Serverless Nedir ?

ωσитαѕ

Kıdemli Üye
1 Eki 2017
3,874
479
6
Serverless Nedir?

Nf1Ym6.jpg


Serverless kelime anlamı olarak çevrildiğinde ‘sunucu olmayan’ anlamına gelmektedir. Daha açık bir ifade ile tanımlamak gerekirse, Serverless yazılımsal ve donanımsal zorunluluk ihtiyacını ortadan kaldıran bulut sağlayıcılardır. Serverless sisteminin günümüzde bu kadar yaygınlaşmasının temel sebebi artan çeşitli ihtiyaçlardır. Teknolojinin evirildiği bu noktada hayatın kolaylaştırılması adına serverless altyapıları ihtiyaçlara daha hızlı daha pratik ve daha etkili çözümler sunmaktadır. Serverless sistemini günümüzde bilindik olarak en çok kullanılan alanı ise, Amazon Web Services, Google Cloud, Microsoft Azure gibi sunucusuz firmalardır. Serversless sistemlerinin kesintisiz ve doğru bir biçimde kullanılması tamamen kodlamaların fonksiyonları ile alakalıdır. Sistematik ve kurallı bir biçimde oluşturulan ve modüler yapılar çerçevesinde geliştirilen uygulamalar serverless bir yapıda kullanılmaya uygundur.

Nf1TTx.png


Serverless Kimler İçin Uygundur?

Serverless mimarisinin kullanılabilmesi ve geliştirilmesi için projelendirme aşamaları oldukça önemlidir. Çünkü bu sistem her proje için birebir uygulanabilir olmayabilir. Bu sebeple az sayıda saklanması gereken özel işlemler ve işler var ise bu sistem kullanılabilir. Daha büyük ve gelişmiş yoğun veriye yönelik işlemlerde serverless işlemleri kullanması tavsiye edilmez. Bu doğrultuda her işleme yönelik serverless mimarisi geliştirilirken, işin boyutuna yönelik uygunluğu içerisinde barındırmalıdır. Aksi taktirde, hatalı geliştirilen her bir sistemin maliyeti yüksek miktarlara ulaşabilmektedir. Serverless mimarisinde temel odak noktası konu kodlamadır. Kodlamanın haricindeki donanımsal, yazılımsal ve işletimsel gerçekleşen her mekanizma sağlayıcılar tarafından koordine edilmektedir.

Nf15Av.png


Serverless Teknolojisi

Nf1a6p.jpg


Serverless sunucusuz bilişim sistemleri günümüzde yoğun olarak kullanılan ve bilişim teknolojilerinde önemli bir noktada duran çözümlerden biridir. Bu alanda oluşan yoğunluğa ve talebe cevap verebilmek adına serverless sistemleri sunmuş olduğu kolaylık ve yaratıcılığın yanında aynı zamanda düşük maliyetli olmasından dolayı sık olarak tercih edilmektedir. Serverless teknolojisinin sunmuş olduğu bazı kolaylıkları değerlendirmek gerekirse karşımıza çıkan en net özellik, daha az maliyet, daha az sistematik karışıklık, hızlı uyarlama ve kullanıma sokma, yoğun erişilebilirlik olarak değerlendirilebilir. Bu kolaylıkların getirmiş olduğu avantajlar serverless sistemini her geçen gün daha popüler hale getirmektedir. Gelecekte de daha yoğun kullanılması muhtemel olan bu sistem en sistematik bir biçimde oluştuğunda vermiş olduğu verimi de aynı şekilde arttıracaktır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.