Linux'un vazgeçilmez 25 uygulaması

Aegnor Vardamir

Yeni üye
19 Eki 2008
50
0
Uygulama#1
linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image002.jpg

Kullanım alanı günden güne genişleyen ve Internet Explorer'ın canını fazlasıyla sıkan Mozilla Firefox, bu listenin ilk sırasında olmayı hak eden, başarılı bir web tarayıcısı. Firefox'un bugün itibariyle bu kadar popülerleşmesinin birçok nedeni var. Bunların en önemlisi ise Firefox'un eklentileri.


Uygulama#2

linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image004.jpg

Firefox'a göre daha basit bir yapıda olan ancak kullanıcılarım temel ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliğe sahip Konqueror, Firefox'tan sonra Linux sistemleri için öne çıkan bir diğer web tarayıcısı. KDE uygulamalarıyla sorunsuz bir şekilde entegre olabilen Konqueror, hyperlink'lerle bilgi sayfalarını tamamen okuyabilir. İyi bir dosya yöneticisi de bulunan programla dijital kamera ve mobil telefon içerikleriyle de kolayca bağlantı kurulabilir.


Uygulama#3

linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image006.jpg

Ücretsiz olarak kullanılabilen bir diğer başarılı web tarayıcısı da Opera. Firefox ile sıkça karşılaştırılan ve bazı üstün yanlarının da bulunduğu Opera'nın en büyük özelliği şüphesiz Firefox'a göre son derece hızlı olması. Açık kaynaklı olmamasına rağmen kullanıcılara birçok özelliği bir arada sunan Opera, kullanıcılar için internet sörfünü oldukça pratik bir hale getiriyor.



Uygulama#4


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image008.jpg

Lynx ve türevleri Links ve Elinks, metin-modlu bir web tarayıcısıdır. Adından da anlaşılacağı üzere bu tarayıcı sadece web sayfalarının metinleriyle ilgileniyor; grafik ve animasyonlar göz ardı ediliyor. Lynx sadece yazılarla boğuşan web sayfalarında dolaşmak için ideal olabilir; ancak YouTube gibi web siteleri için elbette bu yazılımın kapısını çalmamanız gerekiyor.



Uygulama#5


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image010.jpg

Thunderbird, nispeten iyi grafiklere sahip olan bir email programıdır. GTK araçkitini kullanan Thunderbird, bir email programında arayabileceğiniz birçok fonksiyona sahiptir: Gelen ve giden mailler için şifremele ve dijital imzalar ve son derece etkin filtreleme ayarları da Thunderbird'ün önde gelen özelliklerinden sadece birkaçı.



Uygulama#6
linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image012.jpg

Sylpheed mailer olarak hayatına başlayan Claws Mail, uzunca bir süre bu isimde hayatını sürdürdü ve aradan biraz zaman geçtiğinde Claws Mailortaya çıktı. GTK tabanlı olan yazılımın en önemli özelliği hızı ve elbette hemen her masaüstünde sorunsuz bir şekilde çalışıyor olması. (Nokia N800'de bile kusursuz çalışıyor.) Kullanıcıların birden fazla email hesabını kolay bir şekilde yönetmesine olanak tanıyan Claws Mail, filtreleme işlemiyle de rakiplerine meydan okuyor.



Uygulama#7


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image012.jpg

Kmail, KDE desktop'un varsayılan web tarayıcısı olma özelliğine sahiptir. Kendi başına çalışan program, Kontact ve KDE personal information manager üzerine kurulmuştur. Bir mail programından beklenen birçok fonksiyonu bünyesinde barındıran Kmail, filtreleme, şifreleme ve dijital imza desteğiyle de öne çıkıyor.



Uygulama#8


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image016.jpg

Gnome'a ait olan Evolution isimli email aracı da geniş opsiyonlarıyla öne çıkıyor. Örneğin email'inize gelen müzik dosyalarını hiçbir program gerekmeksizin bu araçla kolayca çalabiliyorsunuz.



Uygulama#9

linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image018.jpg

Firefox gibi açık kaynaklı bir yazılım olan OpenOffice.org, Microsoft Ofis'te yer alan Excel, Word ve PowePoint uygulamalarının bir benzerini kullanıcılara ücretsiz olarak sunuyor. Kullanıcıların ihtiyaç duyduğu eklentileri http:// extensions.services.openoffice.org adresinden kolayca edinebiliyor.


Uygulama#10

linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image020.jpg

Kelime işlemciden Excel benzeri çalışma sayfalarına, sunum yazılımından resim editörüne ve proje yönetimine kadar birçok opsiyonu bir arada kullanıcılara sunan KOffice'in bir diğer önemli özelliği de hızı.



Uygulama#11


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image022.jpg

Bir diğer öne çıkan ofis uygulaması da Gnome Office. AbiWord kelime işlemcisinden Excel tarzı Gnumeric uygulamasına kadar kullanıcıların genel ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olan Gnome Office'te MS Word dosya formatlarını kaydetmek pek güvenilir bir işlem değil. Ancak diğer formatlarda bu tip bir sorun yok.



Uygulama#12


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image024.jpg

Üzerine taşımak suretiyle birçok formatı oynatmayı başaran MPlayer, CD, DVD, analog TV kartları, DVD TV adaptörleri, radyo kartları ve Tivo gibi video kanallarını destekler. Bunun dışında MPlayer, elbette ses ve görüntü dosyalarını da çalabiliyor.



Uygulama#13


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image026.jpg

Bir diğer multi-format medya oynatıcı olan Totem, DVD'lerden ses ve görüntü dosyasına kadar birçok dosya yapısını destekler. Tipik bir Gnome uygulaması olan Totem'in playback kalitesi de en az diğer programlar kadar iyi.



Uygulama#14


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image028.jpg

Bir diğer KDE programı... Hemen her formatı çalabilen Kaffeine, MPlayer'a göre nispeten daha geniş bir kullanım alanı sunar. Grafiksel arayüzüyle de öne çıkan Kaffeine, EPG yani elektronik program rehberini de internetten indirerek program akışı konusunda kullanıcıları bilgilendirmeye çalışır.



Uygulama#15


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image030.jpg

Yerel dosyalardan da müzik çalabilen Amarok, aynı zamanda taşınabilir cihazları da destekler. Bunun dışında kullanıcıların en çok çaldığı parçaları kaydeden Amarok, iPod gibi taşınabilir cihazlara da dosya gönderimini olanaklı kılıyor.



Uygulama#16


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image032.jpg

KDE, bilindiği gibi üç farklı metin editörü sunuyor: Kedit, içlerinden en temel yapıda olanı denilebilir; Kwrite ise Kedit'e göre biraz daha fazla özelliği bünyesinde barındırıyor; Kate ise diğerlerine nazaran en kapsamlı metin editörü sayılabilir.



Uygulama#17


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image034.jpg

Kate göre daha temel bir yapıda olan Gnome'un Gedit metin editörü, eklentilerinin yüklenmesiyle beraber yazım denetimi gibi Kate'in bünyesinde bulunan birçok fonksiyona sahip olabiliyor.



Uygulama#18


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image036.jpg

Config dosyalarını ve kısa script'leri başarıyla düzenleyebilen Joe, bir metin editöründen bekleneni fazlasıyla veriyor.



Uygulama#19


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image038.jpg

Resim yöneticisinden çok bir veritabanı programını andıran KPhotoAlbum, resimlerde yer alan nesneleri ve insanları kolayca etiketleyebilmenize (tag) olanak tanıyor. Resim manipülasyonuna ve işlemesine de imkan veren KPhotoAlbum, CD/DVD, Flickr, Gallery, Picasa ve HTML desteği de bulunuyor.



Uygulama#20


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image040.jpg

Gnome'un varsayılan resim yöneticisi olan F-Spot ile resimlerin kolayca etiketlenebilmesinin yanında bu etiketlere (tag) ikon da eklenebiliyor. Kısacası F-Spot, bir kullanıcın bir resim yöneticisi programından aradığı hemen her şeye sahip.



Uygulama#21


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image042.jpg

Bir diğer KDE uygulaması olan DigiKam, kullanıcıların temel ihtiyaçlarına cevap verebilecek başarılı bir uygulama. KPhotoAlbum'e göre daha amatör bir yapıda olan program ile renk değişimi, ölçümleme, parlaklık ayarı ve red-eye (kırmızı göz) düzenlemelerini de içeren DigiKam, Gimp ve Krita'daki resim dosyalarını da açabiliyor.



Uygulama#22


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image044.jpg

Gallery, standart LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) sistemi üzerinde çalışan açık kaynak kodlu başarılı bir resim galerisi uygulamadır. İnternet bağlantınızın hızlı olması durumunda Gallery ile kendi sunucunuzu dahi oluşturabilirsiniz. Görüntüleyeceğiniz hemen her resim üzerinde geniş bir kontrol imkanı sunan Gallery, eklentileriyle daha da renklenebiliyor.



Uygulama#23


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image046.jpg

Dünyayı oldukça küçülten ve kullanıcıların gözleri önüne seren Google Earth, uydu ve anten görüntülerini kullanarak kullanıcılara dünyadan kareler sunuyor. Dünyada istediğiniz bir yeri arayabilirken, belli bir bölgeyi daha yakından görmek istediğinizde yapmanız gereken tek şey 'Zoom' yapmak.



Uygulama#24


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image048.jpg

Linux'un evrensel config (düzenleyici) programı olan Webmin, bilgisayarınızın arkaplanında çalışır. Webmin'e ulaşmak için ise bir web tarayıcısına ihtiyacınız olacak.



Uygulama#25


linuxun_vazgecilmez_25_uygulamasi_clip_image050.jpg

2 ila 10 yaşındaki çocuklara hitap eden GCompris, bu yaş aralığındaki çocuklara eğitimsel oyunlar sunuyor. Bulmacalardan matematiğe, stratejiden eğlenceye kadar GCompris, pek çok aktiviteyi içeriyor.
 

roberto55_61

Yeni üye
12 Ağu 2007
34
0
linux e program nasıl yüklenir resimli anlatım yaparmısınız linux yüklü pc de internet yok linux um ubuntu
 

Yusuf43

Yeni üye
12 Eyl 2007
4
0
Ubuntu OpenSoruce oldugu icin Pakt yeri var ya oradan yüklersin Programmin adini yazarak yada Terminal den. Oraya Sudo apt-get install paket ismi yazarsin o yapar.

Yusuf43
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.