SARIKAMIŞ DRAMI Alptekin Müderrisoğlu

hantala

Kıdemli Üye
20 Tem 2007
3,277
33
HER YERDEYİM VALA:D
SARIKAMIŞ DRAMI Alptekin Müderrisoğlu


SARIKAMIŞ DRAMI Alptekin Müderrisoğlu

Kitabın Adı :Sarıkamış Dramı
Kitabın Yazarı :Alptekin Müderrisoğlu
Yayın Evi,Adresi Himayei Etfal Sokak no:6 Çağaloğlu/İstanbul
Kitabın Basım Yılı :İkinci baskı Aralık 1997

1)Kitabın Konusu:İki çılgın komutanın kişisel tutkuları uğruna çoğu düşmana tek kurşun atamadan donarak ölen doksan bini aşkın mehmetçiğin başına oynanan dramın gerçek belgesel öyküsü.
2)Kitabın Özeti:Birirnci dünya savaşına girişimizin başında 1914 aralık ayının karakışında Enver Paşa komutasındaki Doğu Ordusu doğu illerimizden ve anadoludan da toplanan birçok insanımızla oluşturulan , eksik gedik teçhizatlı paçavralı bir ordu karşısındaki Rus ordusunu imha etmek üzere hareket eden Türk ordusu sarıkamışa doğru hareket eder yiyecek ve cephanesini rusların sarıkmışta olduğunu düşündüğü genel depolarından karşılamayı düşünen Enver Paşa aynı zamanda burayı da birkaç gün içinde alabileceğini de düşünmüş bunun içinde kısa yoldan allahüekber dağlarını aşmayı planlamış ancak ordusundaki askerlerinin kendilerini dondurucu soğuktan koruyacak hiçbişeyinin olmadığını hesaba katmamıştı nitekim daha allahüekber dağını eteklerindeyken binlerce donuk veren doğu ordusu komutanı Enver Paşa gözünü bürüyen sarıkamış fatihi ünvanı olma aşkı içinde atı üstünde soğuktan açlıktan ve yorgunluktan bitkin askerlerinin bir dakika bile dinlenmelerine müsade etmiyor aksine daha hızlı olunması emrini veriyordu.sarıkamıştaki Birliklerinin komutanı türklerin çok büyük bi orduyla geldiğini duyup geri çekilmeyi düşünmüş ancak ordusundaki birkaç subay buna engel olmuş çekilmeyi geciktirmişti.Allahüekber dağlarını binlerce kayıp vererek ordusunun dörtte üçünü donuk veren Enver paşa duraklamadan sarıkamışa çok yakın olan çerkezköye girmiş gene dinlenmeden bitkin ordu kalıntısını sarıkamış önlerine şürmüş zaten yogun ve sayıları iyice azalmış olan ordumuz bide rusların güçlü mevzileriyle karşılşılınca kıpırdayamaz hale gelmiş ve günden güne birçok evladını şehit vermiştir.Ancak Enver Paşa hepsini görmezden gelip askerlerini inatla sarıkamışa sürer Ruslar korktukları ordunun bi paçavra sürüsü olduğunu anlayınca Türkleri çevirmeye böyleliklede yok etmek için harekete geçer ancak Enver Paşa bunu görmezden gelip inatla sarıkamış önlerinde durmaktadır. Daha sonra Türkler için kaçacak sadece bi delik kalınca Enver Paşa bu kez kendi canının dedine düşmüş komutayı Hafız Hakkıya onu generalliğe gfetirerek devredip Karsın yolunu tutmuş ;Hafz Hakkı da en kısa yoldan bu cehennemi terketme emrini elinde kalan bir avuç asker kalıntısına vermiştir.Buna rağmen sürekli İstanbula iyi haberler vern Enver İstanbula geri dönüp yaşamına devam etmiştir.
Kitabın ana fikri:Bir komutan olrak biz en iyi şekilde içinde tahlil etmeli birliğimizin imkan ve kabiliyetini bilmeli birtek erimizin bile çok kıymetli ılduğunu unutmamamız gerekir.
Kitaptaki olayların ve şahısların değerlendirilmesi:
Enver Paşa:gözünü bürüyen şan ve nam hırsından bşka bi şey göremeyen bu yolda herşeyi feda debilen kötü bir komutan.
Albay Hafız Hakkı:Önceleri Enver paşa gibi ancak daha sonraları durumun farkına varan zayıf bir kişilik.
Alman generali
redface.gif
lan bitenin farkına varamayıp hiçbir faydası dokunmayan askerlik vasıflarından yopksun biri.

Kitap hakkındaki şahsi görüşler:Bu kita komutan olacak bizler için işte ben böyle yapmamalıyım dedirten faydalı bir eser.
Kitap hakkındaki şahsi görüşler :Her Türk subayının ibretle okuması gereken bir kitap tarihimizin somut gerçeklerini yansıtan rahatlıkla tavsiye edilebilecek bir yayın.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.