Programlama Dilleri Kullanım Alanları

muhammet0232

Katılımcı Üye
18 Tem 2022
791
563


//************//

Programlama dilleri kullanım alanları



Forumda "hangi yazılım dilinden başlamalıyım" gibisinden açılan birçok konu görmekteyim. Bu sebeple böyle bir konu açma gereksiminde bulundum. Umarım yararlı bir konu olur. İyi okumalar..

Yazılımlar birçok alanda kullanılmaktadır. Birçok değil artık resmen her alanda yazılımlar kullanılır. Şuanda kullandığımız bilgisayarlar, telefonlar, yazın evde açtığımız klima, karşımızda açık olan televizyon, hatta kullandığımız buzdolabında bile yazılım kullanılmaktadır. Ancak bu saydıklarımı programlarken her zaman aynı programlama dili kullanılmıyor. Bu sebeple farklı farklı işlemler için birçok programlama dili mevcuttur.





1-Mobil Programlama
Şuanda telefonunuzda yüklü olan uygulamalar, oyunlar vs bu alana girmektedir. Bu alanda kullanılan en popüler diller.

Java: Mobil denince akla, hemen onun adı gelir Java Java Java \(0^◇^0)/
Mobil programlamada en popüler dillerimizden birisi olan Java, James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kaynak kodlu, nesneye dayalı bir programlama dilidir. Java'yı sadece bu alanda da görmeyeceğiz.

Swift: Ios ve macOS işletim sistemleri için uygulama geliştirmede kullanılan bir programlama dilidir.

Objective-C (Obj-C): Gene Ios gibi işletim sistemleri için uygulama geliştirmede kullanılan, nesne tabanlı bir dildir.

React Native: Facebook tarafından geliştirilen Javascript tabanlı bir programala dilidir.





2-Web Programlama
Bir Web site veyahut crm sistemlerini kodlamak için kullanılan diller bu alana girmektedir.

HTML: Çoğu kişi bunu programlama dili olarak bilmektedir ancak bu pek doğru sayılmaz. HTML bir metin işaretleme dilidir, web site tasarımında olmazsa olmazdır. HTML yapısını bir vücudun iskeleti gibi düşünebilirsiniz.

CSS: Web sayfalarının tasarımını yapmak için kullanılan tasarım dilidir. CSS yapısını vücudun derisi gibi düşünebilirsiniz.

JavaScript (JS): Öğrenmesi kolay bir programlama dilidir. JavaScript, açılır menü gibi gezinme araçları ile web sitelerinin tasarımını geliştirebilir. JavaScript yardımıyla web sayfalarında fare ve klavye eylemlerini özelleştirebilirsiniz. JS vücudun kasları gibi düşünebilirsiniz.





3-Masaüstü Programlama

Java: Mobil Programlama alanında gördüğümüz Java burada da karşımıza çıkıyor. Java için yukarıda açıklama yapmış idik.

C: Programlama dünyasında en popüler dillerden, karşınızda C (〜 ̄▽ ̄)〜. Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından B dilinden türetilmiş yapısal bir programlama dilidir.

C++: C dili fazla popüler bir dil iken yapısal bir dil olduğundan bazı gereksinimlere ihtiyaç duyulmuştur. Ve bu ihtiyaçları karşılayan, C dilinin bir üst versiyonu, nesneye dayalı C++ dili çıkmıştır.

C#: Bu dilimiz de nesneye dayalı bir dil olup bu gibi alanlarda fazlaca kullanılmaktadır.





4-Yapay Zeka

Python: Yapay zeka denildiğinde akla ilk gelen dillerdendir. Öğrenmesi kolay bir dil olduğundan çoğu kişinin programlama dünyasında ilk adımı Python'a oluyor. Tabii ki Python sadece bu alanda kullanılmıyor.

Lisp: En eski programlama dillerindendir. Yapay zeka alanında hala kullanılmaktadır.

Prolog: Yapay zekacıların en az Python kadar kullandığı programlama dilidir. Programların ilişkilerle ifade edildiği bir programlama dilidir.





5-Oyun Programlama
Oyun programlama alanı fazlaca kişinin ilgisini çekmektedir. Ancak oyun programlamak bir program yazmak gibi pek kolay ve kısa bir iş değildir.

C++: Masaüstü programlamada da kullandığımız C++ oyunlarda da fazlaca kullanılır.

C# Unity: Oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahip bir oyun motorudur. Android ve ios için oyun geliştirmek için kullanabilirsiniz.





6-Gömülü Sistemler
Herhangi bir elektronik cihaz içine yerleşerek o sistemi yazılım ve donanımlarla akıllı hale getirmemizi sağlayan sistemlere gömülü sistemler denir.

Bu alanda en çok kullanılan diller;
C
C++
Python
Assembly

şeklinde sıralayabiliriz.




Programlama dünyasında öncelik kendinize bir alan belirleyip ilerlemelisiniz. Ve bu programlama evresi de küçük bir şey değildir. Eğer cidden kararlı iseniz bu yola başlamanızı öneririm. Programlamada aldığınız hatalara eğer çözüm odaklı bakar iseniz aldığınız hatalar sizi daha da ileri taşıyacaktır.

Programlamaya yeni başlayanlara uyarım, bir dili öğrenmeye başladığınızda daha başında veya yarısında farklı dillere kaymalar yapmayın. Bu sizi daha da geriletecektir.


Konunun yararlı olması dileğiyle..


r7u762c.png
çok ama çok faydalı oldum. Teşekkür ederim
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.