Veriler Nasıl Ve Nereye Yedeklenmeli?

DarkS0LDIER

Moderatör
5 Ara 2019
1,614
355
Sydney
Günümüz de artık elektronik aletler gelişmiş ve bu aletlere iş, oyun, fotoğraflar, videolar, vb. birçok veri mevcuttur. Bu veriler bazen bizler için çok önemlidir, bu yüzden kaybetmek istemeyiz. Lakin hiç olmadık bir durum ile karşı karşıya kaldığımızda (virüs, fabrika ayarlarına geri dönme, elektronik aletin bozulması, vb.) bu veriler gidebiliyor. Bu tür durumlar ile karşı karşıya kalmamak için ise bu verileri yedeklememiz gerekmektedir. Bugün bu verileri nasıl yedekleyebileceğimizi ve nereye yedekleyebileceğimizi göstereceğim.

NpV2CY.jpg


Veriler Nereye Ve Nasıl Yedeklenmeli

Bulut Yedekleme

Verilerimizi en güvenli yedekleyebileceğimiz yer bulut üzerinden yedeklemektedir. Çünkü bulutlar herhangi bir sisteme bağlı değildir. Aksine sunuculara bağlıdır bu da verilerin yedeklenmesi için biraz daha güvenli hale getirmektedir. Lakin bulut kaydın da oluşan bir açık veya parolanızın gücünün düşük olması verilerinizi %100 saklayabileceği teminatı vermemektedir.

Bulut depolamanın, önemini bir örnek ile gösterelim,
Bir iş toplantısına girmek üzeresiniz ve dalgınlığınıza geldi slaytı sildiniz veya evde bulunan bilgisayarda kaldı. Eğer slaytı bulut kaydına yükledi iseniz slaytınızı bulur kaydından indirip mağdur olmadan toplantıya girebilirsiniz.

Bulut kayıtların da belli bir ücret ödeyerek depolama alanı satın alabilirsiniz. Örnek olarak Microsoft OneDrive'da 5 GB depolama alanı ücretsizdir. 5 GB'tan 1 Tb'e kadar olan tüm depolama kapasitesi ücretlidir. Eğer ben ücret ödemek istemiyorum bedava bulur depolaması istiyorum derseniz de mega, medifire ve Google drive'ı önerebilirim.

Bulut yedekleme işlemlerini bireysel yedeklemelerin yanı sıra şirketler de kullanarak verileri muhafaza etmektedir.


Npeb0h.jpg


İmaj Almak

Bir yedekleme türü de bilgisayara imaj atmaktır. İmaj atmanın amacı bilgisayarı baştan kurmadan önce imaj atılarak veriler yedeklenir. Baştan kurulum yapıldıktan sonra gelen güncellemeler daha kolay kurulmaktadır.

Windows 8'de bu özellik Microsoft ekibi tarafından kaldırıldı derken tekrar Windows 10'da bu özellik karşımıza çıkıyor. Alınan imajı tekrar geri almak için denetim masasına girip "Sistem ve Güvenlik" başlığının altına girip aşağıda bulunan "Yedekleme ve Geri Yükleme" üzerinden imaj atılabilir veya eski imajı yükleyebilirsiniz.

Aldığınız imajdan tek tek dosyayı geri yüklemeniz mümkün değildir. Orada imajı alınan her şey bir arada geri yüklenmektedir.


NDypzc.jpg


Verilerimizi yedeklemek artık günümüz için çok önemlidir. Herkes için farklı sebepler olabilir ama olası veri kaybın da olan bize olacaktır. Bu tür durumları yaşamamak için bulut kaydı veya imaj alarak işinizi garantiye alabilirsiniz.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.