USB bellek satın almanın incelikleri

TURKSTFN

Yaşayan Forum Efsanesi
4 Nis 2013
23,056
1
Her teknoloji meraklısı ve genel bilgisayar kullanıcısının mutlaka yanında taşıdığı bir USB belleği vardır. Bu bellekleri vazgeçilmez yapan özelliklerin başında verileri saklamak ve taşımak için harika bir yol sunması ve küçük boyutları sebebiyle her an elinizin altında olmasını sayabiliriz. Sürekli yanınızda bulundurduğunuz USB belleğin verileri en verimli şekilde kopyalayabilmesi ve saklayabilmesinin yanı sıra USB bellekler farklı amaçlar için de kullanılıyor. Hızlı erişim için bazı uygulamaları USB flaş sürücüye kopyalayabiliyor ve direkt olarak üzerinden çalıştırabiliyorsunuz. Böylece en sık kullandığınız yazılımlara daha hızlı erişebilmeniz mümkün. Yine aynı zamanda USB belleklerin işletim sistemini hızlandırmak için kullanılabildiğini de unutmamak lazım.Eğer Dropbox ve Skydrive gibi bulut depolama alanlarını kullanmıyorsanız USB bellekler sizin tek yardımcınız. Özellikle yedekli çalışmanız gerekiyorsa, ev ve iş arasında sürekli dosya ve doküman taşıyacaksanız ihtiyacınız olan yegane cihaz bir USB bellek. Peki, ne boyutta bir kapasiteye ihtiyacınız var? Buna en iyi cevabı verebilecek olan yine sizsiniz. Piyasada 1 GB'tan 1 TB'a kadar kapasite seçeneğine sahip USB bellek modelleri bulunuyor. Evet, doğru. Piyasadaki ürünler arasında 1 TB kapasiteli USB bellekler de görmeniz mümkün. Elbette takdir edersiniz ki fiyatı da bir hayli yüksek. Neyse ki 1 TB'lık kapasiteli bir USB belleğe kolay kolay ihtiyaç duymayacağınızı sanıyoruz.

Eğer iş ile ilgili verilerinizi yanınızda taşıyacaksanız ve bu veriler arasında dosya, doküman ve fotoğraflar veya müzik dosyaları bulunacaksa o halde bakmanız gereken kapasite seçenekleri arasında 1 ila 4 GB'lık modeller bulunuyor. Eğer daha fazla yer tutacak türde veriler de taşıyabileceğinizi düşünüyorsanız size tavsiyemiz daha yüksek boyutlu USB bellek modellerine göz atmanız.USB bellekler en az kapasite kadar hızlarıyla da dikkat edilmesi gereken cihazlar arasında yer alıyor. Tercih edeceğiniz cihaz ne kadar büyük boyutlu bir kapasiteye sahip olursa olsun, eğer yazma hızı düşükse o kapasitenin dolduğunu göremeyecek kadar sabırsız olmanız gayet mümkün. O sebeple bir USB bellek satın almadan önce kapasiteye karar verdikten sonra ilk bakmanız gereken noktalardan birini hız oluşturuyor.

Yazma hızı, USB belleğe bir veri kopyalarken önem kazanırken, okuma hızı ise tahmin edebileceğiniz gibi USB bellek üzerinden bir veri okuduğunuz durumlarda öne çıkıyor. O sebeple bu iki hıza ayrıca dikkat etmeniz gerekli. Bu noktada elbette USB 2.0 ve USB 3.0 desteğinden bahsetmemiz gerekiyor. Bu iki arabirim teknolojisine bir sonraki adımımızda bahsedeceğiz, ancak geçmeden önce şunu söylemeliyiz ki ister USB 2.0 ister USB 3.0'ı tercih edin fark etmez, her model farklı okuma ve yazma hızlarına sahiptir. O sebeple bir USB bellek satın almadan önce yalnızca kapasiteye bakıp geçmeyin, mutlaka okuma ve yazma hızlarına dikkat edin.Piyasada iki farklı arabirim teknolojisi kullanan USB bellek modeli bulunuyor. USB 2.0 teknolojisini uzunca bir süre kullandıktan sonra sonunda USB 3.0 arabirime geçiş yaptık. Ancak yine de halen piyasada pek çok cihaz yalnızca USB 2.0'ı kullanıyor. Bu noktada USB 2.0'lı USB belleklerin 15 – 21 MB/s okuma ve 5 – 9 MB/s yazma hızlarına sahip olduklarını söyleyelim. USB 3.0 teknolojisiyle birlikte bu hızlar 240 MB/s okuma ve 160 MB/s yazma hızlarına dek ulaşmış durumda. Ancak eğer dizüstü bilgisayarınız USB 2.0'ı destekliyorsa, satın alacağınız USB 3.0'lı USB belleğin yine USB 2.0 hızında çalışacağını bilmeniz gerekli. Bu işlemin tam tersi durumunda da yine USB 2.0 hızıyla karşılaşacaksınız. Bu noktada söylememiz gerekli ki, her ne kadar USB 2.0 arabirimine sahip bir kaynağınız olsa da, yeni bir USB bellek satın alacaksınız seçiminizi mutlaka USB 3.0 arabiriminden yapmanız. Arada fiyat uçurumu bulunmadığını da söyleyelim.
2013111123325658385.jpg
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.