Sabit Disk Bakımı

C0M!S3R-eX

Uzman üye
14 Kas 2006
1,174
27
Sabit Diskinizi Rejime Sokma Zamanı
Sabit disk teknolojisi devamlı ilerlemekte. Dönüş hızlarından* ön bellek miktarı artışı ve iletişim yollarındaki gelişmeler kullanıcıların bitmek bilmeyen performans beklentilerini karşılamak için geliştiriliyor. Bunun yanında sabit disklerin kapasiteleri de drama tik bir şekilde artış eğiliminde. Bugün 80 GB'lık bir disk standart hale geldi.

Disk kapasitelerinin artışındaki en büyük etkenlerin başında çoklu ortam öğelerinin artışını gösterebiliriz. Pul koleksiyonu gibi toplanan MP3 dosyaları* videolar veya resimler disk kapasitelerini zorladıkça zorluyor. Fakat herkesin elinde bu kadar yüksek kapasiteli sabit diskler yok. Yüksek kapasiteye sahip olanlar bile yer sıkıntısından ve performans düşüklüğünden yakınıyorlar. Zavallım virüs ve casus yazılım tarama araçları bütün dosyaları tarayacağım diye* saatlerce durmadan çalışıyor size iş yapma imkanı veremiyor. Hal böyleyken bilgisayarınızdan performans ve kapasiteye ulaşmak için aşağıda anlatılanları uygularsanız bu performansa ulaşıcaksınız.



Gereksiz Programlardan Kurtulun - Kazanç: 0 MB - 2 GB
Bilgisayarınızda kullanmadığını* isteğiniz dışı yüklenmiş veya kullanım süreleri dolmuş onlarca program barındırıyor olabilirsiniz. Bu programlar disk kapasitesini çalmanın yanında sisteminizi de yavaşlatacaktır. Yapılması gereken bu programlardan bir an önce kurtulmaktır.

Denetim Masası'ndan Program Ekle veya Kaldır simgesine tıklayın. Kullanmadığınız veya kullanım süresi dolmuş programları belirleyerek bilgisayarınızdan silin. Birçok program arasından gerçekten de ismini ve ne işe yaradığını bilmediğiniz programlar varsa* internette kısa bir tur atarak programın özelliklerine erişmeye çalışın. Eğer bu programa gerçekten de ihtiyaç duymuyorsanız bilgisayarınızdan kaldırın.


Geçici Dosyaları Temizleyin - Kazanç: 0 MB ~ 500 MB
Bilgisayarınızda başta Wİndovvs'un olmak üzere birçok programın geçici dosyaları bulunmakta. Bu dosyalar geçici olarak kullanılmış ve kalmıştır. Çoğu 1-2 KB olan bu dosyalar sisteminizden fazladan yer işgal etmektedir.

Bu dosyaları silmek için işletim sistemimizin geçici dosyaları nerede sakladığını öğrenmemiz gerekir. Bunun için masaüstünde bulunan Bilgisayarım simgesine sağ tıklayarak Özellikler komutunu çalıştırın. Gelişmiş sekmesinden "Ortam Değişkenleri" butonuna basın. İki tane bölüm görüntülenmekte.

Kullanıcı ve sistem değişkenlerinden ayrı ayrı TEMP ve TMP klasörlerinin yerini öğrenin ve bir yere not alın. Daha sonra bu not aldığınız klasörlere giderek içindeki bütün dosyaları silin. Bazı dosyalar kullanımda oldukları için silinmeyecektir. Bilgisayarınız yeniden başlattığınızda bu dosyaları silebilirsiniz.


Internetten Artakalanları Temizleyin - Kazanç: 0 MB ~ 500 MB
Internet tarayıcıları gezindiğiniz sayfalar daha sonra çabuk erişim için özel bir klasörde tutulur. Bu klasördeki dosyaların artık pek bir hükmü kalmadı Çünkü site içerikleri devamlı değişiyor ve artık hız gibi bir problemimizde yok. Zaten sayfanın geç açılmasına da reklamlar neden oluyor. Geneli Flash ile yapılan bu reklamları da devamlı değiştiği için indirmek zorundasınız.

Internet Explorer'da geçici internet dosyalarını silmek için Araçlar menüsünden Internet Seçenekleri komutunu verin. Genel sekmesinde bulanan "Dosyaları Sil..." butonuna basarak bu küçücük dosyalardan kurtulabilirsiniz. Firefox'un kullandığı geçici dosyaları silmek için Araçlar menüsünden Seçenekler komutunu verin. Gizlilik seçeneğinden* Önbellek'i seçerek* "Temizle" butonuna basın.

IE' den her çıkışta geçici internet dosyalarının otomatik olarak temizlenmesi isterseniz Internet Seçeneklerinde Gelişmiş sekmesinin tıklayın. Güvenlik bölümü altında "Tarayıcı kapatıldığında Temporary Internet Files klasörünü boşalt" seçeneğini aktif hale getirerek çıkışta temizlik işlemi yapabilirsiniz.


Günlük Dosyalarını ve Eski Yedekleri Silin - Kazanç: 0 MB - 10 MB
Sisteminizde olup bitenden haberdar olmanız için VVindovvs ve diğer programlar günlük dosyaları (log) tutarlar. Bu dosyalar eğer özellikle kontrol etmiyorsanız pek bir işe yaramaz. Özellikle de güncelliğini yitirmiş dosyalar...

Sistemde günlük dosyaları gibi bir de yedek dosyalar vardır Bu dosyalar yazılım dünyasında neredeyse bir standart olmuş [ .bak ] uzantısıyla diskin üzerinde tutulurlar. Bu yedek dosyalar orijinalleri değiştiği zaman yazılımlar tarafında oluşturulur daha sonra da pek kullanılmaz. Bu yüzden bu dosyaları da silebilirsiniz.

Bu dosyaları silmek için Google Desktop Search ( https://tik.lat/5ovh3 ) gibi bir masaüstü arama yazılımı veya Winndovvs'un kendi arama fonksiyonu ile log ve bak uzantılı dosyaları aratarak* dosyaların listesini alın. Eğer gerekiyorsa dosyalara tek tek baktıktan sonra* işe yaramayanları silebilirsiniz.
Arama kriteri olarak Mog ve *.bak değerlerini verirseniz* size adı ne olursa olsun uzantısı log ve bak olan dosyaları listeleyecektir.

Hazırda Bekletmeyin! - Kazanç: Bellek miktarınız kadar
VVindovvs bilgisayarların daha hızlı açılması ve çalışmaların kaldığı yerden devam edebilmesi için Hazırda Beklet (Hibernate) özelliğini sundu. Bu özellik sayesinde* bilgisayarınızı kapatmadan önce bellekteki bütün bilgiler bir dosyaya yazılıyor ve sonra kapanıyor Tekrar bilgisayarı açtığınızda* bilgiler bu dosyadan belleğe geri yüklenerek kapattığınız şekliyle Windows açılıyor. Fakat bu kullanışlı özellik tam bir sabit disk alanı düşmanı.

Hazırda beklet özelliği kullanmıyorsanız* kapatarak fiziksel belleğiniz kadar bir disk alanı kazanabilirsiniz. Hazırda beklet özelliğini kapatmak için Denetim Masasından klasik görünümde Güç Seçenekleri kategori görünümünde ise Performans ve Bakım altından Güç Seçenekleri uygulamasını çalıştırın. Açılan Güç Seçenekleri Özellikleri penceresinde Hazırda Beklet sekmesini açın. "Hazırda bekletmeyi etkin-leştir" onay kutusunu seçili değil konumuna getirin ve Tamam butonuna basarak çıkın.


İçi Boş Dosyaları Temizleyin - Kazanç: 0MB-5MB
Bilgisayarınızda içeriği olmayan 0 Byte'lık dosyalar olabilir. Bu dosyalar sizin dosya sisteminize ve disk bölümünüze göre sabit disk üzerinde fuzuli yere yer işgal etmekte.

İçi boş 0 Byte'lık dosyalan silmek için* yine arama yazılımlarını veya Windows' un kendi arama motorunu kullanabilirsiniz. Windows'un dahili arama motorunu kullanmak için* Başlat menüsünden Ara'yı tıklayın. Ardından Dosya ya da Klasör seçeneğini tıkladığınızda Arama Sonuçları penceresi karşınıza çıkacaktır. Sağ taraftaki araç menüsünden Bütün Dosya ve Klasörler seçeneğine tıklayın. Konum alanında Yerel Sabit Diskler seçeni aktifken* "Boyutu nedir?" yazısına tıklayarak aşağıya doğru bir seçim menusunun açılmasını sağlayın. Menünün en altında "Boyutu (KB olarak) belirtin" seçim kutusunu işaretleyerek* en çok 0 KB komutunu girin. Ara butonuna bastığınızda* bütün yerel disklerinizi tarayarak ilgili dosyaları listeleyecektir. Arama işlemi sonlandığında. listeden bütün dosyaları seçerek silebilirsiniz.


Yazılımların Gereksiz Özelliklerini Kaldırın - Kazanç: 0 MB ~ 200 MB
Birçok yazılım (buna Wİndovvs da dahil)* size ek özellikler sunar. Bu ek özellikler daha sonradan internetten de indirilebileceği gibi* programla birlikte de kuruluyor olabilir. Fakat çoğu zaman* yazılımları yavaşlatan ve diskte fazladan yer kaplayan bu ek özellikleri* eklentileri kullanmayız.

Ek özellik ve eklentileri sistemden kaldırmak için her yazılımın teker teker kurulumlarını incelemeniz gerekir. Bunun için denetim masasından* Program Ekle veya Kaldır'ı kullanabilirsiniz. Fakat bu işlemi yaparken oldukça dikkat etmeniz gerekir. Çünkü yanlışlıkla programları silebilirsiniz!

Programların eklentilerini kaldırmak için resmi olmayan (program üretici tarafından olmayan) yazılımları da bulmak mümkün. Normal yoldan silmenize izin verilmeyen bu eklentileri (Adobe Acrobat Reader* Photoshop gibi) bu yazılımlarla silebilirsiniz. Fakat bunun için internette küçük bir araştırmaya girmeniz gerekiyor. Bazı yazılımlar (Window Media Player gibi) ise* kendi içlerinden bu eklentileri silmenize olanak tanıyor. Bu süreç zor ve tehlikeli olduğundan mutlaka dikkatli olmanız gerekiyor!

Program Ekle veya Kaldır uygulamasında değiştir butonuna bastığınızda program İngilizce ise* kurulum ekranı da İngilizce gelecektir. Özelliklerini kaldırabilmek için Modify veya Add/Remove Feature gibi bir buton aramanız gerekiyor.


Silinen Programlar Gerçekten de Silindi mi? - Kazanç: 0 MB - 50 MB
Programları bilgisayarınızdan kaldırdığınızda* çok zaman arkasında bazı dosyalar bırakıyor. Bu gereksiz dosyaları da elle silerek* diskiniz üzerinde daha fazla yer açabilirsiniz.

Bunun için ilk önce sildiğiniz programların biliyor olmanız gerekiyor. Daha sonra programı yüklerken seçtiğiniz yere gitmeniz lazım. Eğer sildiğiniz programa ait dosyalar kalmışsa (genelde kalıyor) bu dosyaları da elle silmeniz gerekiyor. Ayrıca programlar* verilerini kendi kurulum klasörünün dışında başka klasörlerde de saklayabiliyorlar. Bu klasörler de genellikle sistemin bulunduğu bölümün kök dizinindeki Document And Settings klasörünün altı oluyor. Bu klasörü açarak* kullanıcı hesabınızın içine girin. Application Data klasörünün altında böyle bir klasör olup olmadığını kontrol edebilir* eğer gerekiyorsa silebilirsiniz.

Programın ismiyle* Kayıt Defterinde de arama yaparak* gereksiz kayıtlan silebilir ve kayıt defterinin boyutundan tasarruf edebilirsiniz. Application Data klasörü varsayılan olarak gizlidir. Bu yüzden bu klasörün görünebilir hale getirmeniz gerekiyor. Bunun için VVindovvs Gezgininden Araçlar menüsü altındaki Klasör seçenekleri komutunu verin. Açılan pencerede Görünüm sekmesinde "Gizli Dosya ve Klasörleri Göster" onay kutusunu işaretlemeniz gerekiyor.

Verileriniz Paketleyin Zorluk: - Kazanç: 0MB ~ 200 MB
Bilgisayarınızda verilerle uğraşıyorsanız (buna e-postlar da dahil)* gereksiz kayıtlar üzerinde temizlik işlemi yapmanız* size büyük yer kazancı sağlayacaktır. Verıtabanlarında veya e-posta istemcilerinde tutulan veriler siz sil komutu verseniz bile* fiziksel olarak silinmezler. Bunun yerme dosya içinde silindi olarak işaretlenerek sizin bu kayıtları görmenizi engellerler. Özellikle çok fazla yazma ve silme işleminin olduğun veri toplama yapılarında* dosyalar günden güne daha fazla şişer* E-posta istemcilerinde de yapı aynı şekilde. Çöpe gönderdiğiniz iletilerinizi* çöpten sılseniz bile* onlar aslında hala oradalar!
Bu şişkin dosyalan perhize sokmak için* sıkıştırmanız gerekir. Veritabanlannda sıkıştırma işlemleri için özel komutlar bulunmakta. Kullandığınız ve-ritabanına göre bu işlemi yapabilirsiniz. E-posta istemcilerinde - örnek olarak Outlook Express -Dosya menüsünden Klasör seçeneğini altında bulunan "Tümünü Sıkıştır" komutuyla* verileriniz paketlenecek ve mantıksal olarak silinmiş iletiler* fiziksel olarak da silinecektir.

NTFS'e Geçin Zorluk: - Kazanç: 0 MB - 2 GB
Windows 2000 veya XP kullanıyorsanız* bu işletim sistemlerinin gücünü ortaya çıkartacak dosya sisteminin olan NTFS'e geçiş yapabilirsiniz. Fakat diğer Windows'lardan bu bölümlere erişim yapamayacağınızı da unutmayın! Dosya kaybına uğramadan NTFS'e geçiş yapmak için* Çalıştır'a "cmd" komutunu girerek* Komut Istemi'ni açın. Örnek olarak D bölümünü NTFS'e geçirmek için "Convert D: /fs:NTFS" komutunu vermeniz yeterli.
Aynı yöntemle NTFS'den geri dönüşüm yapılamakta!


Sistem Geri Yüklemelerini Silin - Kazanç: 0 MB ~ 2 GB
Sisteminizin tam randımanlı olarak çalıştığına ve herhangi bir problem olmadığına eminseniz* sistem geri yükleme dosyalarını otomatik olarak silinecektir. Fakat sistemde herhangi bir sorun olduğunda geri yükleme yapamayacağınızı da unutmayın!

Denetim masasını açarak* Sistem simgesine tıklayın. Açılan pencereden Sistem Geri Yükleme sekmesini seçin. Tüm sürücülerdeki Sistem Geri Yükle-me'yi kapat seçim kutusunu işaretleyerek Tamam butonuna basın. Otomatik olarak sistem geri yükleme dosyaları silinecektir.

Silme işleminizi tamamladıktan sonra bilgisayarınız yeniden başlatın ve her ihtimale karşı sistem geri yükleme özelliğini tekrar aktif hale getirin.

Diğer Basit Temizlikler - Kazanç: 0 MB ~ 2 GB
Bilgisayarınızda başka basit yöntemlerle de yer açabilirisiniz.
• Fazla kullanmadığınız belgelerinizi* resimlerinizi ve arşivlerinizi sıkıştırarak büyük bir yer tasarrufu sağlayabilirsiniz. Özellikle küçük dosyaları sıkıştırıp tek bir dosyada topladığınızda büyük yer kazançları sağlayacaksınız.

• Sıkıştırmayacağız müzik dosyalarını* filmleri* resimleri veya belgeleri fazla kullanmıyorsanız CD'ye yazarak da saklayabilirsiniz. Bu şekilde hem sabit diskinizde oluşabilecek bir hatadan arşivinizin etkilenmesini önlemiş olursunuz hem de diskiniz üzerinde büyük yer açarsınız.

• Geri dönüşüm kutusuna gönderilmiş dosyalara fiziksel olarak diskin üzerinde silinmez ve yer kaplarlar Düzenli olarak Geri Dönüşüm Kutusunu temizlemeniz gereksiz disk işgallerinden sizi kurtaracaktır.

• Disk sıkıştırma aracını kullanarak da disk alanında büyük kazançlar sağlamanız mümkün. Fakat performanstan biraz ödün vermeniz gerekiyor. Çünkü otomatik olarak Windows tarafından sıkıştırılan dosyalara erişimde Windows yine otomatik olarak bu dosyaları açıyor. Bu da size performans kaybı olarak geri dönecektir. Disk sıkıştırmayı aktif hale getirmek için* Bilgisayarımı açın ve sıkıştırmak istediğiniz sürücüye sağ tıklayın. Genel sekmesindeki "Disk alanından kazanmak için sürücüyü sıkıştır" onay kutusunu işaretleyerek* sürücü sıkıştırma işlemine başlayabilirsiniz. Sıkıştırılmış klasörler ve dosyalar mavi olarak görüntülenecektir.

• Yardımcı programlar kullanarak aynı isimdeki dosyaları* silemediğiniz programlara ve Windows'a ait artık dosyaları silebilirsiniz
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.