PWS ve IIS Kurulumu

cartman

Katılımcı Üye
28 Ara 2005
932
17
zBjk
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Başlangıç:[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]PWS ve IIS Kurulumu[/FONT]
İşletim sisteminiz Windows 95, 98, NT4 WorkStation veya NT4 Server ile çalışıyorsa Web Server programını siz kurmak zorundasınız. Windows 2000 Server ise Kişisel Web Server programı kendiliğinden kurulu demektir.
Biz kurulmuş olmadığını var sayıyoruz ve burada kısaca Windows için Kişisel Web Server kurulumunu anlatıyoruz :

Kişisel Web Server kurulumuna geçmeden önce bilgisayarımıza bir kimlik vermemiz gerekiyor:
Bilgisayarım / Denetim Masası / Ağ' ı tıklayarak açacağımız diyalog kutusunda ***nci sekme olan Tanımlama'yı açın ve "Bilgisayar adı" kutusuna istediğiniz adı yazın. (Önerilen ad: Server) Bilgisayarınızın ağ ortamında olması gerekmez.

Windows 98'e Kişisel Web Server kurmak için *** yol izleyebilirsiniz. Windows 98 CD-ROM'unda Add-ons klasöründeki PWS dizininde Kur.exe 'yi tıklayın veya Windows NT Option Pack CD-ROM'unda Default.htm' i açın. Bilgisayarınızın Windows 98 ile çalıştığını algılayacak olan program size Personel (Kişisel) Web Server (PWS) kurmayı önerecektir. Kişisel Web Server kurarken her *** durumda da ***nci diyalog kutusunda Minimum / En az veya Typical / Tipik seçeneğini değil, Custom / Özel'i seçin ve açılacak yeni diyalog kutusunda Microsoft Data Acces Components (MS Veri Erişim Bileşenleri) satırına işaret koyarak Alt Bileşenleri Göster düğmesini tıklayın. Açılacak seçme kutusunda ise ADO Documentation satırına işaret koyun. Bu belgelerden daha sonra veri-yönlendirmeli Web uygulaması yaparken yararlanacağız..
Kısaca özetlemek gerekirse: 98 CD-Rom'unda Add-ons klasöründeki Kur.exe ' yi çalıştırıyor ve Custom/ Özel seçeneğini seçiyoruz.. Bundan sonra yukarıda belirttiğim seçenekleri de seçerek kurulum işlemini tamamlıyoruz.

Kişisel Web Server kurulduktan sonra bilgisayarı yeninden başlatmak gerekir.

Windows NT4.0 Workstation veya Server'a IIS 4.0 kurmak için Option Pack CD-Rom'undaki default.htm'i çalıştırmanız ve açılacak browser penceresinde IIS'i kurma seçeneğini tıklamanız yeter. Burada da ADO Documentation'ı sabit diskinize aktarabilmek için gerekli seçeneği işaretleyin.

Windows 98'e Kişisel Web Server kurulduğunda Masaüstü'nde
yayimla.jpg
(Publish) adlı bir simge belirecektir. NT sistemlerine ise Başlat menüsünde Programlar bölümüne IIS Manager satırı eklenir. Bu yollardan biriyle PWS veya IIS ' i çalıştırın.

Kişisel Web Server'da Personel Web Server Manager (Yönetici) kutusu açıldığında soldaki araç çubuğunda Yöneti'cinin çeşitli bölümlerine gitmeniz için gereken gezinme simgelerini göreceksiniz. Şimdi Kişisel Web Server' ımızı daha yakından inceleyelim:


pws-gorunum.jpg

PWS 'inizi açtığınızda karşınıza böyle br ekran çıkmalı. (Tabii ki üzerinde işaretler olmayacak.)

1- Yukarıda 1 numara ile işaretlediğim yerde öncelikle bilgisayarımıza verdiğimiz ismi görüyoruz. Biraz sonra yazacağımız ASP sayfalarımızı çağırırken, browser adres kutumuza bu adı yazacağız. Ayrıca bu birde orada Dur yazan bir buton görüyoruz. Bu da serverımızı durdurmaya yarıyor. Ama biz şimdi onunla çalışacağımız için durdurmuyoruz..

2- İkinci işaretli yerimiz ise Kişisel Web Server'ın bilgisayarımızdaki sabit diskteki gerçek adresi. Bu sizin Kişisel Web Server'ınızın kök(root) dizinidir. Genellikle C:\inetpub\wwwroot klasörüdür. Yapacağımız ASP dosyalarını bu dizinin içine koyacağız. Ama benim PWS'min kök dizini bu değil. Siz de isterseniz bilgisayarınızda bulunan başka bir diske de yükleyebilirsiniz PWS'i.

Soldaki araç çubuğundan Gelişmiş simgesini tıklayın; ortadaki pencerede sanal dizinleri görüyorsunuz. Bunlardan Home'u seçin ve sağdaki "Özellikleri Düzenle" düğmesini tıklayın.

pws-gorunum2.gif
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Ana dizinin Okuma, Yürütme ve Makro erişim haklarının işaretli olmasına dikkat edin. İleride kendinize Kişisel Web Server'ınızın kök dizininde yeni bir dizin oluşturursanız (örneğim: resimler gibi) ve içine sitenizle ilgili dosyalar koyarsanız, Gelişmiş penceresinde Ekle düğmesini tıklayarak bu gerçek dizini de sitenin sanala dizinlerinden biri haline getirmeniz gerekir.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Gerçek dizinin adı XYZ bile olsa, sanal dizin haline getirirken istediğiniz sanal adı verebilirsiniz. Ama unutmayın browser'ın adres hanesine gerçek dizin adını değil sanal dizin adını yazmanız gerekir. [/FONT]
Bu işlemleri IIS'te değişik araçlar ve diyalog kutularıyla, fakat temel ilkeler itibariyle aynı şekilde yapabilirsiniz. NT4 sistemlerinde IIS'i kurmadan önce, Service Pack 3'ü uygulayın; Internet Explorer 5'i kurun. Elinizde varsa Service Pack 4,5 veya 6'yı en son uygulayın.

Şunu hatırlatmalıyım ASP sayfalarımızı sınamak için bilgisayarınızda Microsoft Internet Explorer kurulu olması gerekmiyor. ASP sayfalarımızı Netscape ile de sınayabiliriz.

PWS kurulum işlemini bitirdirdikten ve birazcık tanıdıktan sonra artık ASP dosyalarımızı yazmaya başlayabiliriz. Heyecana gerek yok. Herşey çok güzel olacak!
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.