Tarihte ABD'yi Sadece Türkler Vergiye Bağladı

  • Konbuyu başlatan Arsenik-tht
  • Başlangıç tarihi
A

Arsenik-tht

Ziyaretçi
Tarihte ABD'yi Sadece Türkler Vergiye Bağladı



ABD tarihinde kendi dilinde olmayan tek uluslararası antlaşma* Türkçe. Ve ABD’nin tarihinde vergi vermeyi kabul ettiği tek ülke de Osmanlı İmparatorluğu.


Yıllardan 1783* yani bundan tam 223 yıl öncesinde. O günün Avrupa standartlarına göre her ne kadar mütevazı da olsa* yeni bir denizci devlet olan ABD* denizlerde de yelken vurmaya ve sancak gezdirmeye başlıyor.

Bu tarihen sadece 2 yıl kadar sonra* 25 Temmuz 1785’te* bu yeni sancağı taşıyan bir gemi* Atlantik Okyanusu’nda Cezayir sahillerinde Cadiz açıklarında Osmanlı gemileri tarafından ele geçiriliyor. Geminin adı sanı* her şeyi belli: Boston Limanı’na kayıtlı. Kaptanı İsaak Stevens adlı bir denizci. Adı da az ve öz: Maria.

Bugünkü Amerikalılar’ın ataları da olaylardan pek ders almıyor olmalılar ki* aynı sancağı taşıyan ikinci bir gemi daha Osmanlı’nın eline düşüyor. Philadelphia Limanı’na bağlı* Kaptan O’Brien komutasındaki Dauphin de Osmanlı gemilerine teslim olmak zorunda kalıyor.

Durun hele* dahası da var... 1793 yılının Ekim ve Kasım aylarında* 11 Amerikan gemisi daha Osmanlı donanmasının muhtelif gemilerine havlu atarak teslim oluyor.

ABD Kongresi* 27 Mart 1794 tarihinde* Osmanlı Deniz Kuvvetleri’ne karşı koyabilecek güçte savaş gemileri inşa edilmesi için Başkan George Washington’a 700 bin altın harcama yetkisi veriyor.

Dile kolay... Tehdit Osmanlı... Ve bugünün süper gücü ABD* bu tehdit karşısında donanmasının temellerini oluşturuyor. 5 Eylül 1795 tarihinde* ABD* Osmanlı ile bir antlaşma yapmayı kabul ediyor. Bu anlaşmaya göre Cezayir’deki esirlerin iadesi ve gerek Atlantik Okyanusu ve gerekse Akdeniz’de ABD sancağı taşıyan gemilere dokunulmaması karşılığında bir sefere mahsus 642 bin altın ve yılda 12 bin Osmanlı altını (216 bin Dolar) ödemeyi kabul ediyor.

Dili Türkçe olan ve 22 maddeden oluşan antlaşmaya* Başkan George Washington ve Cezayir Beylerbeyi Hasan Dayı imza koyuyorlar. Böylece ABD yıllık vergiye bağlanmış oluyor. Bu* ABD’nin iki yüz yılı aşkın bir süre için yabancı bir dille imzalanan tek anlaşma olduğu gibi* yabancı bir devlete vergi ödenmesi kabul edilmiş olan tek Amerikan belgesi.

ABD Başkanı George Wasington* Osmanlı Padişahı tarafından muhatap olarak kabul edilmiyor ve antlaşma* Cezayir Beylerbeyi tarafından imzalanıyor. Yale Üniversitesi tarafından yayınlanan Türkçe Antlaşma’nın İngilizce örneği için aşağıdaki adrese tıklayınız:

www.yale.edu
 

speedyboy

Yeni üye
22 Eki 2006
5
0
aşırı bir mılıyetcıyım böle şeylerı ögrenınce moralım bozuluor neymışiz ne olduk

abd iti neler yapıor şimdi
 

HitMachine

Yeni üye
28 Eki 2006
34
0
türk devletinin eşi benzeri yok bu dünyada batılı devletler kim bi tarihi varmı bi gecmişleri varmı 1000lerce yıllara dayanan türk tarihi var burda su dünyada kac kişi uydunun ismi bile yokken dünya haritası cizdi?
 

Wild Wolf

Üye
30 Eyl 2006
171
0
evet kurulacak ama bu devlet kara ve denizle sınırlı kalmamlıdır şanlı bayrağımızı başka gezegenlere bile dikmemiz gerekir ve birşey bilmemiz gerekirki bayrağımızın hakkını vermek için çok çalışmak gerekmektedir
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.