scan disk yapın

alperdinho

Üye
21 Ocak 2009
80
0
adana
Normalde Linux'da scandisk gibi bir işleme gerek yoktur yani Manuel olarak yapmaya gerek yoktur. Çünki Linux her açılışta disk kontrol işlemini otomatik olarak yapmaktadır. Bazı istisnai durumlarda manuel olarak yapmak gerektiğinde ;

Öncelikle taranacak diski unmount edin. Komut satırında iken

Kod:
fsck

komutunu vermeniz gerekir. Bu komut esasen hangi dosya sisteminde hangi sorunlar olduğunu bulmak ve gerekli programı başlatmaktır. Yani kendisi sadece test eder, onarmaz. Sorunu bulduktan sonra o dosya sisteminin tamir aracını çalıştırır.

ext2 dosya sistemi için bu aracın adı "e2fsck" dir. Ext3 dosya sistemi için "e3fsck"...

Bu komutların direkt kullanımı ve parametreleri:
-c :disk üzerinde bad sectör taraması yapar.
-f :dosya sisteminin temiz olması halinde bile kontrol eder.
-y : sorulan tüm sorulara "yes" cevabını otomatik olarak verir.

Öncelikle taranacak diski unmount edin...


Kod:
e3fsck /dev/hda5
e3fsck -f -y /dev/hda5
e3fsck -c /devhda5
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.