Pes 6 İnceleme

darkboy

Üye
16 Ara 2006
163
0
İZMİR
i1.jpg

Ekim ayı ile birlikte popüler oyunlar dökülmeye başladı. Ama kuşkusuz en çok beklenenler serilerin devam oyunlarıdır. Oyun dünyasının amansız iki rakibi tekrar ringe çıktılar. Bakalım bu sefer galip yine PES mi olacak?

PES PC platforumda kendini göstermeye başladığı zaman FIFA için tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Ama FIFA'nın bu kadar çabuk pes edeceğini tahmin etmiyordum ama maalesef 2004 ile başlayan berbat bir seri yakaladı FIFA. PES 3. oyunuyla birlikte FIFA'yı bir anlamda tarihe gömdü. Ne 2005 ne de 2006 FIFA'yı kurtarmaya yetti. Bir türlü oturtulamayan fizikler oyunu oynanamaz kılmasa da PES'in bu konudaki başarısı FIFA'yı gölgede bırakmaya yetti.

EA Sports'un artık olaya el koyması gerekiyordu ve nihayet FIFA 2007 ile bende varım dedi. Tamamıyla değişen oyun PES'e büyük rakip olacağını gösterdi. Tabi KONAMI'de boş durmayarak geçtiğimiz günlerde PES 6'yı patlattı.

Oyun çıkar çıkmaz satış rekorları kırmaya başladı. Bu beklemedik bir şey değildi zaten. Herkes FIFA bu kadar değiştiyse acaba PES nasıl olmuştur demeye başladı. Bende bu kişilerden biriyim ve hemen bir tane aldım PES'ten.

Arkadaşlar bu yazıda sadece PES'ten bahsedecek olsam kısa bir yazı olur. Onun için yazıda FIFA ile PES'i karşılaştırmayı uygun gördüm. Ana başlıklar altında oyunların artıları ve eksilerinden bahsetmeye çalışacağım. Artık başlayalım öyleyse.

Grafik:

Hem PES hemde FIFA bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar. Ama FIFA her zaman bu konuda PES'ten bir adım daha önde. 07'de de durum değişmiyor, futbolcular ve stadyum tasarımları PES'ten daha üstün. Ama bu PES'in grafiklerinin kötü olduğu anlamına da gelmesin. Ama büyük değişim beklemeyin birkaç ufak rötuştan ibaret PES'in grafikleri.

Ses:

i2.jpg
Futbol oyunları için önemli olan bir durumdur ses. Menü müziklerine baktığımızda yine FIFA'nın üstünlüğü ile karşılaşıyoruz. Grafikte de olduğu gibi FIFA ses işini de senelerdir türdeşlerinden üstün yapıyor. Dediğimiz gibi menüdeki müziklerin güzelliği, maça başladığınızda stattan gelen seslerde kusursuza yakın. FIFA 2005'te son kez John Matson'la beraber olmuştuk. John çok iyi bir spikerdi ama onun yerine gelende hiç fena değil doğrusu. PES'in ise önceki serilerden pek farkı yok. Uyuklayan spiker Peter yine bizimle. Unutmadan PES'te direkte patlayan toplarda çıkan ses çok gerçekçi.

Oynanabilirlik:

İşte üzerinde durulması gereken kategorilerden birine geldik. PES'in bu konudaki üstünlüğünü herkes bilir. Ama FIFA'daki büyük değişim PES'i hayli zorlayacak. Ama üstünlük hala PES'te gibi görünüyor. İlk olarak top fiziği FIFA'da hala 'tam' olmamış. PES'in fizikler konusundaki liderliği sürüyor. Futbol oyunlarında fiziğin çok önemli olduğu bir gerçek ve bu tam verilemediği zaman oynanış ızdıraba dönüşüyor.

Atmosfer:

Bu da benim oyunlarda en çok önem verdiğim şeydir. Çünkü bir oyun sizi ne kadar içine çekerse o kadar başarılıdır demektir. FIFA'nın değişen atmosferi yerine PES aynı kalmış. İyide olmuş aslında. Çünkü PES'in atmosferi zaten mükemmeldi, 6. oyunda da değişime gidilmemesi doğru bir karar.

Modlar:

Oyunun sürekliliğini arttıran en büyük etken çeşitliliktir ve maalesef PES bu konuda FIFA kadar iyi değil. FIFA'da her tür kupada mücadele verebiliyorsunuz. Mevcut olan ülkelerin kupalarından uluslararası turnuvalara kadar geniş bir yelpaze sunulmuş önünüze. PES'in modları aynen yerinde duruyor. Master League'de FIFA'nın Career'ı kadar iyi değil.

Animasyonlar:

İşte büyük kapışma kendini burada gösteriyor. Her iki oyununda animasyonları o kadar iyi ki ayırmak çok zor. Ama bazıları farklılıklar yüzünden ayrılıyor. Mesela futbolcuların hareketleri PES'te daha gerçekçi gibi geldi bana. Son derece yumuşak hareket ediyorlar. Ama kaleci hareketleri FIFA'da kesinlikle mükemmel. Sert şutlara bir uçuşları var görmelisiniz. Eski serilerde yapabildiğiniz özel hareketler aynen duruyor. Birkaç farklı hareket bile eklenmiş.


Gerçekçilik:

i3.jpg
Burada lisans olayından bahsedeceğim. Daha önceki serilere baktığımızda bu kulvarda da FIFA'nın ezici üstünlüğüne şahit oluyoruz. Lisans konusu FIFA'nın uzmanlık arasına giriyor. Oyunda bulunan tüm takımlar, armalar ve oyuncuların lisansları alınmış. Türkiye liginin olması apayrı bir olay zaten. Üzülerek söylüyorum ama PES bu konuda maalesef yine sınıfta kalıyor. Önemli liglerin bazı takımların lisansı alınmış. Türk takımı olarak yine sadece Galatasaray var. Türkiye Milli takımında futbolcu isimleri yine saçma sapan. Mod yapımcıları sayesinde kısa bir zaman içinde Türkiye liginin tüm takımlarını görmeyi umuyorum. Unutmadan bu sefer Reebok'ın lisanslı toplarını kullanıyoruz. Tekrar pozisyonlarında kamera açılarında Canon reklamı var.

Başlıkları incelediğimizde FIFA üstün gibi gözükse de PES'in havası apayrı. Meret kendini oynatmayı beceriyor! Fakat PES'te çok üzüldüğüm bir nokta ortaya çıktı. Bu sefer topu kapmak çok daha kolay. Ufak bir omuz darbesiyle topu kazanabiliyorsunuz. Bu zaman, zaman sinir bozucu bir hal almaya başlıyor. Çünkü sizde topu çok çabuk kaptırabiliyorsunuz ve yüksek zorluk seviyelerinde çalım atmak nerdeyse imkânsız. Durum böyle olunca yapay zekâda gelişme olduğu hissine kapılıyor insan. Ama kaleciler biraz daha akıllı hareket ediyorlar. Teke tek kaldığınızda açılıp açınızı daraltmayı deniyorlar. Oyunculara yeterince kıvrak hareketler yaptırabiliyorsanız kaleciye çalım atmanız mümkün. Tecrübeyle sabittir.

i4.jpg
Oyunun geneline baktığımızda PES 5'ten çok büyük farklar olmadığını söylemek zor değil. PES 5 almışlar üzerine ufak rötuşlar yaparak tekrar piyasaya sürülmüş gibi. PES Shop ve PES Museum yerlerinde duruyor. Kazandığımız puanlarla eski oyunlardaki gibi ekstra özellikler açabiliyoruz. Bence elinizde PES 5 varsa bunu almanıza pek gerek yok. Bence PES 5 daha dengeliydi ve bence serinin en iyi oyunu da 5.

PES 6 için biraz fazla karamsar konuştum farkındayım. Ama aradan koskoca bir yıl geçmiş insan daha fazla bir şeyler bekliyor. Beklentiler boş çıkınca da üzülüyor normal olarak. Ben bunu Konami'ye yakıştıramadım. Ne umuyorduk ne bulduk.

Evet, arkadaşlar durum bu. Alıp almamak size kalmış. Beklentilerinizi yüksek tutmayın üzülürsünüz. Verdiğim puan serinin öncekilerine olan sevgimden ileriye geliyor. Son olarak söyleyeceğim PES hala FIFA'dan daha iyi. Futbolsuz kalmayın. Görüşmek üzere.


1.jpg


3.jpg



5.jpg



6.jpg



7.jpg



8.jpg
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.