- 4 Haz 2023
- 1,029
- 11
- 422
Merhaba değerli forum sakinleri. Bana göre ülkemizde çok büyük bir eksiklik olan yapay zeka konusunda en basit proje olan MNIST dataseti ile el yazısı rakam tanıma projesini bugün anlatacağım ve gerekli bilgiler vereceğim. Önce kurulum ve kullanımı anlatacağım.
Kurulum
Programı kurmak için klasik bir şekilde GitHub adresimizden kodu indireceğiz ve klasöre giriş yapacağız. Şu şekilde.
Klasöre giriş yaptık şimdi ise gerekli kütüphaneleri uygun sürümde kuracağız şu komut ile.
Şimdi kurulum sağlandı. Ben %99 test doğruluğuna sahip olan modelimi önceden eğittim bu sayede uzun süren maliyetli eğitim aşamasından sizi uzak tutmuş oldum. Bu kod modeli import edip kullanıyor torch ile. O yüzden oradaki .pth uzantılı dosya çok önemli onu kaldırmayın oradan.
Kullanım
Şimdi python komutu ile uygulamayı çalıştırıp test ediyorum.
Çizim paletimiz geldi. Burada önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Palete birden fazla rakam çizmemelisiniz. Palete çizeceğiniz rakamı orta kısımlara çizmelisiniz. Dijital çizim yerine el yazısı şeklinde çizmelisiniz. Yeni tahmin yaparken sil butonu ile eski çizimi silip yeni rakamı çizmelisiniz. Bu kurallara uyduğunuz vakit yanlış tahmin etme ihtimali çok düşük. 10 rakamı da art arda test edelim.
ÇİZİLEN SAYI:2 TAHMİN EDİLEN SAYI:2 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:7 TAHMİN EDİLEN SAYI:7 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:3 TAHMİN EDİLEN SAYI:3 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:5 TAHMİN EDİLEN SAYI:5 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:1 TAHMİN EDİLEN SAYI:1 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:4 TAHMİN EDİLEN SAYI:4 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:6 TAHMİN EDİLEN SAYI:6 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:0 TAHMİN EDİLEN SAYI:0 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:8 TAHMİN EDİLEN SAYI:8 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:9 TAHMİN EDİLEN SAYI:9 TAHMİN:DOĞRU
Tüm rakamları denedik ve hepsinde model başarılı oldu. Siz de test sonuçlarınızı ve sorularınızı yazabilirsiniz.
Kurulum
Programı kurmak için klasik bir şekilde GitHub adresimizden kodu indireceğiz ve klasöre giriş yapacağız. Şu şekilde.
Klasöre giriş yaptık şimdi ise gerekli kütüphaneleri uygun sürümde kuracağız şu komut ile.
Şimdi kurulum sağlandı. Ben %99 test doğruluğuna sahip olan modelimi önceden eğittim bu sayede uzun süren maliyetli eğitim aşamasından sizi uzak tutmuş oldum. Bu kod modeli import edip kullanıyor torch ile. O yüzden oradaki .pth uzantılı dosya çok önemli onu kaldırmayın oradan.
Kullanım
Şimdi python komutu ile uygulamayı çalıştırıp test ediyorum.
Çizim paletimiz geldi. Burada önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Palete birden fazla rakam çizmemelisiniz. Palete çizeceğiniz rakamı orta kısımlara çizmelisiniz. Dijital çizim yerine el yazısı şeklinde çizmelisiniz. Yeni tahmin yaparken sil butonu ile eski çizimi silip yeni rakamı çizmelisiniz. Bu kurallara uyduğunuz vakit yanlış tahmin etme ihtimali çok düşük. 10 rakamı da art arda test edelim.
ÇİZİLEN SAYI:2 TAHMİN EDİLEN SAYI:2 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:7 TAHMİN EDİLEN SAYI:7 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:3 TAHMİN EDİLEN SAYI:3 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:5 TAHMİN EDİLEN SAYI:5 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:1 TAHMİN EDİLEN SAYI:1 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:4 TAHMİN EDİLEN SAYI:4 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:6 TAHMİN EDİLEN SAYI:6 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:0 TAHMİN EDİLEN SAYI:0 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:8 TAHMİN EDİLEN SAYI:8 TAHMİN:DOĞRU
ÇİZİLEN SAYI:9 TAHMİN EDİLEN SAYI:9 TAHMİN:DOĞRU
Tüm rakamları denedik ve hepsinde model başarılı oldu. Siz de test sonuçlarınızı ve sorularınızı yazabilirsiniz.