantıksal oylumu oluşturmak isterseniz* önce fiziksel oylum türünde disk bölümleri oluşturmalı* sonra bir LVM mantıksal mantıksal oylumu oluşturmak için LVM düğmesini seçmelisiniz.



Hide RAID device/LVM Volume Group members: Oluşturduğunuz RAID aygıtı veya LVM Oylum Grubunun üyelerinin görüntülenmesini istemiyorsanız bu seçeneği onaylayın.
 

C0M!S3R-eX

Uzman üye
14 Kas 2006
1,174
27
UBUNTU KURULUMU



Ubuntu kurulumunu inceleyeceğiz. Linux denilince masaüstünde en popüler dağıtımlardan biri Ubuntu. ( www.distrowatch.com'a göre en popüleri ) Kurulumu genel olarak çok kolay bir dağıtım. Daha önce Linux ile ilgilenmemiş birisi bile rahatlıkla kurabilir.

Öncelikle indirmek için http://ftp.ntua.gr/pub/linux/ubuntu-releases/6.06/ adresine giderek " PC (Intel x86) desktop CD" isimli başlığa tıkla**** dosyayı indiriyoruz. ( 698MB civarında. ) Nero veya benzer bir program ile bu iso dosyasını cdye yazıyoruz. Bios altından bilgisayarı cdromdan başlatmaya ayarlayıp cdmizden açılış yapıyoruz.



İlk karşılaşacağımız ekran yukarıdaki gibi. Hemen birkaç değişiklik yapalım. F2 ile dili "Türkçe" yapıyoruz. F3 ile "Türkçe Q" ve F4 ile çalışmak istediğimiz çözünürlüğü seçiyoruz. Benim 640x480x32 seçtiğime bakmayın açıldığında 1024x768 oldu.
smiley1.gif
Daha sonra ekranımız aşağıdaki gibi olacak.



Enter ile devam ediyoruz* aşağıda olduğu gibi biraz sayıca fazla olmakla birlikte bazı servisler çalışmaya başlayacak.



Kabul edersiniz ki cdrom'lar sabit diskler kadar hızlı değil. Dolayısıyla masaüstü ortamına kadar açılması biraz zaman alacak. Aşağıda gördüğünüz ekran Gnome isimli masaüstü ortamı. Şu anda Linux kullanılabilir durumdadır. Eğer ağ kartınız dhcp üzerinden IP adresini almış ise internete bile girmeniz mümkün. Linux'un bu şekilde açılıp kullanılabilen hallerine live-cd yada çalışan-cd denilmekte. Sabit diske yükleme yapmadan kullanıma hazırdır. Hatta internetten yeni uygulamalar bile kurulabilir. Neyse biz kuruluma devam edelim.

İsterseniz examples isimli klasördeki çeşitli dosyaları açıp farklı uygulamaları deneyebilirsiniz.



Yukarıda masaüstünde Install isimli bir uygulamanın kısayolu bulunuyor. Çift tıkla**** kuruluma başlayabiliriz.



Açılışta Türkçe seçen kullanıcılar için yukarıda dil seçimi doğru şekilde seçilmiş olacak.



Aynı şekilde zaman dilimi seçimi de.



Burada klavyenizdeki tuşları denemeniz mümkün. Aşağıdaki ekranda gireceğiniz kullanıcı adı ve şifrenizi unutmayınız.



Aşağıdaki ekran disk bölümleme işlemlerimizin başlangıcı. Bu bölümde dikkatsiz davranmak ve birşeyleri yanlış yapmak değerli verilerinizin kaybıyla sonlanabilir. Bu nedenle dikkatli olmanızı ve nereye Linux kuracağınıza önceden karar vermiş olmanızı istiyorum. Aşağıdaki ekranda ilk seçenek seçili olarak gelecektir. Eğer öyle devam ederseniz tüm sabit disk alanı Linux için kullanılacaktır. Biz sadece bir bölüme Linux kuracağımız için alttaki seçeneği seçiyoruz ve "elle düzenleme" yapıyoruz.



Hepinizin bildiği gibi Linux için ayrı bir sabit disk bölümü gerekli olacak. Bunun için daha önceden var olan bir bölümü linux için kullanabilirsiniz veya sabit diskte önceden bölüm oluşturulmamış boş bir alan olabilir. O alana bir bölüm oluşturup* formatlanır ve Linux kurulabilir.

Benim ekran görüntümde "New Partition #4" yazan 4GB kadar bir ext3 bölüm görünüyor. Daha önce orada 4GB Fat32 yada Ntfs bölüm var olabilirdi. Bu durumda o bölümü silerek yerine Ext3 tipinde bir disk bölümü oluşturmam gerekecekti. ( Ben var olan boş alanı kullandım ) Artık Linux için Ext3 isimli dosya sisteminin kullanıldığını öğrenmiş olduk. "New Partition #3" ise linux-swap olarak bölümlenmiş. Eğer fiziksel belleğiniz ( ram ) 256MB ve daha az ise size ayrıca swap isimli bir alan oluşturmanızı tavsiye edeceğim. Bu alan şimdilik 300MB civarında olsun. Daha sonraki başka yazılarımda bunun ne amaçla kullanıldığını anlatacağım.



Burası disk bölümleri için bağlama noktalarının belirtildiği ve formatlanacak alanların seçildiği bölüm. Şimdilik Linux kurulacak alan için bağlama noktasının / olarak tanımlanmasının şart olduğunu belirtmeliyim. Linux altında Windowsta olduğu gibi C:* D:* E: gibi farklı yapılar mevcut değil. Herşey bir kök dizin ( / ) ve altındaki dizin ve alt dizinler olarak ilerlemekte. Her farklı disk bölümü de kök dizin altında bir alt dizine bağlanır. Bu bağlantılar için de bağlama noktaları belirtilir. Ancak bu şekilde diğer bölümler içindeki verilere ulaşabiliriz. Kök bölüm ve varsa linux-swap bölümün formatlama için işaretlenmiş olduğuna* diğer bölümlerin de işaretlenmemiş olduğuna emin olun!



Aşağıdaki ekranda şu ana kadar yaptığımız işlerin bir özeti görülüyor. Açıkca yazan bir cümlede bundan sonra devam ederseniz yaptığınız tüm değişikliklerin kaydedileceği yazıyor. Kısacası şu ana kadar aslında ne disk bölümleme ne de formatlama işlemleri uygulanmadı. Bundan sonra devam ederseniz bu işlemler yapılacaktır.



Aşağıdaki pencere bundan sonraki kurulumla ilgili penceremiz. İlk başlarda disk bölümleme ve formatlama işlemleri yapılacak. Daha sonra aşağıda da gördüğünüz gibi dosya kopyalama işlemleri başlayacaktır. Son kısımlarda da kopyalama dışında bazı işlemler yapılacak ve en sondaki ekran görüntüsü ile karşılaşacaksınız.



Aşağıdaki ekranda ne seçerseniz seçin sonunda bilgisayar kapanıp sabit diskten açılmaya başlandığında karşınıza bir menü gelecek buradan ilk seçenek ile Ubuntu Linux son seçenek ile ( eğer varsa ) Windows açılacaktır. Böylece Linux kurulumu sırasında eklenen bu menü aynı diskte hem Linux hem de Windows'un problemsizce bulunmasını* açılmasını sağlar.



Başlıkta da belirttiğim gibi Ubuntu için kurulumun sonuna geldik. Aslında son derece kolay kurulan bir dağıtım. ( Elbette dikkatli olunduğunda ) Masüstü dışında notebooklar için de iyi bir destekle birlikte gelen bu dağıtımı denemenizi tavsiye ediyorum. Yeni kullanıcılar için başka bir alternatif arayanlara Pardus da önerilebilir.
 

C0M!S3R-eX

Uzman üye
14 Kas 2006
1,174
27
Mümkünse 10GB kadar bir alanı ayırıp orayı FORMATSIZ bırakın. Bunu fdisk yada winXP’nin disk yönetim aracı yoluyla yapabilirsiniz.

Biosa girip cd den boot seçeneğini ilk sıraya alıp mdk cdsini takıp bilgisayarı başlatın

1l.jpg
1l.jpg


Bu karşılama ekranından sonra enter tuşuna basıp kuruluma başlayın.
Eğer 1.cd boot etmezse şansınızı 2.cd ile deneyebilirsiniz.

1l.jpg


burada asia bölümünden türkçeyi seçebilirsiniz.
Next dedikten sonra

license bölümünde accept (kabul) seçiyoruz ve Next diyoruz
daha sonra;
resimde görüldüğü gibi güvenlik seviye ayarını standart olarak ayarlıyoruz.. (isterseniz yükseltebilirsiniz)

1l.jpg


Bir disk üzerinde maximum 4 tane ana bölüm(partition) oluşturabilirsiniz. Bunların hepsini “birincil(primary)” oluşturursanız başka disk oluşturma şansınız kalmaz. Bu yüzdendir ki “uzatılmış(extended)” disk bölümlerini kullanmaktayız. Uzatılmış bölümü diğer arka odalara açılabilen bir geçit olarak görebiliriz. Bu uzatılmış bölümün içine sanal diskler oluşturarak disk sayımızı onlu hanelere çıkarabiliyoruz. Yani oluşturduğumuz
Uzatılmış Disk bize yeni sanal diskler oluşturmamış için bir geçit sağlıyor. Bir çeşit kandırmaca da diyebiliriz buna.

Biraz da linux da disk isimlerinden bahsedelim. Disk isimleri şu şekildeanılmakta:

1. ide kablosu master disk  hda
1 ide kablosu slave disk  hdb
2. ide kablosu slave disk  hdc
2. ide kablosu slave disk  hdd
Bu diskler hard disk yada cdrom olabilirler önemli değil. Ve diyelim ilk ide master kısmındaki harddiskininiz (ki genelde böyledir)
Bir primary (windows buna C: der) ve bir extended içinde 2 tane fat diskiniz(d: ve e: ) Ve birde ayırdığımız formatsız alan var. Bu disklerin isimleri aşağıdaki gibi olacaktır.
Hda1 (c: )
Hda2 000 (muhtemel oluşturulabilecek primary disk)
Hda3 000 (muhtemel oluşturulabilecek primary disk)
hda4 EXTENDED (her zaman sonda olur)

------- ><hda5(d) *hda6(e)* ve ayrılmamış alan(disk olmadığı için adlandırılmadı)>


DİSK BÖLÜMLEME

Burada ben otomatik bölümlendirmeyi seçiyorum.

1l.jpg


swap (takas) alanında PC nizin RAM'i ne kadar ise 1.5 yada 2 katı olarak ayarlayabilirsiniz yani 128 olan bir belleği swap bölümünde 256mb lik bir takas alanı ayırabilirsiniz.. kaydırma çubuğunu yaklaşık 256 olarak ayarlayın

1l.jpg


sonra diskiniz aşağıda gibi olacak yani paramparça :10_9_206

1l1.jpg


Sonra Önemli Bir yer daha var
paket seçiminizi istediğiniz gibi yapabilirsiniz. nvidia kartınız 3D sürücü
kuracaksanız developement paketleri ve individual kısmını işaretleyip “kernel-source” paketini de kurmanızı öneririm...
bu resimde bazı seçenekler işaretlenmemiş ben hepsini seçiyorum

1l1.jpg


paket seçiminizi istediğiniz gibi yapabilirsiniz. nvidia kartınız 3D sürücü
kuracaksanız developement paketleri ve individual kısmını işaretleyip “kernel-source” paketini de kurmanızı öneririm.

Seçimler bitince kuruluma başlayın..

Root Password bölümünde mutla ama mutlaka bir şifre belirleyin

1l.jpg


Daha Sonraki bölümde Sonra kendiniz için bir user oluşturun.. Accept user ile kullanıcıyı kabul edip sonra hemen next ile bu ekranı geçin..

SUMMARY Ekranında Bu ekranda ise ayarlanmamış aygıt ayarlarını yapabilirsiniz yada bunları sisteme giriş yapınca yapabilirsiniz. Donanım çok çeşitli olduğundan ayrıntılara girmeyeceğim..
Daha sonrası gayet basit.. kurulum tamamlanıyor...
Sistem Açılıyor fakat MAUSE çalışmıyor..?
ALT+F2 karşınıza çıkan pencereye
drakconf yazıp enter basın
klavye üzerinden tab ile donanım bölümüne gelerek fare ayarlarını yapabilirsiniz
 

kardelenim46600

Yeni üye
17 Mar 2007
1
0
hepinize teşekkür ediyorum arkadaşlar.
findovs tan linux a geçeceğim.
SELAM ve DUA İLE
KALVYE VE FARELERİMİZ HEP TIKLASIN
 

mc_y88

Yeni üye
13 Eyl 2007
11
0
kardeşim ben Pardus linux u kurdum calışmadı fakat cd di den çalıştırdıgım zamn çalısıo çalışan pardustan am kurulan pardus kurulum yapılıo we bitio tekrar restart yapınca pardus açılmıo yardımcı olursan .....:confused::confused::confused:
 

%%%_1453_%%%

Yeni üye
7 Ara 2008
43
0
slm başkanım size soracagım 2 sorum var benbu ubuntunun ne işe yaradıgını bilmiyorum bu bir ben linux yüklüyorum ama kurulum bitmeden deneme geliyorya orda sunucu şifresi ıkıyor ben şifreyi nasıl bulcam yardımcı olursan sevinirim şimdi den tşklr

 

%%%_1453_%%%

Yeni üye
7 Ara 2008
43
0
slmün aleyküm ya ban bu ubuntunun ne işe yaradını sölermiisin ben linux 10 .0 var kuruyorum ama internete giremiyorum ğüncellemede diyorki sadace kunlanıcı tarafından belirtilmiş muhtemel çözüm agbaglansını kontrol ediniz bi türlü yapamadım yardıncı olursan sevinirim onun için soruyorum ubuntum yok onsuz çalışmıyormu linux şimdiden tşklr edrim
 

wera

Yeni üye
21 Şub 2007
2
0
elne saglık, güzel paylaşım, bende pardus 2008 kurdum ama birtürlü wireless kartı tanıtamıyorum, kart olarak görüyo agıda görüyo ama baglanamıyom, realtek 8187 usb wireless. linux driverinide buldum ama yine olmuyo yardım edeblecek varsa sevinirim
 

deimospandora

Yeni üye
15 Ağu 2009
12
0
slm ben pardus 2009 ındırdım yüklerken hata verip sistemi yeniden başlattı sorun hakkında bilgisi olan var mı acaba...şimdiden teşekkürler.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.