Linux'ta siber güvenlik: Bilmeniz gerekenler

llslowll

Katılımcı Üye
13 Ocak 2021
363
4
Üst Düzey
Linux'ta siber güvenlik: Bilmeniz gerekenler


KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMDAN KORUMA​

Linux hakkında en yaygın söylentilerden biri, Linux'un kötü amaçlı yazılımlardan veya virüslerden etkilenmediğini söylüyor . Bu, bu işletim sisteminin sadık hayranları tarafından forumlarda en çok tekrarlanan argümanlardan biridir ve örneğin Linux için Windows'a göre çok daha az virüs olduğu gibi gerçeklere dayanmaktadır.

Bu istatistik doğrudur, ancak yorumu yanlıştır. Windows için daha fazla virüs varsa, bunun nedeni Windows'un Linux'tan daha savunmasız olması değil, çok daha büyük bir pazar payına sahip olmasıdır, bu da Windows için virüs geliştirmeyi Linux'tan çok daha kazançlı kılar. Linux bir işletim sistemidir ve herhangi bir işletim sistemi gibi kötü amaçlı yazılım bulaşmalarına karşı hassastır, bu nedenle Linux kullanıyorsanız, sisteminizi tıpkı Windows gibi bir antivirüs ile korumalısınız.

VPN KULLANMAK

Linux kullanırken karşılaşabileceğiniz bir diğer sorun, internet üzerinden gönderdiğiniz veya aldığınız verilerin gizliliğidir. Linux dünyadaki en sağlam işletim sistemi olsa bile, internette gezinirken, ağınıza veya ziyaret ettiğiniz farklı web sitelerine erişimi olan herkes tarafından kesilebilecek bilgiler gönderir ve alırsınız. Kendinizi buna karşı korumanın en iyi yolu , bağlantınızı şifrelemek ve verilerinizi istenmeyen kişilerin erişiminden uzak tutmak için bir VPN kullanmaktır .

GÜVENLİK DUVARI

Windows ve MacOS'ta olduğu gibi, çoğu Linux yapısı yerleşik bir güvenlik duvarı ile birlikte gelir . Güvenlik duvarı, bilgisayarınızın bağlantı noktalarını istenmeyen harici bağlantılardan korumak için tasarlanmıştır ve cihazınızın bilgisayar korsanlarının erişemeyeceği bir yerde kalmasını sağlamak için buna ihtiyacınız vardır. Ancak, Linux güvenlik duvarının genellikle varsayılan olarak devre dışı bırakıldığını unutmamak önemlidir, bu nedenle bilgisayarınızı yapılandırırken yapmanız gereken ilk şeylerden biri, daha büyük kötülüklerden kaçınmak için güvenlik duvarını etkinleştirmek ve başlatmaktır.

PAROLA YÖNETİMİ​

Linux kullanıcılarının da tıpkı herkes gibi farklı internet platformlarında hesapları vardır ve bu hesaplar şifreleri zayıfsa kolayca saldırıya uğrayabilir. Linux ortamının oluşturabileceği yanlış güvenlik duygusuna kapılmayın ve her zaman tüm hesaplarınız için güçlü ve benzersiz parolalar seçin. Linux'un lehine olan noktalardan biri, çok sayıda parola yöneticisiyle uyumlu olmasıdır, böylece hesaplarınızı korumak ve parolalarınızı bilgisayarınızda şifreli ve güvende tutmak için birini kullanabilirsiniz.​

Güncellemeler​

Herhangi bir işletim sisteminde olduğu gibi, Linux'un farklı sürümleri biraz düzenli olarak güncellenir. Çoğu durumda, bu güncellemeler geliştiricilerin yeni keşfedilen güvenlik açıklarını düzeltme çabalarına yanıt verir, bu nedenle işletim sisteminizin güvenli kalmasını istiyorsanız, bunları bilgisayarınıza yüklemek için zaman ayırmanız çok önemlidir. Eski bir işletim sistemine bilgisayar korsanları kolayca erişebilir ve Linux durumu da farklı değildir.

KESİNLİKLE

Linux, şüphesiz, onlarca yıldır kendini sürekli olarak yenileyebilen mükemmel bir işletim sistemidir. Sunucuları ve diğer bilgisayar ekipmanlarını endüstriyel veya bilimsel amaçlarla yönetmek için giderek daha fazla kullanılması tesadüf değildir. Bununla birlikte, Linux'un yenilmez bir işletim sistemi olmadığını akılda tutmak önemlidir, bu nedenle onu kullanırken uygun siber güvenlik önlemlerini almak çok gereklidir.

Konu bukadar herkese iyi günler.​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.