Soğuk Savaşın Sonu ve Siber Uzay

İmmortalTürk1

Katılımcı Üye
17 Ocak 2019
414
24
Soğuk Savaşın Sonu ve Siber Uzay

Soğuk Savaş Nedir?

0rh7s8.jpg


Soğuk Savaş, II. Dünya Savaşı sonrası galip olan iki büyük devlet olan SSCB ve ABD arasında olan anlaşmazlık, çatışma ve silah kullanmadan sürdürülen tarihsel dönemdir. Bu dönemde SSCB’in öncülük yaptığı Doğu Bloku ve ABD’in liderlik yaptığı Batı Bloku arasında gerginlikler ve anlaşmazlıklar yaşanmıştır. Bu anlaşmazlıkların sebebi ise Almanya’ya karşı yapılan savaş sırasında yapılan çeşitli toplantılarda olan çatışmalara dayanmaktadır.

Böylece Soğuk Savaş, II. Dünya Savaşı sonrasında tarafları belirlemiş ve çatışmaların başlayacağını kesinleştirmiştir. Soğuk Savaş kelimesini ilk kez kullanan kişi ise ABD’li Bernard Baruch’tur. Soğuk Savaşta tarafların belirlenmesindeki en önemli etken güçtü. Tarafların elindeki siyasi ve askeri güç.

Kore ve Vietnam Savaşları gibi ABD’nin ve SSCB’nin desteklediği savaşlar olmuştur. 1960’lı yılların sonuna doğru ABD ve SSCB’nin arası düzelmeye başladı. İlişkilerin düzelmesinin bir sebebi de 1962 yılında Küba Füzeleri krizidir.

ABD ve SSCB arasındaki iyi ilişki 1980 yılında tekrar son bulmuştur. SSCB’nin Afganistan’ı işgal etmesi üzerine, ABD VE SSCB arası görüşmelerde çatışmaların olması, nükleer silahların ortaya çıkarılması gibi anlaşmazlıklar yüzünden SSCB ve ABD arası ilişkiler sertleşmiştir. Bu döneme ise Soğuk Savaş’ın ll. Dönemi olarak denir. 1991 de SSCB’nin ve tarafı olan Doğu Bloku’nun dağılması üzerine Soğuk Savaş Dönemi sona ermiştir.


gzJ4hy.png


Soğuk Savaş Sonrası Siber Uzay

YbCnS1.jpg


Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle beraber ekonomik ve siyasi alanda olduğu gibi siber güvenlik alanında da değişimler olmuştur. ABD siber güvenlik için kurumsal altyapı oluşturmuştur. Siber güvenlik gelişmeleri konusundaki ilk resmî belge olan başkanlık direktifi 1995 yılında yayımlanmıştır

Güvenlik politika belgelerinden sonra kurumsal olarak gelişmeler yaşanmış ve 1998’de siber saldırılara karşılık vermek amacıyla Ulusal Altyapı Koruma Merkezi kurulmuştur. Bunlar ABD’nin soğuk savaş sonrası siber güvenlik ve siber saldırılara karşı aldığı önlemleri göstermektedir.

gzJ4hy.png


K56b4A.jpg


FBI’ında içinde olduğu güçlü bir siber güvenlik politikasına sahiptir ABD. Hatta bu siber güvenlik politikasına Savunma Bakanlığı da dahildir. ABD’nin siber güvenlik politikasının askeri olarak ortaya koyan yapıdır. Savunma Bakanlığı ve ABD için siber uzay savaş alanı olarak görülmüştür. Öyle ki bununla ilgili resmi bir belge bile yazılmıştır. Siber Uzay için Ulusal Askeri Stratejisi belgesine göre manyetik enerjinin kullanıldığı ağ sistemlerden meydana gelen fiziksel etki alanıdır. Siber uzayda ABD’nin serbest hareketi için Hava Kuvvetleri Siber Komutanlığı kurulmuştur.

FBI’ın siber uzay ve siber güvenlik açısından önemi casusluk olaylarına karşın istihbarat oluşturması ile ilişkilendirilmektedir. FBI'ın önemli olmasını sağlayan en önemli özellik ise siber güvenlik alanında siber saldırılara karşı koyabilmeleridir. Siber Ulusal Güvenlik ve Siber Suç Bölümleri gibi.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.