Microsoft Windows Temel Kullanici Bilgileri

CyberBlade

Katılımcı Üye
6 Tem 2006
962
15
İstanbul
GEREKSİZ PROGRAMLARI KALDIRIN

2.gif


Control Panel(DENETİM MASASI)*Add/Remove Programs(PROGRAM EKLE/KALDIR) menüsünü incelediğinizde uzun süredir hiç kullanmadığınız gereksiz bir çok programla karşılaşabilirsiniz. Gereksiz olduğunu düşündüğünüz bütün programları kaldırarak sisteminizi bir nebze rahatlatabilirsiniz. Gereksiz programları kaldırmak Windows'u iki açıdan olumlu yönde etkiler. Birincisi SYSTEM dizini içerisinde daha az sistem dosyası olur ve bu Windows'un daha hızlı açılmasını/çalışmasını sağlar. İkincisi ise Sabit disklerde ön bölümlerde yer alan dosyalara daha hızlı ulaşıldığı gerçeğidir. Bu sayede çok kullandığınız programlar için sabit diskinizde daha verimli bir alan açmış olursunuz.


-----


GEREKSİZ DOSYALARI SİLİN

search1.gif


Zaman içerisinde bilgisayarınızda bir çok gereksiz dosya birikir. Bu dosyaları bulup* silmek hem sabit disk alanından önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlar hem de bilgisayarınızın performansını olumlu yönde etkiler. Bu aşamada önemli olan hangi dosyaların silinebileceğini bilmektir. Bunun kolay bir yolu var:
a. TMP* BAK ve OLD uzantılı dosyaları aratıp* tamamını hiç düşünmeden silebilirsiniz. Bu dosyalara hiçbir program ya da Windows 98 ihtiyaç duymaz.
b. WINDOWS\TEMP dizinin içerisini tamamen silebilirsiniz.
c. Eğer Windows'un size sunduğu yardım araçlarını kullanışlı bulmuyor ve işinize yaramayacağına inanıyorsanız WINDOWS\HELP klasörünü silebilir ve 7 MB civarında bir alan kazanabilirsiniz.
d. TIF* BMP ve PCX uzantılı dosyalar sıkıştırılmamış resim dosyası formatlarıdır. Bilgisayarınızda bu türde dosyalar varsa "Paint Shop Pro" gibi bir resim düzenleme programı ile bu resim dosyalarını JPEG* GIF veya PNG formatına dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. Böylece resim dosyalarınız görüntü kaybına uğramadan daha az yer kaplarlar.
e. Bilgisayarınızdaki README.TXT (BENİOKU.TXT) dosyalarını aratın. Bu isimli dosyalar genelde programlarla ilgili bilgiler içerirler. Bu dosyaları tek tek okuyup* işinize yaramayacağınızı düşündüklerinizi silebilirsiniz.


-----


SCANDİSK İLE BİLGİSAYARINIZI DENETLEYİN...

scandisk.gif


Sabit disk bilgisayarınızın içindeki en önemli bilgi depolama alanıdır. Bu depolama alanını düzgün ve sağlıklı tutmak için en az ayda bir kontrol etmeniz ve hatalarını düzeltmeniz gerekir. Bu kontrol işlemi Scandisk yardımcı programı tarafından yapılır.
Start (BAŞLAT) düğmesine tıklayın* Programs(PROGRAMLAR)* Accessories (DONATILAR)* System Tools (SİSTEM ARAÇLARI) altından Scandiskprogramını tıklayın.
İki farklı kontrol metodu vardır. Bunlardan biri olan standard* yalnız dosya ve klasörlerin sağlamlığını kontrol eder.
Through ise dosya ve klasörleri kontrol ettikten sonra sabit diskin yüzeyini de fiziksel olarak kontrol eder. Ancak bu işlem diğerinden daha uzun sürecektir.
Şimdilik Standard'ı seçin ve bulunan hataların otomatik olarak düzeltilebilmesi için Automatically fix errors (HATALARI OTOMATİK OLARAK DÜZELT) seçeneğini işaretli olmasına dikkat edin ve start düğmesine basın. Aşağıdaki göstergeç size işlemin aşamalarını gösterecektir.
Standart kontrolü en az ayda bir* fiziksel yüzey kontrolünü ise bir kaç ayda bir yapmanız bilgisayarınızın sabit diskini sağlıklı tutacağı gibi* performansını da arttıracaktır.


-----


DEFRAG İLE SABİTDİSKE MAKSİMUM PERFORMANS VE SANAL BELLEK ARTTIRIMI

defrag.gif


Dosya ekleme ve silme işlemleri sırasında sabit diskin üzerindeki bilgiler* bazen farklı yerlerde ve parçalar halinde tutulur. Bu parçalama işlemi sonucunda bir dosyayı açarken farklı parçaları* farklı yerlerden getirip birleştirmek için zaman harcanır.
Windows 98'in Defrag programını kullanarak bu parçalanmış dosyaları biraraya getirebilir ve bilgisayarınızın işleyişini hızlandırabilirsiniz.
Windows 95/98/Me Starting (Başlıyor) yazısını görünce klavyeden F8 tuşu ile bilgisayarınızı Safe Mode (Güvenli Kip)'de açınız ve aşağıdaki işlemleri sırası ile yapınız
Start (BAŞLAT) düğmesine tıklayınız* Programs (PROGRAMLAR)* Accessories(DONATILAR)* System Tools (SİSTEM ARAÇLARI) içinden DiskDefragmenter (DİSK BİRLEŞTİRİCİSİ) programına tıklayınız. Birleştirilecek sabit diski seçiniz. Bu genelde C diski olacaktır. İsterseniz diğer sabit disklerinizi hatta disketlerinizi de bu işlemden geçirebilirsiniz. OK düğmesine basınız. İşlemin sonunda birleştirmenin sona erdiğini gösteren bir iletişim kutusu çıkacaktır. OK düğmesine tıklayınız. Bu işlemlerden sonra bilgisayarınızı kapatmadan aşağıdaki işlemleri yaparak sanal belleğinizi arttırınız.


-----


Virtual Memory (Sanal Bellek)

My Computer(BİLGİSAYARIM )simgesine sağ tuşla tıklayıp Properties(ÖZELLİKLER)' i seçin. Performance (BAŞARIM)sekmesindeki Virtual Memory... (SANAL BELLEK)komutunu çalıştırın.

safe3.gif


Gelen menüden Let me specify my own virtual memory settings. (KENDİ SANAL BELLEK AYARLARIMI BELİRTMEK İSTİYORUM)seçeneğini işaretleyiniz (Hard disk:burada bilgisayarın vermiş olduğu değer üzerinde oynama yapmayınız. Minumum ve Maximum giriş alanlarına 125 değerini klavyeden giriniz.

safe4.gif



-----


DISK CLEANUP (Disk Temizleme)

diskcleanup.gif


İnternete bağlandıkça* silme işlemleri yaptıkça ve dosyaları açıp kapattıkça diskinizde fazla ve gereksiz dosyalar oluşur.
Windows 98 bu fazla dosyaların yer kaplamasını önlemek için Disk Cleanup aracını içerir.
Start (BAŞLAT) düğmesine tıklayın* Programs (PROGRAMLAR)* Accessories (DONATILAR) ve System Tools (SİSTEM ARAÇLARI) içinden Disk Cleanup (DİSK TEMİZLEME) programına tıklayın. Temizlenecek diski seçin ve OK düğmesine basın.
Bu listede yanında işareti olanlar temizlenecek öğeleri gösterir. İşaret olmayanlar üzerinde herhangi bir işlem yapılmaz.
Listenin hemen altında bu dosyalar silindiğinde ne kadar yer kazanacağınız gösterilir. İstediklerinizi seçip OK düğmesine basın. Çıkan onay iletişim kutusunda Yes düğmesne tıklayın.


-----


WINDOWS HER AÇILIŞTA DİSKET SÜRÜCÜYÜ KONTROL ETMESİN....

floppy.gif


Siz değiştirmedikçe Windows her açılışında yeni disket sürücüleri arar. Bu işlem çoğu kez gereksiz ve zaman kaybettiren bir işlemdir. Bu kontrolü kaldırmak için My Computer(BİLGİSAYARIM)simgesine sağ tuşla tıklayıp Properties (ÖZELLİKLER)' i seçin. Performance (BAŞARIM) sekmesindeki File Systems (DOSYA SİSTEMİ) komutunu çalıştırın. Buradan Floppy (DISKET) sekmesine atlayıp BİLGİSAYARI HER BAŞLATTIĞINDA YENİ DİSKET SÜRÜCÜLERİ ARA seçeneğindeki işareti kaldırın.


-----


GEÇİCİ INTERNET DOSYALARINI SİLİN

Geçici Internet dosyalarını silmenin bir dezavantajı var. Eğer düzenli olarak Internet'e bağlanan ve aynı web sitelerine sık sık giren bir kimse iseniz* bu sayfalarda yer alan resimlerin otomatik olarak sabit diskinizin geçici Internet dosyaları bölümünden yüklenmesi sörf performansınızı artıracaktır. Eğer her hafta Disk Cleanup yapar ve geçici Internet dosyalarını düzenli olarak silerseniz* Web tarayıcınız bu sık kullanılan sayfaları her seferinde yeniden yüklemek zorunda kalacaktır. Bu diyalog kutusunda bu tür dosyaları kaldırdığınızda sabit diskten ne kadar yer kazanacağınız yazar. Eğer üç beş megabayt için bu işlemi yapmayı düşünüyorsanız vazgeçin* değmez. Çöp tenekesini sık sık boşaltmayı ihmal etmeyin.


-----


DOSYAYA ŞİFRE VERME

Word ve Excel dosyalarınızı kaydetme işlemi anında şifre verebileceğiniz gibi sonradan da şifre verebilirsiniz. Bunun için şifre vermek istediğiniz dosya açıkken sırasıyla Tools (ARAÇLAR)* Options (SEÇENEKLER) veSave(KAYDETME) menülerine tıklayın. Açılan pencerinin altında Password (PAROLA) ve "Yazma Hakkı Parolası" kutularını göreceksiniz. Bu kutulardan "Parola"ya şifre yazıp OKderseniz parolayı bilmeyenler bu dosyayı açamaz. "Yazma Hakkı Parolası" kutusuna şifre girerseniz isteyen bu dosyayı görebilir* ancak şifreyi bilmiyorsa dosya üzerinde değişiklik yapamaz. Eğer şifreyi unutursanız bu kurallar tabi ki sizin için de geçerli.


-----


KISA YOLLARI ABARTMAYIN

Herşeyi kısayollarla halletmek başlangıçta iyi bir iş gibi görünebilir. Ama Windows 98'de yarattığınız her kısayolun bir miktar bellek yitirdiğini bilmelisiniz. Fazla kısayol; belleğinizi daraltır* işinizi yavaşlatır. Bu arada kısayol yarattıktan sonra o programın yeri değişirse* kısayol ile oluşturduğunuz program çalışmaz. Sadece çok sık kullandığınız programlar için kısayol yaratın.


-----


GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSUNU BOŞALTMAK

copkutusu.gif


Eğer pek çok dosyayı silersek* bir süre sonra Geri Dönüşüm kutusu dolacaktır. Sonuçta bu kutu da* depolama yeri sınırlı olan diskinizde ikamet etmektedir. Dosyalarınız silindiği halde aslında silinmiş olmuyorlar. Bir ara nokta* geri döndürülmeye hazır bekliyor. Ancak silinen her dosya Geri Dönüşüm kutusunda birikeceğinden* zaman zaman tıpkı çöpü dökmek gibi onu da boşaltmak gerekir.


-----


GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSUNA GÖNDERMEDEN SİLMEK

Eğer bir dosyayı Geri Dönüşüm kutusuna göndermeden silmek isterseniz* silerken SHIFT tuşuna basabilirsiniz. Ama bunu yapmadan once iyice düşünün; geri dönüşü yok.


İyi çalışmalar :)...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.