VMWare ESXI Üzerinde PFSense Kurulumu

'Black Warrior

Yaşayan Forum Efsanesi
8 Ocak 2013
12,132
4
E5
Öncelikle ESXI Sunucumuz üzerinde en az 2 ethernet kartı olması gerekiyor .Ethernet kartimizin tekini WAN olarak belirleyeceğiz diğer ethernet kartimizindan bir kablo ile switch’e gideceğiz.Tabi ESXI üzerinde Virtual Switch oluşturarak ESXI üzerinde bulunan makinelerimizin ve 2.Lan ethernet kartimizin networke bakmasi için ayarlarimizi yapacağız.
Aşağıda ki şema’da kuruluma örnek olmasına adına Network diyagramım bulunmaktadır.

ESX Sunucunuza vSphere Client ile bağlanalım.Configuration-> Networking tabına geldiğinizde aşağıdaki şekilde bir varolan ESXI networku göreceksiniz.Ben Default ESX networkü üzerinde anlattığım için eğer sizin ESX Sunucunuzda farklı bir virtual network izlenmişse ağ yöneticinizle veya konu hakkında bilgili birisiyle fikir alışverişi yapmanız gerekebilir.Yapacaklarımız ne olursa olsun bir değişiklik göstermeyecektir.(İstinalar kaideyi bozmaz.)Resimde gördüğünüz üzere aşağıda sadece Fiziksel Ethernet kartı olarak vmnic0 gözükmektedir. Birtane’de Virtual Switch bulunmaktadır.Biz varolan switchimizin adını LAN olarak değiştireceğiz.
Properties menüsüne tıklayalım.
Esxi_pfs_2_1c.png
Properties’e tıkladıktan sonra açılan ekran’da Virtual Machine Network üzerine gelelim ve sağ al bölümden edit butonuna tıklayın.
Network Label : Virtual Private Network ismini LAN olarak değiştirelim ve OK butonuyla ayarlarımızı kaydedelim.
Esxi_pfs_2_2a.png
Değişikliği yaptıktan sonra Configuration -> Networking bölümü yukarıdaki şekilde bir hal alacaktır.
Esxi_pfs_2_3a.png
Şimdi 1 adet daha virtual network oluşturmamız gerekiyor Sağ üst köşeden Add Network Wizard’a tıklayalım.Gelen ekran’da seçimizi Virtual Machine olarak seçip Next butonuyla bir sonraki aşamaya geçelim.
Gördüğünüz gibi Switchimiz için birtane ethernet kartı seçiyoruz. Bu ethernet kartını WAN olarak ayarlayacağımız için vmnic1 seçiyorum ve bir sonraki aşamaya geçmek için Next ile devam ediyoruz.
Network Label olarak WAN ismini veriyoruz ve Next diyip Virtual Switch işlemimizi tamamlıyoruz.Şimdi aşağıdaki şekilde bir konfigurasyon yapmış olduk.
vmnic0 = LAN
vmnic1 = WAN
ESXI üzerinde bulunan sunucularımızın ESXI üzerinden internet’e çikmasi için Sunucu’nun Ethernet kartının Switch’ni vmnic0’a getirmeniz gerekmektedir. (Sunucu -> Sağ click -> Edit settings ile bu ayarı değiştirebilirsiniz.)
Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra Network şemamız aşağıdaki şekilde bir hal almış olacak.
Router’dan gelen kabloyu vmnic1 ethernet kartına takmanız gerekiyor ve vmnic0 ethernet kartından çıkartacağınız kablo’nunda Switch’e girerseniz bütün fiziksel makineler ESX üzerinde bulunan PFSense Firewall üzerinden internete çıkmaya başlayacaktır.Şimdi ESX üzerinde PFSense sunucumuzu oluşturalım.

New Virtual Machine tıklayalım ve gelen ekran’da Custom seçeneğini seçip bir sonraki aşamaya geçelim.

Virtual Machine’ye bir isim belirleyelim.

pfSense vm dosyalarimizin hangi Datastore üzerinde oluşturulacağınızı seçin ve next butonuyla ilerleyin.

VM Version olarak 8 seçelim ve Next ile bir sonraki aşamaya geçelim.

Driverların sorunsuz tanınması için Guest Operating System bölümünden İşletim sistemi olarak Freebsd seçimini yapmamız gerekiyor.Siz hangi sürümün kurulumunu yapiyorsaniz onu seçmeniz gerekir.Ben 32 bit kurulum yaptığım için Freebsd32 bit seçip ilerliyorum.
pfSense sunucumuz için ayıracağımız cpu değerlerini ayarlıyoruz.Siz kendi ESX sunucunuza göre burada pfSense ayıracağınız cpu değerlerini belirleyebilirsiniz.

pfSense sunucu’nun ne kadar ram kullanacağını belirtiyoruz.

pfSense sunucumuzda 2 tane ethernet kartı olması gerekiyor. NIC 1 olarak LAN networkünü seçiyorum ve lan switchine bakmasını sağlıyoruz. NIC 2 olarak modemin bulunduğu networki yani WAN’ı seçmem gerekiyor.Seçimlerimizi yapıp Next butonuyla bir sonraki aşamaya geçiş yapiyoruz.

SCSI Controller seçimini yapıp bir sonraki aşamaya geçiş yapıyoruz.

Create a new virtual disk seçip bir sonraki aşamaya geçelim.

pfSense sunucumuza ayıracağımız Disk boyutunu belirleyelim ve bir sonraki aşamaya geçelim.

Herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve bir sonraki aşamaya geçiş yapın.

Edit the virtual machine settings before seçeneğini işaretleyip Finish ile Sanal Makine oluşturma işlemimizi tamamlayalım.

Açılan ekranda CD-Rom aygıtına gelin.pfSense kurulum cd’niz neredeyse onu gösterin ve Finish ile işlemi tamamlayın.PFSense sunucuzu startlayın ve Kuruluma başlayın !
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.