Sisteminizin Power Supply ( Güç Kaynağı ) Kaç Watt Olmalı, Gelin Hesaplayalim..!

TheCylient

Üye
12 Ocak 2006
218
1
Konuyu Acicak En Uygun Yer Olarak Burayi Buldum..!

Bilgisayarda en önemli nokta doğru kasanın seçilmesidir üyeler en çok bu konuda hata yapıyor ( seçimlerinde ), sisteminiz ne kadar iyi, ne kadar güçlü ve pahalı olursa olsun, doğru kasa ve güç kaynağı seçmediginiz sürece hiç bir önemi yok.
Bir sabah kalktıgınızda açık bıraktıgınız bilgisayarınızda yanmış parçalar, tamamen yok olan veriler ile karşılaşabilirsiniz.
İşte yok olan binlerce dolar ve emek, kimse istemez bunu değilmi?

Gelin sisteminiz için doğru olan güç kaynagını belirliyelim. Yapmanız gereken verecegim siteye girmek ve işlemci adını seçmek.

http://www.jscustompcs.com/power_supply/

Bu siteye girdiginizde örneğin intel kullanıyorsunuz, intel üzerine tıklayın. Açılan sayfada seçenklerden sisteminizi seçin size sağ alt köşede kaç watt güç kaynagı bu sistemi sağlıklı çalışmasını sağlıyacagını yazsın.

Size Çok Önemli! Bir kaç püf noktası ve öneride yazmak istiyorum:
1) Bu sitede seçeneklerden fazla donanım parçası kullanıyorsanız Örneğin: 5 cd-rw vs. 2 tanesini seçin ve bir kenara cd-rw seçeneginin yanında bulunan watt güçünü not edin, çıkan sonuça 3 cd-rw daha ekleyin. Fanlar içinde bunu yapabilirsiniz.
2) Çıkan sonuça mutlaka 60-80watt eklemeyi unutmayın. Mesela 330watt çıktı sisteminize gerekli olan güç kaynağı. Bunu 400watt olarak ele alın ve güç kaynagınızı mutlaka böyle seçin, kısaca 330watt çıktı 350watt power almayın. Unutmayın bu gerekli güç harcamasını hesaplar, ama sizin kullanım ve sistem zorlama işleminizi hesaba katmaz.
3) Ucuz kasalarda yer alan 300watt, 400watt gibi ibareleri asla dikkate almayın, bu güç kaynaklarında 400watt yazarken üzerlerinde, aslında içeriginin 300watt veya daha azı oldugu binlerce kez ispatlanmıştır.
Ayrıca Türkiyede elektirik kesintisi ve voltaj düşüşü büyük sorundur, sadece bunları kaliteli güç kaynakları kaldırabilir, ucuz güç kaynakları donanımın yanmasına sebep olacaktır voltaj düşmesi veya yükselmesinde.
4) Güç kaynağı kadar kasa da önemlidir, doğru kasa almadıgınız sürece içeride bulunan hava akımı doğru şekilde dönüşüm yapmıyacak, donanı****z ısındıgı için ( zorlama ) dedğimiz gereginden fazla güç harcamasına sebep olacaktır.
Bunun çogu zaman işlemcinizin yanması ile sonuçlandıgını altını çizerek eklemek istiyorum.
5) Hiç bir zaman 20-30$ lık çin malı kasalar alıp üzerlerine kaliteli power takmak asla çözüm degildir. Bu 4. madde de belirttigim gibi güç sorununuzu hal etseniz bile doğru ve verimli çalışmasını engelleyen en büyük sebeblerin başında, düzensiz ve yetersiz hava akımı sağlayan kasalardır.
Hem daha fazla güç harcamasına, hemde sisteminizin aşırı ısınmasına ve yavaşlamasına sebep olur.
6) Herkesin yaptıgı en büyük hata pahalı donanım seçip, kasa gibi şeylerden kısarak istedigi donanıma sahip olmaktır.
Örneğin: 500$ lık bir ATI ekran kartı seçen kullanıcı, parasının yetmesi açısından 30$ lık çin malı kasalar tercih etmesi en büyük saçmalıktır.
Arkadaşlar 1500$ lık sistemler alıyor ve bunları 30$ lık kasalara emanet ediyorsunuz, sırf istediginiz bir donanım parçasına para yetsin diye, en önemli parçadan para kesiyorsunuz. İşte bu en büyük hatadır, bir gün bilgisayarınızda oyun oynerken voltaj düşmesi yaşabilir ve o 1500$ lık donanı****za veda edebilirsiniz. Unutmayın garanti kapsamı dışındadır bu olay.
Para yeterli degil ise, kasadan asla kısmayın ya 400$ lık ekran kartı alın kasanızı yüksek garanti alıntında, test ve donanım sitelerinin önerdigi kasalardan tercih edin. Yada sistem alı**** bütceniz el verene kadar erteleyin, kısaca kılı kırk yararak üç beş kuruş köşeye atıp aldıgınız sistemi bir gecede çöpe atmayın. Her zaman uyanık olmak yarar getirmez
smile.gif

7) Ölüme en büyük davetiye O/C yapmaktır, sisteminizin ölmesinde en büyük etkenlerden biridir. Yanan donanımların çoğu O/C dan dolayı oldugunu unutmayın.
O/C ileri kullanıcının yapıcagı bir uygulamadır, asla tekniğini ve temelini öğrenmeden bunu yapmayın. Bu konuda uzman olan sitelerden, kullanıcılardan bilgi alın, mutlaka çevrenizde bu konuda bilgili bir arkadaşınızdan destek alın. Onunla beraber O/C uygulamasını yapınız. O/C her sistemde yapılamıyacagı için doğru donanım, doğru güç kaynagı ve kasa, doğru soğutma donanımı, doğru ayarlar gerekmektedir. O/C Yapacaksanız mutlaka sorunuza sisteminizi tam olarak yazın eksiksiz, bilgi almanıza yarayacak en büyük etken sisteminizin ne oldugunu, nelerin eksik oldugunu kullanıcıların tam olarak bilmesidir..!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.