Matematik Soru/Cevap Başlığı

Anonim6

Yeni üye
29 Şub 2012
0
5
Merhaba,
Her ne kadar bir nebze de olsa hayal kırıklığına uğramış olsam da, sebebine birazdan değineceğimin garantisini vererek yazılan tüm soruları cevaplamak istiyorum. Ayrıyeten soruları Türkçeleştireceğim.

1.5 tavuk 1.5 günde 1.5 yumurta yumurtluyor ise, 9 tavuk 9 günde kaç yumurta yumurtlar?
Mantıki açıdan akla sığdırılamayacak bir soru olsa da, matematik gerçeklikle bağdaştırılamayan soyut durumları da ele alabildiğinden işin felsefesine değinmeksizin soruyu sayısal biçimden ele alacağız. Tavuk, yumurta falan filan; bu kavramlara takılı kalmayın, zira soru tipik bir çok değişkenli fonksiyon yorumuyla çözülmekte. Mantıksal bir çıkarımla, az çok fonksiyonun neye benzediğine ilişkin çıkarımda bulunabiliriz.

BzW4WV.png

Fonksiyonumuz, birimi nitelendirmek maksatlı bir "a" sabiti ile "x ve y" değişkenlerinin kompozisyonundan meydana gelmektedir. Değişkenlerimizin tamamı, R^2 uzayında aldıkları değerleri reel bir ifadeye götürmekte; kaba bir tabir ile R^3 uzayında hiperbolik paraboloid oluşturmaktadırlar. Fonksiyonumuz ve grafiğinden çıkarımlarımızın bu kadarı yeterli.

Z3jJpg.png

İlgili fonksiyon, "x" ve "y" değişkenlerine bağımlı parçalı türevinden de anlayabileceğimiz üzere, değerlerden birinin sabit tutulması durumunda değeri dik kesen R^2 düzleminde sabit bir eğimle artandır. Bu da bize, fonksiyon içerisindeki argümanlardan birinin sabit tutulması durumunda grafiğin doğrusallık taşıdığını gösterir.

oVq9pQ.png

"f(3/2, 3/2)" değerinin "9/4 * a" değerine, onun da "3/2"ye eşit olduğunu biliyoruz. O halde, "a" olarak isimlendirdiğimiz sabit, aslen "2/3" imiş. Biz, "x,y=9" için fonksiyonun değerinin arayışındayız. O halde, "f(9, 9) = 9^2 * 2/3 = 54" imiş. Cevabın, 54 olması gereklidir. İzahı da yukarıdadır.

lZP9pB.png

Tavukların bıraktığı yumurtalardan her biri düzenli bir zaman aralığında çatlıyor. 7 günün sonunda 200 tavuk olduğuna göre tavuklar ne kadar süreyle yumurta bırakıyor?
Cevap: Her tavuk 7 dakikada yumurta bırakıyor ve her 14 dakikada yumurta çatlıyor. İlk önce yumurtanın çatlama süresini bulmalısınız ki yumurta bırakma süresini bulasınız.
Şaka yapmıyorum, soruyu anlamadım. İşin aslı, ortada anlaşılabilir bir soru bile yok. Önceki soruyla arasında bir bağıntı var olduğunu düşünür isek, bu dahi herhangi bir çıkarımda bulunmaya elvermiyor. Başlangıçtaki tavuk sayısı oldukça önemli bir faktör, ayrıyeten çatlayan yumurtaların içerisindeki canlının üreme erginliğine ulaşabilmesi için gereken süre dahi soruyu direkt olarak etkilemekte. Soru, bilmemkaç günün sonunda bilmemkaç "tavuk" olduğunu söylemekte; kısacası yumurtlayan birey sayısı doğal olarak artış göstermeli. Eh, üretkenlik durumu var ise yumurtadan çıkan her bir bireyin cinsiyeti dahi verilmesi gereken bir unsur.

Bu soruyu, bir önceki soru gibi modelleyemedik anlaşılmazlığından ötürü. Eğer ki soru sahibi, soruya ilişkin detayları bulma zahmetinden bizleri kurtarır ise çok daha yapıcı bir cevap verebilirim. An itibariyle bu pek de mümkün değil.

Birinci karenin çevresi 16 cm,
İkinci karenin çevresi 8 cm,
Üçüncü karenin çevresi 4 cm
Dörd...
Sorum sonuncu kareye kadar toplam karelerin alanı kaçtır?
Lise düzeyindeki öğrencilerin aşina olduğu, sıkça rastlanan bir geometrik seri toplamı sorusu. Her şeyden evvel, duruma uyarlayabileceğimiz genel bir formül türetmeli; sonrasında ise ilgili spesifik durumu bu formülden yola çıkarak cevaplandırmalıyız. Geometrik seri, tanımından ötürü en genel haliyle aşağıdaki formattadır,

nl92p5.png

Anlayacağınız, terimleri araında sabit bir oran barındıran serilere literatürde geometrik seri ismi verilmekte. Ardışık iki terim arasındaki oran, herhangi bir başka ikili arasındakine eşittir. Tipik bir geometrik seriyi aşağıdaki işlemlere tabi tutalım.

vPARVm.png

Aslen geometrik serinin ta kendisiyle, aynı geometrik serinin oranıyla çarpılmış biçimi arasındaki fark; ilk terim ile yeni serideki son terim arasındaki farka eşit imiş. Eşitliğin diğer tarafında, ortak paranteze alınabilecek terimler de bulunmaktadır.

1EarBY.png

Artık elimizde, "n-terimli" bir geometrik dizinin toplamının değerini, sabit oran aracılığıyla veren bir formül bulunmakta. Elbette bu formülün yakınsama yahut ıraksama durumu, söz konusu sabit oranın değer aralığına bağlı olarak değişkenlik göstermekte.

LD8ENa.png

Geometrik serinin terim sayısının sonsuza ıraksaması durumunda, sabit oranın değer aralığına bağlı olarak seri ya sonsuza ıraksamakta ya da bir değere yakınsamaktadır. Oranın sonsuza ıraksayan üssü, aslında bize değer aralığının (-1, 1) olması durumunda limitinin 0'a eşit olduğunu göstermekte; sonsuz miktarda küçülüm hareketinin en doğal sonucu. Ve evet, az evvel geometrik seri toplamının formülünü türettik. Bu türetme işlemi, ayrıyeten "Proof Without Words - Roger B. Nelsen" şu biçimde farklı bir yaklaşımla ele alınmıştır,

r1XRpV.jpg

Gelelim sorumuza. Çevresi 16 ile başlayan ve adım adım azalmakta olan karelerin oluşturduğu sonsuz terimli kümenin alanları toplamının alacağı değeri bize sormakta. Karenin tek bir kenarı, çevresinin "1/4" oranına eşit olduğundan, ve çevre de her terimde "1/2" oranında azalış gösterdiğinden soruyu şu şekilde matematiksel notasyona aktarabiliriz,

7DWPdP.png

Görebildiğimiz üzere, sabit oran "1/4", ilk terim ise "Ç^2/16" olarak belirlenmiş durumda. Oranın değer aralığında yer aldığını teyit ettiğimize göre, geometrik seri toplam formülünde değerleri yerine yazmamız durumunda elbette cevabı elde ederiz. Elbette "Ç=16".

PD2BN6.png

Cevap, "64/3= 21+1/3 = 21,33333..." bulunur.

Şu soruya bir bakar mısınız arkadaşlar,
F(x) = 8 * e^(4*x)
F(x)^n / e^4x = 2 ^ 25 ise n değeri kaçtır?

g6vypZ.png

Sorunun notasyonu yukarıdaki gibidir. Aslen oldukça basit bir problem, sadece biraz farklı bir yaklaşım gerektirmekte. Değerleri ayrıştırıp düşünür isek aslında çözüm pekala ortadadır.

Z3jJpk.png

Eğer soruyu bana doğru ifade ettiyseniz, son adımdaki eşitliği sağlayan her "x, n" ikilisi bu sorunun cevabıdır. Ayrıyeten, "x" değerine bağımlı olarak "n" değeri değişkenlik göstermektedir. Tüm ikilileri veren bir fonksiyon yazmakla uğraşmaksızın, en basitinden "x=0" için "n"in alacağı değeri bularaktan soruyu noktalıyorum.

oVq9p7.png

"25/3", "n"in değer kümesinin bir elemanıdır ve "x=0" için durumu sağlar.

_

Geriye kalan hiçbir muhabbete cevap vermek, muhalefet olmak istemiyorum. Konunun asıl amacı, kahve ortamı oluşturmaktan çok nezih bir biçimde matematik problemlerinin tartışılabileceği, derli bir ortam oluşturmak idi. En azından bu amaçla konuyu açma girişiminde bulunmuştum. Bu maksadımı anlayıp da destekleyenlere teşekkür ediyor, sözüm ona, sorularından ötürü minnettar olduğumu belirtmek istiyorum.

Ta en başında da belirttiğim gibi, bir nebze hayal kırıklığına uğradım. Sırf soru sormak için mesaj atmaktan öte; sahiden en başta kendinize olmak üzere diğerlerine de bir şeylerkatabilecek, ilgilisini soru üstüne düşünmeye sevkedecek, basmakalıbın ötesinde öğretici problemler beklerdim. Geyik döndürmenizden öte, geyiğin boynuzlarındaki matematiği ortaya koymanızı mesela. Derdimiz hala kümesteki hayvan olmamalıydı bana kalırsa. Cevabını bildiğiniz sorular değil, sizi ileriye taşıyacak olan henüz bilmediklerinizdir. İşte tam olarak bunlarla karşılaşmış olmayı dilerdim.

Teşekkür ederim, sevgilerle.
 

RaZoR247

Üye
24 May 2019
119
0

adam yazmak için yazmış;

"""""
“ben bunu başarıcam, matematiği öğrenicem, matematik zevkli bir ders” gibi düşüncelere rağmen matematiği öğrenemiyorsanız o zaman matematiği yapamıyorsunuz demektir. İşte o zaman yazılımcı olmak konusunda da sıkıntılar çekebilirsiniz.
""""

ne alaka? çok saçma. matematiği iyi olmayıpta çok iyi yazılım bilen büyük şirketlerde çalışan tanıdıklarım var
 

'Bertuğ

Kıdemli Üye
13 Ocak 2018
3,864
608
adam yazmak için yazmış;

"""""
“ben bunu başarıcam, matematiği öğrenicem, matematik zevkli bir ders” gibi düşüncelere rağmen matematiği öğrenemiyorsanız o zaman matematiği yapamıyorsunuz demektir. İşte o zaman yazılımcı olmak konusunda da sıkıntılar çekebilirsiniz.
""""

ne alaka? çok saçma. matematiği iyi olmayıpta çok iyi yazılım bilen büyük şirketlerde çalışan tanıdıklarım var

Aynen Benimde Tanıdığım Var Şahsen Matematiğim İyi Değil Programlamam İyi Fakat İleride Matematikle İlgili Birşeyler Yapacak Olsak Öylece Kalırız Matematikle Aranın İyi Olması Lazım :)
 

RaZoR247

Üye
24 May 2019
119
0
Aynen Benimde Tanıdığım Var Şahsen Matematiğim İyi Değil Programlamam İyi Fakat İleride Matematikle İlgili Birşeyler Yapacak Olsak Öylece Kalırız Matematikle Aranın İyi Olması Lazım :)

ha belki savunma sistemlerinde koordinat belirtme filan var, oralarda işe yarayabilir ileri matematik bilgisi. yoksa örneğin bir web tasarımcısı matematikle ilgilenmez gibi :)

aslında yazılımın bir çok dalı var hepsinde olmasa da birkaçında matematik kullanılıyor. o dallara yönelecek kişilerin matematiği iyi olmalı bence, diğerleri için gerek yok.
 
Son düzenleme:

Anonim6

Yeni üye
29 Şub 2012
0
5
yazılımın matematikle ne ilgisi var? :)
Bu biçim bir soruyla karşılaşacağımı düşünmezdim.

Donald E. Knuth, TeX type-setting ve MMIX mimarisinin yazarı ve günümüz bilgisayar biliminin mimarlarından olan profesör. Kendileri, yazmış olduğu "The Art of Computer Programming" (Bilgisayar Programlama Sanatı) isimli ciltli kitap serisinin ilk cildini algoritma analizi için gerekli olan matematiksel arka plana ayırmıştır.

Dennis Ritchie, C programlama dilinin ve UNIX işletim sisteminin mimarı; Harvard Üniversitesi, uygulamalı matematik ve fizik anabilim dallarından mezun olmuştur.

Bunlar tesadüf değil. Yazılım, matematiktir. Aklına gelebilecek en aptalca örneği dahi göreli olarak matematik ile ilişkilendirebilirsin. Retorik yapmaksızın matematiğin insani düşünme eyleminin en doğal sonucu olduğunu belirtmek istiyorum. Bilgisayar, sonuç itibariyle aldığı talimatları yerine getiren bir makinedir. Bu makinenin programlanması da haliyle algoritmik açıdan bir optimizasyon problemi doğurur. Çözüme yönelik her bir girişimin, en dar bakış açısıyla, matematiktir.
 

zztri

Yaşayan Forum Efsanesi
9 Tem 2015
10,053
388
Ankara
adam yazmak için yazmış;

"""""
“ben bunu başarıcam, matematiği öğrenicem, matematik zevkli bir ders” gibi düşüncelere rağmen matematiği öğrenemiyorsanız o zaman matematiği yapamıyorsunuz demektir. İşte o zaman yazılımcı olmak konusunda da sıkıntılar çekebilirsiniz.
""""

ne alaka? çok saçma. matematiği iyi olmayıpta çok iyi yazılım bilen büyük şirketlerde çalışan tanıdıklarım var

Öyle bir şey yok. Nokta.

Matematikten adam gibi anlamadan adam gibi yazılımcı olamazsın. İstisnası yoktur. Kısayolu yoktur. Üfürükten iki web sitesini yaparsın matematik olmadan, ama ciddi herhangi bir şey; ne diyeyim, ister dijital sinyal analizi, elektronik harp gibi savunma konusu olsun, ister yapay zeka olsun, ister oyun algoritması/grafik olsun, ister OCR, imaj işleme vs olsun, ister bigdata vs olsun... 3 kuruş maaş alan "ortalama" yazılımcıdan üste çıkmak için ciddi matematik bilgisine ihtiyacın vardır.


Bak ilk defa bir cevabımı full kırmızı ve kalın yazdım, ciddiyetimi anlamışsındır.
 

zarm

Yeni üye
12 May 2019
6
0
y=x²+1 eğrisinin A(1,2) noktasındaki teğet ve normal doğrularının denklemlerini bulunuz?
 

Anonim6

Yeni üye
29 Şub 2012
0
5
y=x²+1 eğrisinin A(1,2) noktasındaki teğet ve normal doğrularının denklemlerini bulunuz?
Bahsettiğiniz eğri bir parabol belirtir.
y' = d(x^2 +1)/dx = 2x.
İstenen tanjant doğrusunun θ apsisi için genel denklemi,
y'(θ)x + b olacağından A(1,2) noktasına teğet olan doğrunun denklemi haliyle,
θ=1 ise y=2x+b halini alır. Eh, A(1,2) noktası ilgili denklemi sağlamak zorunda olduğundan b=0. Teğet, eğimi 2 olan ve orijinden geçen doğru denklemidir.

Normali ise, teğet doğrusuna dik olup aynı noktada kesişen doğrunun denklemine eşittir. Teğet doğrusuna dik olmasının şartı, doğruların eğimleri çarpımının -1 olmasıdır. Haliyle y=mx+b genel formüle ait olan normal denkleminin eğimi -1/2. Noktanın denklemi sağlaması için ise, b=5/2 olmalı. N=(5-x)/2.
 
Son düzenleme:

S1NYOR

Uzman üye
22 Haz 2015
1,826
20
Baltimore
yks'deki mat sorularını görünce matematikten artık iyice soğudum nasıl tekrar ısınırız sorum bu :D
 

umutkalay

Katılımcı Üye
26 Nis 2019
276
0
Aşağıdaki venn şemasında
*2 ile kalansız bölünebilen tam sayılar kümesi A
*3 ile kalansız bölünebilen tam sayılar kümesi B
*12 ile kalansız bölünebilen tam sayılar kümesi C



Buna göre
18
24
42
sayılarından hangileri boyalı bölge ile gösterilen kümenin bir elemanıdır

(Zalım tyt sorusu , cevabı biliyorum ama ben çözmekte başarılı olamadım detaylı anlatırsanız sevinirim )​
 
Son düzenleme:

Anonim6

Yeni üye
29 Şub 2012
0
5
Aşağıdaki venn şemasında
*2 ile kalansız bölünebilen tam sayılar kümesi A
*3 ile kalansız bölünebilen tam sayılar kümesi B
*12 ile kalansız bölünebilen tam sayılar kümesi C



Buna göre
18
24
42
sayılarından hangileri boyalı bölge ile gösterilen kümenin bir elemanıdır

(Zalım tyt sorusu , cevabı biliyorum ama ben çözmekte başarılı olamadım detaylı anlatırsanız sevinirim )​
Venn şemasının taralı alanının kapsamındaki değerler, 2 ve 3 ile bölünüp 12 ile bölünmemelidir. Zira taralı kısmın matematiksel notasyonu (A∩B) - C olduğundan bu çıkarıma kolaylıkla ulaşılabilir. Değerler arasında yalnızca 18 ile 42 bu durumu sağlar, 24 ise A∩B∩C kümesinin elemanıdır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.