Sık Kullanılan Linux Terimlerinin Anlamları / KoyuAdam

KoyuAdam

Kadim Üye
5 Şub 2012
5,873
14
//uyarı: konu yeni başlayanlara göre hazırlandığı için fazla terimlere girilmeden basit bir şekilde anlatılmıştır.


kernel-icon.thumb.png.6b4dd6da2d8dbcb1d63c6f34ace63ad9.png


KERNEL nedir?

Sisteminizi hareket geçirmekle ilgilenen çekirdek birimdir diyebiliriz. İşletim sistemlerinde yazılım ve donanım arasındaki iletişimi sağlar ve donanıma bir takım komutlar iletir ve onları harekete geçirir. Kısacası sistemin kalbidir de denebilir :)

unix-mini-logo.png


UNIX nedir?

Unix işletim sistemlerin atalarından birisidir diyebiliriz. Günümüzde çoğu platformda standart olarak kullanıldığı için çoğumuzun bilinçaltına unix kelimesi kazınmıştır.(ps'ler, modem) Linux da bir unix türevidir. Linux'un temellerini atan Linus kendi ismi ve unix ismini birleştirerek Linux adlı platformu ortaya çıkarmıştır. Günümüzde çoğu cihaz unix-like(unix-benzeri) işletim sistemleri kullanmaktadır. (linux, mac os, playstation, modemler vb.)

220px-Gnu_meditate_levitate.png


GNU nedir?

Açılımı "GNU is not an Unix." dir. Böyle bir isim verilmesinin sebebi içinde hiç bir Unix kodu barındırmadığı için farklı özgür bir yazılım olduğunu ifade edebilmek içindir. Tamamen özgürlük amaçlı, açık kodlu farklı bir işletim sistemidir. Gnu tasarısı kapsamında geliştirilmiştir.

Şu linkte daha detaylı görebilirsiniz;

https://tr.wikipedia.org/wiki/GNU_Tasarısı

linux-root-account-security.png


ROOT nedir?

Windowsta administrator ne ise veya unix sistemlerde superuser, linux'da root odur. En yetkili kullanıcı tipine verilen addır. Linux'da bu terimle fazlaca karşılaşacaksınız.

Dağıtımlar

Yazılım, arayüzü bir araya getirerek ve yanında bir takım araç seti, kütüphaneler ile gelen geliştirilmiş versiyonlar'dır diyebiliriz. Linux'un bugün tonlarca dağıtımı vardır ayrıca günümüzde kullanım alanı da dehşet geniştir.

Daha detaylı görmek için bakabilirsiniz;(vpn kullanın)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Linux_Distribution_Timeline.svg

wzl5.png


CopyLeft

Copyright'ın tam tersi :) bir sistemi telifli halinden çıkarılıp daha çok halka açık hale getirildiğini ifade eden terimdir.

oefnen2.png


KDE

Kullanıcının işini kolaylaştırmak adına üretilmiştir. Windows görünümünde linux kullanmak isteyen arkadaşlara hitap eden bir masaüstü ortamıdır(dekstop environment).

Gnome

KDE ile aynı amaç için geliştirilen ortamlardır. Bu masaüstü ortamları alanında en popüler ve başarılı olanlarıdır bundan dolayı çok duyarsınız. Gnome, KDE kullanımı da farklı bir tartışma konusu olmuştur.

GNOME Türkiye – GNOME masaüstü ortamı ve geliştirme platformu Türkiye resmi web sitesi.

Pardus

b745a2aff188eec7d43c240788ff842aa4e23419.png


Tubitak tarafından yerli olarak üretilen Linux bazlı işletim sistemidir. Son yıllarda kurucu, geliştirici takımını dağıtmış. Bu yüzden yeni versiyonu çoğu yerli projeyi bırakarak debian kullanımıyla hazırlanmıştır. Fatih projesi kapsamındaki akıllı tahtalarda kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde daha çok kurumsal kullanım için geliştirilmektedir.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.