Üniversite ve bölüm seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi kriterleri değerlendirmeliyiz?

vancoondehni

Moderatör
12 Nis 2020
186
325
22
-
Bu yazımda sizlere üniversite seçerken nelere dikkat ederseniz daha iyi tercih yapabilirsiniz onu anlatacağım.
Bölüm konusuna çok değinmeyeceğim çünkü kendi isteğiniz doğrultusunda keyif alabileceğiniz bir bölümü seçmek en mantıklı tercih yoludur.
Kimsenin zorlamalarıyla tercih yapmayınız. Sevdiğiniz veya sevebileceğinizi düşündüğünüz bölümleri tercih edin. Sevmediğiniz bir bölümü okumak işkence gibidir.(Tecrübe konuşuyor :) )


İlk olarak sizlere tercih döneminde sıklıkla bakmanız gereken bir site önereceğim: Yök Atlas

Bu siteden üniversitelerin ve bölümlerin geçmiş yıllardaki başarı sıralaması ve puanlarına erişebilir ve detaylı istatistiklere bakabilirsiniz.
hm2ld6m.png

Yukarıda da görebileceğiniz şekilde bir bölümde(örneğin İTÜ - Bilgisayar Müh.) detaylı bilgilendirmeyi sağlayan bir site. Kullanmanız fayda sağlayacaktır.


Yök Atlası tanıttığıma göre hangi kriterleri değerlendirmeliyiz bundan bahsedeyim. İlk olarak üniversitenin mali yapısından tutun akademik yapıya, öğrenci topluluklarının yapısına ve okuldaki başarıya kadar bir sürü kriter sizleri etkiler. Olabildiğince tek tek değinmeye çalışacağım. Haydi başlayalım:

1- Akademik yapı
Bu başlık için ilk değerlendirmeniz gereken şey okulun rektörü. Okulun rektörünün akademik hayatı ve görüşü. Eğer okulunuzun rektörü başarılı bir bilim adamıysa gerçekten şanslısınız demektir. Fakat akademik başarıdan yoksun olan sadece siyasi nedenlerle atanmış bir rektörünüz varsa maalesef okulunuzun eğitim anlayışı her geçen gün kalitesini kaybedecektir.

İkinci olarak bakmanız gereken şey seçmek istediğiniz bölümdeki hocaların sayısı ve ilgi alanları, yeterlilikleri.
Örnek üzerinden giderek detaylıca açıklayalım: Diyelim ki Gazi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü tercih etmek istiyorsunuz. Bu bölümün internet sitesine girerek Akademik Kadro kısmını inceleyin. Kaç tane prof olduğunu, kaç tane doç olduğunu ve hangi alanlarda profesyonelleşmiş hocalar olduğunu inceleyin. Diyelim ki istediğiniz alana yönelik profesyonelleşmiş bir hoca yok. Örneğin gömülü sistemler konusunda sadece 1 doçent bulunurken güç sistemleri konusunda 5 doçent bulunuyor. Burada kendi ilgi alanınıza yönelik kaliteli öğretim görevlilerinin olması sizlere katkı sağlayacaktır. Bunun dışında prof veya doçent sayısının fazla olması neden önemlidir? Küçük şehirlerdeki üniversiteleri ele alırsak Hakkari bilmem ne üniversitesinin bilmem ne bölümünde 1 prof varken ODTÜ Bilgisayar Mühendisliğinde 20 prof oluyor. Bu size akademik olarak başarılı olan hocalardan eğitim alma fırsatı sağlar ve bu hocalarla çalışmalar yürütebilme imkanı verir.

2- Başarı sıralaması
Seçtiğiniz bölümdeki öğrencilerin başarı sıralaması tabii ki her şeyi etkiliyor. İyi bir üniversitede iyi bir sıralamaya sahip bir bölüme girdiğinizi varsayalım. Burada mecburen iyi öğretim görevlileri bulunmalıdır.( İyiden kastım başarılı ) Doğal olarak iyi öğretim görevlileri ve iyi öğrencileri bulunduran üniversite daha çok göz önünde olacak, daha başarılı olacak ve daha çok finansman sağlayabilecek. (Bağış, teknokentler vs.)

3- Sağladığı imkanlar
Üniversite seçerken belki de en önemli konu budur. Üniversitenin sağlayabildiği imkanlar. Bu imkanlara tek tek değinelim:
- Yemek: Yemek ücreti devlet üniversitelerinde gayet uygundur. Fakat yemeğin kalitesi konusunda bazen problemler olabilir. Özel üniversite tercih etmek isteyen arkadaşlarımız ise ciddi bir bütçe ayırmak zorunda olduklarını unutmamalıdır. Devlet üniversitesinde (Örneğin Gazi şu anda 2,5TL) çok ucuzken özel üniversitelerde 40 - 50TL'den başlayan ücretler vermeniz gerekir.
- Ulaşım: Okulun yakınında ev tutmak bazı durumlarda çok zordur. Kiralar çok yüksek olduğu için uzak bir semtte oturmanız gerekebilir. Burada toplu taşımanın durumunu değerlendirmeniz yararlı olacaktır.
- Sosyal aktivite: O kadar üniversite okuyoruz birazda eğlenelim diyorsanız sosyal aktivite konusu sizin için önemli. Bahar şenlikleri, konserler, halı saha turnuvaları, yarışmalar ve daha birçok etkinlik düzenleyen bir üniversitede okumak keyifli olacaktır. (Maalesef öyle bir üniversitede okumadığım için max aktivitem çimlerde oturmak. Dikkatli seçim yapın :) )
- Kampüste sağlanan imkanlar: Kampüsün büyüklüğü, öğrenciler için ayrılan alanlarda sağlanan imkanlar, kütüphanenin kalitesi ve diğer birçok unsur kampüste vakit geçirme isteğinizi arttırabilir veya azaltabilir.
- Yurt: Okulun yakınındaki yurtların sıklığı önemlidir. Devlet yurdu çıkmaması durumunda yurt ücretleri ve yurt konforu bakmanız gereken etkenler. Okulun çevresinde yeterli sayıda yurt bulunması + puandır.

4- Öğrenci toplulukları
Öğrenci toplulukları ortak amaç taşıyan öğrencileri birleştiren ve vakit geçirmelerini, proje üretmelerini sağlayan oluşumlardır. Okulların öğrenci topluluklarının aktiflikleri ve başarısı aslında okulun başarısını etkileyen bir faktördür ve bence dikkat edilmesi gereken bir etkendir. Bence bulunması gereken topluluklar:
- Dans Toplulukları
- Tiyatro Topluluğu
- Yazılım Geliştirme Toplulukları
- Yabancı Dil Toplulukları
- HAYTAP ve benzeri hayvanları korumaya ve olabildiğince gıda ihtiyaçlarını gidermeye çalışan topluluklar
- Spor Toplulukları
- Blockchain Toplulukları(Benim için en değerlisi. Gazi Blockchain'i kurmuş olmanın mutluluğu <3)


5- Yurt dışında tanınırlığı/geçerliliği
Okulun başarı sıralaması yabancı öğrencilerin ve akademisyenlerin kalitesini belirler. Ayrıca okulun dünya çapında projeler, çalışmalar üretmesini sağlar.

6- Sosyal hayat
Eğlenebileceğiniz, özgür ve herhangi bir siyasi veya görüş baskısı bulunmayan bir okul seçmeniz kesinlikle sosyal hayatınızı etkileyecektir.

7- Laboratuvarların donanım kalitesi ve yeterliliği
Mühendislikten örnek vererek anlatmak istiyorum: Elektrik Mühendisliği okuduğunuzu varsayalım. Laboratuvar derslerinde en temel ekipmanın bile çalışmadığı veya olmadığı bir üniversiteye giderseniz laboratuvar dersleri sadece föy doldurmak ile geçer ve hiçbir işe yaramaz. Bu yüzden laboratuvarlardaki ekipman yeterliliği önemli bir konu. Peki diyeceksiniz nerden bileyim en ne ekipmanı var laboratuvarda? Seçmek istediğiniz bölümün internet sitesinde laboratuvarlarımız sekmesi bulunur. Oradan inceleyebilirsiniz.

8- Öğrenci topluluklarının sağladıkları imkanlar ve aktivite sıklığı
Öğrenci toplulukları ikiye ayrılır:
- Kurulmak için kurulmuş olanlar: Böyle topluluklar çok fazladır ve bir halta yaramaz.
- Faaliyet yürüten gerçek topluluklar: Adı duyulmuş, alanında başarılı topluluklar sıklıkla faaliyetlerini sürdürürler. Etkinlikler düzenlerler veya etkinliklere katılırlar. Üyelerinin faydalanacağı imkanlar oluşturmaya çalışırlar. Aktif toplulukları bulunan üniversitelerin başarı sıralamaları da otomatik olarak artar. Bir toplulukta bulunmak ve ortak projeler üretmek ekip çalışmasına alışmanızı sağlayacaktır.

9- Öğrencilerin Yorumları
Son olarak en önemli kriter öğrencilerin yorumlarıdır. Daha önce o okulda okumuş olan veya halihazırda okuyan öğrencilerin yorumlarını okumanız mevcut düzen hakkında bilgi edinebilmenizi sağlar. İyi veya kötü yanlarını forumlardaki yorumlara bakarak az çok anlayabilirsiniz.


- Umarım faydalı olmuştur.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.