WordPress Multisite, bilgisayarınızda bulunan WordPress altyapısından birden fazla web sitesini yönetmenizi sağlayan bir özelliktir. Bu özellikle geliştiriciler, ağ yöneticileri(hosting şirketleri) veya birden fazla siteyi tek bir sistem üzerinden yönetmesi gereken herkes için faydalıdır. WordPress Multisite'ı local sunucunuzda kurmak, halihazırda bulunan online web sitelerini etkilemeden kontrollü bir ortamda yani sunucunuzda hareket olmadan sadece kendi bilgisayarınızda denemeler yapmanızı ve geliştirmenizi sağlar. WordPress 3.0 versiyonu ile birlikte sunulan bu özellik daha öncesinde ayrı bir uygulama olarak geliştirilmekteydi. Bu makaleyle size kendi araştırdığım bilgilerimle ve kaynaklarla local sanal makinenizde WordPress Multisite'ı kurma konusunda rehberlik etmiş olacağım.
(Yapılan işlemler WordPress kurulumunuzun Türkçe olduğunu varsayarak anlatılmıştır.)
İyi okumalar..
Başlangıç İçin Gerekli Koşullar:
Başlamadan önce aşağıdaki ön koşullara sahip olduğunuzdan emin olun:
-Bilgisayar yada makinenizde kurulu XAMPP, MAMP veya Local by Flywheel gibi yerel bir sunucu ortamı.
-Yerel sunucunuzda önceden kurmuş olduğunuz veya yeni bir WordPress kurulumu.
Birinci Adım: "wp-config.php" Dosyasında Multisite'ı sistemini Etkinleştirin
1-wp-config.php Dosyasını Bulmak: Bu dosya WordPress dosyalarınızın kök dizinindedir. Açmak için bir metin düzenleyici kullanın.
2-Multisite ibaresini ekleyin: Aşağıdaki kod satırını
/* That's all, stop editing! Happy publishing. */:
Bu yazının üzerine ekleyin;
İkinci Adım: Ağı Yapılandırmak
WordPress Kontrol Paneline erişin ve sitenize yönetici olarak giriş yapın.
1-Ağ Kurulumunu Etkinleştirin:
WordPress yönetici menüsünde Araçlar > Ağ Kurulumu'na gidin.
İhtiyaçlarınıza göre Alt Alan Adları veya Alt Dizinler arasında seçim yapın:
2-Alt alan adları: Siteler alt alan adı olarak oluşturulacaktır (örneğin, site1.localhost).
Alt dizinler: Siteler alt klasör olarak oluşturulacaktır (örneğin, localhost/site1).
Ağınız için bir başlık ve ağ yöneticisi için bir e-posta adresi sağlayın.
3-Ağı Yükle: Yükle düğmesine tıklayın. WordPress şimdi wp-config.php ve .htaccess dosyalarınıza eklemek için bazı ek kod parçacıkları sağlayacaktır.
Adım 3: Yapılandırma Dosyalarını Güncellemek
Yukarıdaki eklediğiniz satırın altına wp-config.php dosyanıza aşağıdaki kod satırlarını ekleyin:
(Yapılan işlemler WordPress kurulumunuzun Türkçe olduğunu varsayarak anlatılmıştır.)
İyi okumalar..
Başlangıç İçin Gerekli Koşullar:
Başlamadan önce aşağıdaki ön koşullara sahip olduğunuzdan emin olun:
-Bilgisayar yada makinenizde kurulu XAMPP, MAMP veya Local by Flywheel gibi yerel bir sunucu ortamı.
-Yerel sunucunuzda önceden kurmuş olduğunuz veya yeni bir WordPress kurulumu.
Birinci Adım: "wp-config.php" Dosyasında Multisite'ı sistemini Etkinleştirin
1-wp-config.php Dosyasını Bulmak: Bu dosya WordPress dosyalarınızın kök dizinindedir. Açmak için bir metin düzenleyici kullanın.
2-Multisite ibaresini ekleyin: Aşağıdaki kod satırını
/* That's all, stop editing! Happy publishing. */:
Bu yazının üzerine ekleyin;
Kod:
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);
İkinci Adım: Ağı Yapılandırmak
WordPress Kontrol Paneline erişin ve sitenize yönetici olarak giriş yapın.
1-Ağ Kurulumunu Etkinleştirin:
WordPress yönetici menüsünde Araçlar > Ağ Kurulumu'na gidin.
İhtiyaçlarınıza göre Alt Alan Adları veya Alt Dizinler arasında seçim yapın:
2-Alt alan adları: Siteler alt alan adı olarak oluşturulacaktır (örneğin, site1.localhost).
Alt dizinler: Siteler alt klasör olarak oluşturulacaktır (örneğin, localhost/site1).
Ağınız için bir başlık ve ağ yöneticisi için bir e-posta adresi sağlayın.
3-Ağı Yükle: Yükle düğmesine tıklayın. WordPress şimdi wp-config.php ve .htaccess dosyalarınıza eklemek için bazı ek kod parçacıkları sağlayacaktır.
Adım 3: Yapılandırma Dosyalarını Güncellemek
Yukarıdaki eklediğiniz satırın altına wp-config.php dosyanıza aşağıdaki kod satırlarını ekleyin:
Kod:
define('MULTISITE', true);
define('SUBDOMAIN_INSTALL', false); // Set to true if using subdomains
define('DOMAIN_CURRENT_SITE', 'localhost');
define('PATH_CURRENT_SITE', '/');
define('SITE_ID_CURRENT_SITE', 1);
define('BLOG_ID_CURRENT_SITE', 1);
Ardından, WordPress ana dizinde .htaccess dosyasını bulun. Eğer yoksa, bir tane oluşturun. Mevcut WordPress kurallarını aşağıdaki gibi değiştirin:
Kod:
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
# Add a trailing slash to /wp-admin
RewriteRule ^wp-admin$ wp-admin/ [R=301,L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^ - [L]
RewriteRule . /index.php [L]
Yapılan bu düzenlemeden sonra her iki dosyanın da kaydedildiğinden ve kapatıldığından emin olun.
Adım 4: Ağ Yönetici Paneline Erişmek
WordPress'e tekrar giriş yapın ve değişikliklerinizi kaydettikten sonra WordPress panelinize tekrar giriş yapın. Bu işlemi yapmadan eskiden kalma çerezlerin silinmesi adına tarayıcınızın önbelleğini veya çerezlerini temizlemeniz önerilir.
Artık WordPress araç çubuğunda yeni bir Sitelerim menüsü göreceksiniz. Bu menü, yeni siteler oluşturma, kullanıcıları yönetme ve ağ genelinde temalar ve eklentiler yüklemek de dahil olmak üzere site ağınızı yönetmenizi sağlar.
Adım 5: Siteleri Oluşturma ve Yönetim
1. Yeni Siteler Ekleyin:
- Sitelerim > Ağ Yöneticisi > Siteler'e gidin.
- Local ağınız içinde yeni bir site oluşturmak için Yeni Ekle'ye tıklayın.
- Site adresini, başlığını ve yönetici e-postasını girin ve ardından Site Ekle'ye tıklayın.
2. Siteleri Yönetin:
Ağınızdaki her sitenin kendi temaları, eklentileri ve ayarları olabilir. Ağ yöneticisi panosundan, siteleri silmek, kullanıcıları yönetmek ve ayarları yapılandırmak dahil olmak üzere ağınızdaki tüm siteleri yönetebilirsiniz.
WordPress Multisite'ı local ortamda etkinleştirmek, birden fazla siteyi yöneten geliştiriciler ve site yöneticileri için kullanışlı bir araçtır. Ayrı kurulumlara gerek kalmadan birkaç siteyi yönetmek, güncellemek ve sürdürmek için merkezi bir kontrol sağlar. Bu adımları izleyerek, yerel bir WordPress Multisite ağını verimli bir şekilde kurabilir ve web sitelerinizi kolayca geliştirmeye veya test etmeye başlayabilirsiniz.