PHP Uygulamarında Sql Injection Saldırıları

KeNess

Katılımcı Üye
4 Nis 2009
319
2
Utrecht / N.L
Veritabanı kullanılan uygulamalarda en büyük güvenlik sorunlarından biri SQL Injection saldırılarıdır.Bu tip saldırılar genellikle, kullanıcıdan gelen verinin filtrelenmeden veya tipinin doğruluğu kontrol edilmeden sorguya sokulması sonucu oluşur.

SQL Injection saldırılarını önlemek kolaydır, ama tespit etmek her programcı için kolay değildir.Şimdi perdenin arkasını açalım ve PHP& MySQL uygulamarında ne tür ataklar olabileceğini, nasıl önlem alabileceğimizi görelim...

Bir üyelik sistemi ve login sayfası düşünün, bu sayfada muhtemelen aşağıdaki gibi bir sorgu olacak.

SELECT uye,parola FROM uye where uye= "$_POST[uye]" and parola="$_POST[parola]"

Sistem işleyişi normal gibi görünüyor ama saldırganın tekinin kullanıcı adına ?uye=admin"/* girdiğini hayal edin.Sorgu şu hali alacak.
SELECT uye,parola FROM uye WHERE uye="admin"/* AND parola=""

/* karakteri mysql veritabanında yorum satırı başlangıcını ifade eder, dolayısıyla asıl sorgu, SELECT uye_parola FROM uye WHERE uye="admin" haline gelecektir.

Bu tür bir saldırıyı zararlı karakterleri escape(\) ederek durdurabilirsiniz.Bu işi PHP"de yapan hazır fonksiyonlar mevcut, örneğin addslashes(), ve mysql_real_escape_string().PHP manual"den bu fonksiyonların kullanımlarıyla ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

SQL Injection konusunda genelde dikkat edilmeyen bir diğer konu da kullanıcının normalde göndermesi gereken integer değerlerin ( genelde ID ) integer olup olmadığının kontrol edilmemesidir.

Herhangi üyenin detaylarını gösteren bir sayfa düşünün;
x.php?uyeid=1 ( Bu adres 1 no"lu uyenin bilgilerini gostersin )

$id = mysql_real_escape_string($id);
$sorgu = "SELECT isim,soyad,bla,bla FROM uyeler WHERE id = $_GET[id]";

Eminim birçoğunuz zaten yukarıdaki kodun yeterince güvenli olduğunu düşünüyorsunuz fakat değil.Mysql 4.x ile birlikte mySQL union select destegi vermeye başladı.

Saldırganın tekinin ?id=-1 UNION SELECT 0,uye,parola FROM uye olarak istek yaptığını düşünsenize..Birinci - asıl - select sorgusu herhangi bir sonuç döndürmeyeceği için dönen sonuclar saldırganın girdigi union select içindeki alanlar olacaktır.

Dikkatinizi çektiyse tırnak kullanmadan böyle bir saldırı yapılabiliyor, dolayısıyla bu nokta dikkat edilmesi gereken bu tip id tarzı bilgileri sorguya alırken veri tipini kontrol etmek.

Bunu (int)$degisken veya intval($degisken); seklinde yapabilirsiniz.Ya da is_integer, is_numeric gibi fonksiyonlarla kontrol edip gerekli manual try/catch mekanizmasını kurabilirsiniz.

Ya da bu tür değerleri tırnak içine alarak saldırganın işi zorlaştırılabilir.(where id = "$id" gibi) Zira, bu durumda saldırgan union select sorguları sokabilmek için ilk önce ilk SELECT sorgusunu bitirmek zorunda kalacak ve UNION SELECT yazmadan önce " karakterini yazacak.Fakat mysql_real_escape_string burda devreye girip " karakterini escape edeceği için olası saldırılar geçersiz hale gelir.

Yani daha güvenli bir kod aşağıdaki gibi olacak;
$id = intval($_GET["id"]);
$sorgu = "SELECT * FROM uyeler WHERE id = "$id" ";

SQL injection saldırıları bunlarla sınırlı değil, mysql"nin desteklediği INTO OUTFİLE ile SQL dumplarınız çalınabilir veya uzaktan php kodları çalıştırabilinir, load_file() fonksiyonu ile dosyalarınızın, konfigurasyon dosyalarınızın kaynak kodları okunabilir..

Bir diğer nokta da ; tarzı sorgunun bitip yeni sorgunun başladığını belirten veritabanı işaretçileri.mysql_query() bu tip çoklu(multiple) sorguları desteklemediği için sorun yok, ama SQLite veya PortreSQL ile çalışıyorsanız ; karakterine dikkat etmeniz gerekiyor.Zira x.php?id=1;DROP DATABASE uye gibi bir sorgu yazmak zor değil.

Kısaca yapılabilecekler mySQL"nin yapılabilecekleri ile sınırlı.

PHP programcısının bu konuda yapması gerekenler:

- Kullanıcıdan gelen veriyi salt halde sorguya sokmamak, gerekli filtremeleri mysql_real_escape_string() tarzı fonksiyonlarla yapmak

- Sayısal değerleri tırnak içine almak

- Magic_quotes"a güvenmemek ( magic_quotes nasıl olsa escape ediyor, benim bir şey yapmama gerek yok düşüncesi )

- mysql_error() çıktısını sadece geliştirme sürecinde debugging amacıyla kullanmak, zira olası bir sql hatasında ekrana mysql_error() çıktısı verirseniz saldırganın işini kolaylaştırmış olursunuz.

Bunların dışında PHP 5 ile gelen prepared statementlar sayesinde SQL injection saldırılarından kesin olarak kurturabilirsiniz.Zira bu özellik sayesinde, gelen veriler otomatik olarak sürücü tarafından işleme alınıp zararlı karakter temizleniyor, hatta veri tipini belirttiğiniz sürece type-casting bile yapabilirsiniz.


KeNe hackerlarında saldırı alan serverları olabilirrr:puah:puah
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.