Skype Telefonları

f_and_y

Uzman üye
30 Eyl 2006
1,135
13
istanbul
Ucuza -hatta ücretsiz- telefon görüşmesi yapmak* hepimize cazip geliyor. Hemen hemen bütün mesajlaşma yazılımlarıyla sesli görüşmeler yapma imkanına sahibiz. Ancak* bunlardan yalnızca biri kendisini tam anlamıyla "sesli görüşme" alanında geliştirme yoluna gitti. Bahsettiğimiz yazılım şüphesiz ki Skype. Skype* ilk ortaya çıktığı günden bu yana inanılmaz bir gelişim göstererek* Internet üzerinden sesli görüşme alanında yeni bir dönem açmayı başardı. Artık Skype ile IP telefonu kavramını ucuza ve kaliteli şekilde evlerimize getirebiliyoruz. Bugünkü incelememize* üç farklı üreticinin Skype için ürettiği telefonlar katılıyor. Bunlar; US Robotics USR9600* Yaksu YP200 ve T.tec Plus TTC206. Ürünleri incelemeden önce* Skype'nin arayüzü* kullanımı ve faydalarına ilişkin bilgiler verelim.
Skype Nedir?
grad_bar.gif

Çoğu kişi aslında bu sorunun yanıtını bilse de* kapsamlı bir şekilde anlatmaya çalışalım. Skype* mesajlaşma* SMS ve sesli görüşme hizmetleri sunan ücretsiz bir yazılım. İlk aşamada kendi abonelerine*
skype-ph-ss.jpg
aralarında ücretsiz sesli görüşmelere izin veren firma* daha sonra hizmet alanını genişletti. Küçük bir meblağ karşılığında* sabit hatlar ve cep telefonları da Skype ile aranabilir hale geldi. Bu konunun detaylarına birazdan değineceğiz.
Skype* oldukça basit ve kolay kullanıma sahip bir arayüze sahip. MSN Messenger ve ICQ'da olduğu gibi* Skype'de de bağlantı listesi mevcut. Bu listedeki kişilerle isterseniz yazılı* isterseniz sesli görüşme yapmanız mümkün. Henüz beta aşamasında olsa da* görüntülü görüşmeler de artık destekleniyor. Yakın gelecekte bu özellik tam olarak sisteme dahil edildiğinde* Skype rakiplerini gerçek anlamıyla yakalamış olacak.
Yandaki ekran görüntüsünde* Skype'nin telefon olarak kullanılan bölümünü görüyorsunuz. Telefonlardaki tuş takımına benzeyen butonları kullanarak* aramak istediğiniz numarayı yazabileceğiniz gibi* bu iş için klavyenizi veya Skype telefonunuzu da kullanabiliyorsunuz. Aramak istediğiniz ülkeyi seçtiğinizde* uluslararası ülke kodu otomatik olarak aradığınız numaranın başına ekleniyor. Örneğin* Türkiye için yazılım +90 kodunu otomatik olarak ekliyor. Numaranın kalanını* alan kodunun başına 0 koymadan direkt yazıyorsunuz.
Sabit telefonları Internet üzerinden* Skype kullanarak aramak istiyorsanız öncelikle SkypeOut hizmetine kaydolmanız gerekiyor. Bu hizmetin paralı olduğunu zaten söylemiştik. Seçtiğiniz kura göre 10 ABD Doları veya 10 Euro karşılığı kontör alarak SkypeOut kullanmaya başlayabilirsiniz. Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayanlar* %15 oranında vergi ödüyorlar. Biz henüz birlik sınırları içinde yer almadığımız için* bu uygulamanın kapsamında değiliz. Görüşmeler* ülkelere göre farklı meblağlarla ücretlendiriliyor. Örneğin; ABD* Almanya* Avustralya ve İngiltere'nin içinde bulunduğu ülkeler en ucuza görüşme yapılan yerler. Bu ülkelerle görüşmenin dakikası 0.017 Eurocent olarak ücretlendiriliyor. Firmanın politikasına göre ücretlerin düşmesi* aranan ülkenin (veya şehrin) popülerliği ile doğru orantılı olarak gerçekleşiyor. Ülkelerin sabit hatlarıyla* mobil hatlarına yönlendirilen aramaların ücretleri değişiklik gösterebiliyor. Türkiye örneğinde olduğu gibi* şehirler bile farklı ücretlendirilebiliyor. Şehir içi ve şehirler arası görüşmelerimizde pek tasarruf ettirmese de* cep telefonlarını ararken bir miktar daha iyi olduğunu söylemek mümkün. Asıl önemli olan* yurtdışında yaşayan yakınlarımızı fatura korkusu olmadan arayabilmek. Çoğumuzun Avrupa ve ABD'de yaşayan yakınlarıyla pek sık görüşemediğini göz önüne alınca* Skype can simidi işlevi görüyor. Zira* firma 10 Euro'luk kontör ile 7 saate varan görüşme süreleri sunduğunu iddia ediyor. Elbette ki bu süreye* en ucuz bölgelerle konuşarak ulaşabiliyorsunuz. Bu arada* firmanın yarım dakikaları da bir tam dakikaya yuvarlayarak ücretlendirdiğini belirtelim. Yani* 1.5 dakika konuştuğunuzda* 2 dakika ücreti veriyorsunuz. Bu* ABD ile 4.5 yerine* 6 kuruşa konuşma anlamına geliyor. Türk Telekom'un en ucuz tarifesinde bile* bir dakikalık görüşmenin bedeli 20 kuruş olunca* böyle bir hizmette 1.5 kuruşun çok da sözü edilmez sanıyoruz.
Skype* kendi kullanıcıları arasında karşılıklı arama yapılmasına izin veriyor ancak* sabit telefonlardan aranmak istiyenleri de unutmamış. SkypeIn adlı hizmete abone olarak* yıllık bir bedel karşılığında telefon numarası işlevi gören bir abone numarasına sahip oluyorsunuz. Son tarifelerde SkypIn kullanımı üç ay için 10* bir yıl için 30 Euro olarak belirlenmiş. Bilgisayarınızı yanınıza aldığınız herhangi bir yerde* yeterli hızda bir bağlantıyı kullanarak Skype'nizi açtığınız anda* dışarıdan aranabilir hale geliyorsunuz. Bu numara* gittiğiniz ülke neresi olursa olsun sabit kalıyor. Elbette ki bu numaraya yapılan aramalar* kullanılan telekom operatörüne göre farklılık gösterecektir. Özetle* SkypIn'in arama maliyetini düşürmeye yönelik bir hizmet değil. Daha çok* kolay erişilebilirlik arayan gezginler için cazip.
Sesli mesaj hizmeti* SkypeIn ile ücretsiz sahip olunan* ancak ayrıca satın alınabilen bir diğer hizmet. Üç ay için 5* bir yıl için 15 Euro ile ücretlendirilen bu hizmet* adından da anlaşılabileceği gibi* Skype üzerinde bir telesekreter işlevi görüyor. Mesaj kabul edemediğiniz veya çevrimiçi olmadığınız durumlarda çalışan bu hizmette de* telesekreterinize kaydettiğiniz türden selamlama mesajları kaydedebiliyorsunuz.
Size gelen çağrıları kabul etmenin bir diğer yolu da* günlük hayatta daha çok cep telefonlarında kullandığımız çağrı yönlendirme. Skype* yalnızca sabit veya cep telefonlarına yapılan yönlendirmeleri ücretlendiriyor. Bu noktada herhangi bir sınırlama yok* yani yıllık abonelik söz konusu değil. Yönlendirilen her çağrı* bir dakikalık görüşme bedeli ile ücretlendiriliyor. Bu ücret de tabii ki yönlendirmenin yapıldığı yere göre değişiyor. Örneğin* Ankara'daki bir numaraya yönlendirmenin bedeli 0.111 Euro iken* İstanbul'daki bir numaraya yönlendirme 0.055 Euro'ya yapılıyor.
Ülkemiz cep telefonu kullanıcılarının en çok kullandığı hizmet türü olan kısa mesaj hizmeti (SMS)* Skype'de de mevcut. Gönderilen SMS* diğer ücretlendirmelerle aynı şekilde* ülkeye göre farklı ücretlendiriliyor. Türkiye'ye gönderilen her bir kısa mesajın bedeli* 0.102 Euro olarak belirlenmiş. Yazı içinde sık sık örneklendirdiğimiz fiyatları* bir tablo halinde toparlayalım.
Aranan Ülke/ŞehirGörüşmelerSMSTürkiye (Tüm iller)0.111 Euro/dk0.102 Euro/SMSTürkiye (İstanbul)0.055 Euro/dk0.102 Euro/SMSTürkiye (Mobil Operatörler)0.173 Euro/dk0.102 Euro/SMSK.K.T.C0.106 Euro/dk0.102 Euro/SMS
A.B.D (Tüm aramalar)
0.017 Euro/dk0.090 Euro/SMS
A.B.D (Alaska)
0.021 Euro/dk0.090 Euro/SMSAlmanya (Tüm Şehirler)0.017 Euro/dk0.102 Euro/SMSAlmanya (Mobil Operatörler)0.200 Euro/dk0.102 Euro/SMSFransa (Tüm Şehirler)0.017 Euro/dk0.108 Euro/SMSFransa (Mobil Operatörler)0.164 Euro/dk0.108 Euro/SMSİtalya (Tüm Şehirler)0.017 Euro/dk0.102 Euro/SMSİtalya (Mobil Operatörler)0.250 Euro/dk0.102 Euro/SMSHollanda (Tüm Şehirler)0.017 Euro/dk0.102 Euro/SMSHollanda (Mobil Operatörler)0.220 Euro/dk0.102 Euro/SMSBelçika (Tüm Şehirler)0.017 Euro/dk0.093 Euro/SMSBelçika (Mobil Operatörler)0.211 Euro/dk0.093 Euro/SMS
Henüz deneme aşamasında olan Skype Zones konusunda da kısa bilgiler verip* deneyimlerimizi aktardığımız bölümlere geçelim. Skype Zones BETA* Boingo adlı firma tarafından geliştirilen ve Hot Spot kablosuz ağ bölgelerinden Skype görüşmeleri yapılmasına olanak sağlayan bir yazılım. Bu yazılımı kullanmak isteyenler* her ne kadar beta aşamasında da olsa bir miktar parayı gözden çıkarmak durumundalar. İki saatlik kullanım için 2.5 Euro ödemeniz gerekirken* bir aylık sınırsız kullanım için 6.5 Euro ödemeniz yeterli oluyor. Bu arada önemli bir not düşelim* ülkemizdeki Hot Spot noktaları henüz Skype Zones hizmeti kapsamında yer almıyor.
Skype ile ilgili genel bilgileri verdikten sonra* bir de uyarı yaparak sonraki bölüme geçebiliriz. Firmanın kendi sitesinde de duyurduğu gibi* Skype kesinlikle geleneksel telefon altyapısının yerini alan bir sistem değil ve acil aramalar için kullanılamıyor.
Ses ve Görüşme Kalitesi
grad_bar.gif

Genel olarak değerlendirdiğimizde* Skype sıradan telefonlara göre daha yüksek ses kalitesiyle iletişim kurmanıza olanak sağlıyor. Şüphesiz kullandığınız kulaklık veya Skype telefonu da kalite algısını etkiliyor. Ancak* genel anlamda sıradan telefonlara göre belirgin bir üstünlük olduğunu söyleyebiliriz.
Görüşme kalitesinden kastımız* konuşmanız ile karşıya ulaşan ses arasında ne kadar gecikme olduğu. İki bilgisayar arasında yapılan görüşmeleri göz önüne aldığımızda* göreceli bir durumla karşılaşıyoruz. Çünkü* görüşme kalitesi her iki tarafın da bağlantı hızına ve elbette yoğunluğuna göre değişiyor. Her Skype istemcisi* diğer istemcilere direkt bağlantılar kurarak görüşme yapılmasını sağlıyor. Dosya paylaşım yazılımlarını kullanıyorsanız* dolaylı yoldan söz ettiğimiz şeyin P2P kavramı olduğunu da anlamışsınızdır. Tıpkı dosya aktarımı yapar gibi* iki istemci arasında ses verileri aktarılıyor. Bu durumda da* görüşmenin kalitesi istemcilerin bağlantı kaliteleri ile doğru orantılı oluyor. Örneğin* Türkiye'de iki ayrı 256/64 Kbps ADSL abonesi* bağlantılarını çok meşgul etmeden Skype ile kesintisiz sohbet edebiliyor. Denemelerimizi hem bu şekilde* hem de yerel ağda gerçekleştirdik. Sonuçların şaşırtıcı derecede iyi çıkması bizi umutlandırdı. Özellikle yerel ağ performansı nedeniyle* küçük işletmelerin konferans görüşme sorunlarını kolayca çözebilmesi zor görünmüyor.
Yukarıda anlattıklarımıza paralel şekilde* bağlantınızı aşırı meşgul etmediğiniz sürece* sabit ve mobil hatlara yaptığınız aramalar da tatminkar düzeyde kaliteli şekilde gerçekleşiyor. 256/64 Kbps ADSL bağlantısı kullanarak yaptığımız aramalarda* küçük kesintiler dışında herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Özellikle* beklediğimiz büyük ses gecikmelerinin hemen hemen hiç olmaması bizi sevindirdi. Sonuç olarak* Skype ile yurtdışındaki yakınlarınızı veya iş ortaklarınızı rahatça ve ucuza aramanız mümkün. Ayrıca* Türk Telekom'un mevcut tarifelerine göre* cep telefonlarını aramada bir miktar karlı da çıkabiliyorsunuz.
Skype Telefonları ve Önemli Notlar
grad_bar.gif

Basitçe tanımlarsak* Skype telefonları kulaklıklı mikrofonların biraz daha gelişmiş halleri oluyor. Geleneksel telefonlar gibi görünen ve USB bağlantı noktasını kullanan bu cihazlar* Skype istemcinizin arayüzünü kumanda etmenize de imkan tanıyor. Bunun yanında* her telefon kendine özgü özelliklerin kullanılabilmesi için ek tuşlara da sahip olabiliyor. Sözünü ettiğimiz özellikler* cihazın üreticisi tarafından sağlanan yazılımlarla denetleniyor. Bazı ürünler* üzerlerindeki tuşlara farklı işlevler atanmasına da izin veriyor. Telefonları sisteme tanıtan yazılımlar* Skype arayüzüne erişebilmek için son bir onaya ihtiyaç duyuyorlar. Aşağıdaki pencerede Skype* kullanıcıdan ilgili yazılımın çalıştırılmasını onaylamasını istiyor. Dilerseniz tek sefere mahsus onaylayabilir veya her program açılışında bir daha sormasını veya hiç kullanılmamasını sağlayabilirsiniz. Kötü niyetle yazılmış eklentilerin* kullanıcıları zor durumda bırakmasını engellemek için Skype bu yola başvurmuş.
skype-ph-dev.jpg
Şu an ülkemizde pek çok üreticinin* farklı fiyat ve özelliklere sahip onlarca modelini satın almak mümkün. Kimi üreticiler de Skype telefonlarının geleceğini parlak görmüş olacak* oldukça iddialı ürünlerle pazara giriş yapmayı hedefliyorlar. Ekranı* tuş takımı aydınlatmalı ürünler bir yana* renkli ekranlı* hatta kablosuz DECT telefonları bile üretilmiş durumda. Bunların yanında* ev telefonunuzu Skype üzerinde kullanabilmenizi sağlayan akıllı kutular/modemler de satın alabiliyorsunuz. Tabii ki bizim şu anki konumuz Skype telefonları. Bu cihazları kullanacak olanlar için de iki önemli bilgi ekleyelim yazımıza.
İlk olarak* bu telefonlar USB üzerinden çalışan cihazlar oldukları için* sisteminize USB Ses Aygıtı (USB Audio Device) olarak tanıtılıyor. USR 9600 gibi kimi modeller tak&çalıştır mantığıyla* sistemde hiçbir aksamaya yol açmadan çalışabiliyor olsa da* birçok model ek iki ayarlama yapılmasını zorunlu kılıyor. Bu ayarların yapılmasının ana sebebi* Skype telefonlarının bir bölümünün* ek işlevlerini kullanıma sunabilmek için ses kartı olarak sistemde varlık göstermesi. Kısaca* bu cihazlar tuş takımına sahip birer ses kartı gibi denebilir. Bu nedenle* sisteminizde kullanacağınız varsayılan ses aygıtını el ile belirlemeniz gerekiyor. Çünkü* Windows sisteme en son dahil edilen ses aygıtını varsayılan olarak işaretliyor.Ortaya çıkan durumu eski haline getirmek için* Denetim Masası içinde yer alan Ses Efekti ve Ses Aygıtları bölümüne girmeniz ve varsayılan ses aygıtını belirlemeniz gerekiyor. Aşağıdaki örnekte de görüldüğü gibi* biz varsayılan ses aygıtı olarak* emektar ses kartımız SoundBlaster Live! 5.1'i seçtik.
skype-ph-audiod.jpg
Yukarıdakine benzer bir ayarlama da Skype istemcisi için yapılıyor. Yazılımın ana penceresinde yer alan Araçlar (Tools) menüsünde bulunan Seçenekler (Options) bölümüne girdiğinizde* Ses Aygıtları (Sound Devices) sekmesinden* Ses girişi* ses çıkışı ve zil çalması seçeneklerinin USB Ses Aygıtı olarak belirlenmesi gerekiyor. Böylece* sistemimizin ses kartı ile Skype telefonunu aynı anda sorunsuz kullanabiliyoruz.​
skype-ph-skaud.jpg
Üreticiler* Skype telefonlarının diğer VoIP yazılımlarıyla da uyumlu olduğunun altını çiziyor. Bu bilgiyi teyit etmek için* Windows Live Messenger ile de denemeler yapmayı ihmal etmedik. Skype için olduğu gibi* Windows Live Messenger için de ses aygıtı olarak Skype telefonumuzu seçmemiz gerekiyor. Aşağıdaki ekran görüntülerinde* ilgili ayarları görebilirsiniz. Microsoft'un yazılımı* rakibi Skype'ye göre biraz daha avantajlı sayılabilir. Her ne kadar telefonların tuş takımları* Messenger'in arayüzüne hükmedemese de* yazılımın sunduğu ses kalitesi ve görüşme içi ses düzeyini kontrol etme kolaylığı bizi etkiledi.​
skype-ph-wlm1.jpg
skype-ph-wlm2.jpg
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.