WAF nedir? Nasıl çalısır?

Nonantiy

Moderasyon Ekibi Lider Yardımcısı
28 Haz 2020
1,983
1,078
Kayseri

İyi günler Türk Hack Team ailesi.

WAF Nedir? Nasıl Çalışır? Başlıklarına bakıcağız.

waf.png


Merhabalar, bu konuyu öğrenmemiz için WAF ne olduğunu iyi bilmemiz gerekiyor. WAF açılımı Web Application Firewall olmaktadır. Günümüzdeki çoğu şirket WAF'ı güvenlik amacıyla kullanmaktadırlar. Bazıları sisteme ekstıradan getirdiği özellikler içinde tercih etmektedir ama istisnalar kaideyi bozmamaktadır. Genelde kullanılan güvenlik programları IP adresi, port numarası, bağlantı durumu gibi bir paketi OSI katmanında 4. seviyeye kadar inceleyerek karar verirler. Bazıları 7.seviyeye kadar çıkmaktadır ama çok fazla tercih edilmiyorlar. Artık bu güvenlik duvarları pek bir iş gormemektedir. Bunun sebebi ise artık attacklar Network üzerinden olmaktadır. Web Application Firewall yani WAF ise karmaşık bir ağının hareketlerini izler ve anormal olanları engeller. Uzun lafın kısası işe HTTP/HTTPS/SOAP/XML/Web servisleri inceler zararlı olanları engeller. Kullanışlı bir teknoloji olduğunu gönül rahatlığı ile söyliyebillirim. Günümüzde internete açık olan birçok firmanın kullandığı bir teknolojidir. Simdi işe bu güzel teknolojinin nasıl çalıstığına bakalım.

2-waf.png
WAF, HTTP isteklerini analiz eder. Ayrıca istemcinin ona gönderdiği isteklere bellirli politikaları uygular ve zararlımı zararsızmı yazılım olduğunu anlamaya çalısır. HTTP konuşmalarının ana bölümleri GET ve POST istekleridir. GET istekleri sunucudan veri almak için kullanılır, POST istekleri ise bir sunucuya veri göndermek için kullanılır. WAF'ın HTTP işteklerini analiz etmek için kullandığı yöntemler işe.

  • Negative security model: Kara listeleme yöntemi ise web traffiğindeki bir paketin veya isteğin engellenmesine denmektedir.
  • Positive security model: Beyaz listeleme modeli veya yöntemi, bu yaklaşım butün istekleri ve paketleri red eden yanlınızda güvenilir olanları alan bir yöntemdir.
  • Karma güvenlik: Karma bir güvenlik modeli, hem kara listeye alma hem de beyaz listeye alma yöntemini kullanır.
  • Learning-based firewall: Bu politika gel git isteklerini inceliyerek bir harita çıkartır.
Bir diğer bilmemiz gereken bilgi ise WAF'ın türleridir. Birde bunlara bakalım.

Öncelikle ağ tabanlı WAF'lara bakalım. donanım tabanlıdır. Sisteme kablo ile bağlı olmakla birlikte maaliyetlidir. Simdi ise ana bilgisayar tabanlı WAF'lar var. uygulama kodunun kendisine tam olarak entegre edilebilir. Ana bilgisayar tabanlı WAF'lar, sunucu kaynaklarına bağlı oldukları için yönetilmesi zor olabilir. Bulut tabanlı Waflar ise yönetimi ve kurulumu mininimum kaynak kullanması için tasarlanan WAF'lardır.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.