Web Sitesi Açma Rehberi

'Chan

Uzman üye
1 Nis 2020
1,801
1,458
Shibuya
logo.png





Web Sitesi Açma Rehberi



Web site açmak istiyoruz ancak nasıl açacağımızı, açmak için ne gibi bilgiler gerektiğini bilmiyoruz. Bu konuda bu bilgilerin ne olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca tema seçimi nasıl yapılmalı, altyapı seçimi nasıl yapılır konularının yanında sitemap ve robots dosyası gibi SEO için önemli olan bilgileri bu konuda bulabilirsiniz. Ek olarak bu konuda temel bilgileri ele almış bulunmaktayım. Bu bilgileri siz pekiştirebilirsiniz. :yardimsever


Konu Sonrası Öğrenebileceğiniz Bilgiler


>> SEO Nedir,Nasıl Yapılmalı?

>> Sitemap Nedir, Nasıl Oluşturulur?

>> Robots.txt Dosyası Nedir, Nasıl Oluuşturulur?

>> Alan Adı Seçimi Nasıl Yapılır?

>> Arama Motoru Örümcekleri Nedir?

>> Arama Motoru Sonuçlarında Nasıl Yükselinir ?

>> Web Site Altyapısı ve Teması Nasıl Seçilir ?

>> Barınma Alanı (Hosting) Nasıl Seçilmeli ?

>> Hangi Konu ile İlgili Web Sitesi Açılabilir ?




QgZ9e5.gif



SEO Nedir, Nasıl Yapılmalı ?


İngilizce açılımı search engine optimization olan SEO kavramının Türkçesi arama motoru optimizasyonudur. Arama motoru örümceklerinin, botlarının web sitemize girdiğinde arama moturuna kayıt edeceği sayfaları, içerikleri, resimleri daha kolay bir şekilde kayıt etmesini amaçlayan bu kavram, internetinde yayılımı ve gelişimiyle son zamanlarda oldukça önemli hale geldi.


Özellikle, her şeyin dijital ortama geçmesiyle internetten satış yapan firmaların sayısı bir hayli fazlalaştı. Arama motorunda arama yapan kullanıcı genellikle ilk çıkan web sitesine girdiği için web sitesi olan firmalar arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkmak için SEO kavramını oldukça önemsemektedir. Nasıl bu tarz firmalar için SEO kavramı önemliyse, her web sitesi olan kişi içinde bir o kadar önemli. Para kazanmak isteyen web site sahipleri de genellikle reklam aldıkları şirketler ile para kazanırken, bu şirketler gelen ziyaretçiye göre ücret ödemektedir. (Örneğin, Google Adsense) Bu sebeple SEO kavramı web sitesinden para kazanmak isteyenler için ayrı bir önem kazanmakta.


Web sitelerini tarayan arama motoru örümcekleri/botları web sitenize geldiğinde Google için search console üzerinden sitemap dosyası URL'nizi gönderdiyseniz ilk olarak oraya bakacaktır. Çünkü botlar için sitemap dosyası bir haritadır. Örneğin, yabancı bir ülkeye gittiniz ve orasının nasıl bir yer olduğunu bilmiyorsunuz. Bu nedenle haritaya ihtiyaç duyarsınız. Haritayı bulduğunuzda gittiğiniz ülkenin özeliklerine, yollarına kısacası her şeyine ulaşabilirsiniz. İşte botlar içinde sitemap dosyası tam olarak bu. Bunun yanında robots.txt dosyası sitenize gelen botların girebileceği, giremeyeği yerleri belirler. Örneğin, web sitenizin üzerinde ayrı bir dosyada script kurulu ve yazılar var. Burasının botlar tarafından taranarak arama sonuçlarında çıkmasını istemiyorsanız ''disallow'' olarak işaretlersiniz.



SEO denilen kavram sadece sitemap ve robots.txt dosyasından ibaret değildir, SEO bir zamandır... SEO kavramının nasıl yapılması gerektiği hakkında küçük bir örneklendirme yapalım. Bir film üzerine web sitemiz olsun ve bu web sitemizi yeni açıyoruz. Yeni açılan web sitesinde
ilk ne yapılmalı? Tabii ki;



>> Arama motorlarına kayıt
>> Web site açıklaması ve başlığı
>> Özgün yazılar ve görseller
>> Web siteniz ile alakalı olan tüm içerikler !


Yukarıda örnek verdiğim konular yapılmalı. Bizim film sitemiz mevcut olduğu için kendimize öncelikle şu soruları sormalıyız; Film üzerine kurduğumuz web sitemizin rakipleri kim, Bir kullanıcı arama motorunda film ile ilgili nasıl arama yapar,web site açıklamam ve başlığı nasıl olmalı ? gibi soruları kendimize sorduğumuzda bunlara yanıt almamız ve uygulamamız gerekmekte. Tabii bu sorulardan önce alan adı işini halletmemiz gerekmektedir. Alan adımız ilgi çekici, kısa ve kullanıcının arayacağı bir kelime olmalıdır. Örneğin ''film izle'' kelimesi, film izleyecek kişinin arayacağı ilk şeydir. Bu nedenle alan adımızı bu olarak seçiyoruz. Fakat seçmeden önce backlink sorgulaması ve alan adımız daha önce farklı amaçlar için kullanılmış mı sorgulamamız gerekir. Bunun için web archive kullanılmaktadır. Ben TurkHackTeam.Org 'u sorguladım.



DoZTwN.png





5aE7rL.png




Eğer ki alacağımız alan adı farklı amaçlar (+18, bahis vb.) için kullanılmışsa farklı alan adlarına yönelebiliriz.


Şimdi yukarıda kendimize sorduğumuz sorulara dönebiliriz. Web sitemizin rakipleri kim ? Film üzerine açtığımız bir web sitesi olduğundan rakiplerimiz tüm film üzerine kurulan web siteleri. Bu nedenle ilk olarak onların ilk sıralarda olmak için ne yaptığını gözden geçirmeliyiz. Örneğin, ilgi çekici bir tema, hızlı bir sunucu vb. Bizde rakip web sitenin daha iyisini yapmak için uğraşmalıyız. Bunun dışında alacağımız alan adı bölümünde bahsettiğim gibi kullanıcının film ile ilgili nasıl, ne gibi aramalar yaptığını bularak bir metin dosyasına hazır etmeliyiz. Bu sayede web sitemizde ne tür yazıların olması gerektiğinde anlayabiliriz. Web site açıklamamızıda yine arama sonuçlarından yola çıkarak ayarlıyorum ''Film izle, Film indir, film izle hd'' gibi.


Bunların dışında web sitemizde yazılan tüm yazıların özgün yani diğer web sitelerinden alıntı yapılarak açılmaması gerekmektedir.
Tüm bunları yaptığımızda sitemap ve robots.txt dosyamızı oluşturmamız gerekmektedir.





O3ouvc.gif




Sitemap Dosyası Nasıl Oluşturulur?


Web sitelerinin olmazsa olmazı sitemap dosyasıdır. Web sitemize gelen aram motoru örümceklerinin haritası, aynı zamanda bizim SEO kapımızdır. Çünkü arama motoru örümcekleri bu dosyaya bakarak web sitemizi indexler. Oluşturmak için belli başlı online sitemap oluşturucu web siteleri mevcut. Örneğin buradan oluşturabilirsiniz: https://tik.lat/vcrpX

Manuel olarak oluşturmak bir hayli zor olacaktır. Çünkü teker teker web sitenizin URL'lerini yazmanız gerekir. WordPress içinse sitemap generator eklentilerini kullanabilirsiniz.




XUP2Td.jpg




Robots.txt Dosyası Nasıl Oluşturulur ?

Sitemap dosyası sayesinde web sitemize gelen arama motoru örümcekleri web sitemizin arama sonuçlarında çıkmasını sağlıyordu. Ancak web sitemizde aynı dizin üzerinde farklı bir klasörde veya script de bir yazı bulunuyorsa ve bu yazıların arama sonuçlarında çıkmasını, çıkmamasını istiyorsak robots.txt dosyasını ayarlamamız gerekir. İstemediğimiz bir yazının arama sonuçlarında çıkması gibi durumların yaşanmaması adına arama motoru örümceğine beli başlı dizinlere girebilmesi ve görmesini için robots.txt dosyasından yetki veririz. Online olarak şu siteden oluşturabilirsiniz: https://tik.lat/6yvmM Ayrıca Google bunun için büyük bir döküman hazırlamış, buradan ulaşabilirsiniz: https://tik.lat/l90Yp




8LntUS.png




Web Site Altyapısı ve Teması Nasıl Seçilir ?


Web site altyapısı alan adından sonra her şeyin başı gibidir. SEO ve web sitesinin geleceği buradan geçmektedir. Altyapımızı seçerken önümüze birçok seçenek çıkabilir ancak biz en güveniir, hızlı ve güncel bir altyapıyı seçmemiz gerekiyor. Örneğin, Turkhackteam.org forum olduğu için altyapı olarak Vbulletin kullanmaktadır. Bir blog, haber sitesi kuracaksanız benim önerim WordPress'dir. Gelişmiş içerik yönetim sistemi olan wordpress, temaları ve eklentileri ile benim tercihlerimin ilk sırasında yer almaktadır. Bir e-ticaret üzerine web sitesi kuruyorsanız opencart yine tema ve eklentileriyle tercihlerinizin ilk sırasında olabilir. Fakat, tüm altyapılarda; özel scrit'ler hariç, default olarak gelen temaları illa ki değiştiriyoruz. Tema değiştirirken ziyaretçi yönünden ve web sitemizin konusunu düşünerek seçmeliyiz. Bunun haricinde temanın hızı vb. durumlara dikkat etmeliyiz.




9gsRXb.gif




Barınma Alanı (Hosting) Nasıl Seçilmeli ?


Hosting seçimi yaparken öncelikle web site altyapımızın çalışması için gerekli özelliklere sahip olduğuna emin olmamız gerekir. Örneğin, wordpress altyapısını kullanacaksak, hosting'in aşağıdaki özellikleri karşılaması gerekmektedir.


  • PHP 7.3 veya daha üstü
  • MySQL 5.6 veya daha yeni veya MariaDB 10.1 veya daha yeni
  • mod_rewrite modülü ile Nginx veya Apache
  • HTTPS desteği


Ayrıca web sitemiz ziyaretçi almaya başladığında, veri trafiği nedeniyle yavaşlamasını önlemek amacıyla trafiği sınırsız olan bir hosting hizmeti almamız daha doğru olacaktır.




QEqs74.gif




Hangi Konu ile İlgili Web Sitesi Açılabilir ?



Genel olarak eskiden forum olarak kurulan web siteleri tutmaktayken, günümüzde blog,ders, oyun üzerine açılan web siteleri fazlasıyla tutmaktadır. Ancak forum kurulursa tutmayacak gibi bir düşünceye girmeyiniz. Çünkü gerekli bütçe ve reklam ile beraber proje güzel olan her web sitesi tutabilir. :) Benim burda önerim bilginiz ve tecrübeniz olan bir konuda web sitesi açmanız. Bu sayede içerik üretmekte sıkıntı çekmezsiniz.


Ayrıca web siteleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki konularımı inceleyebilirsiniz.


>> XenForo Altyapılı Web Sitesi Açmak İçin: 0'dan XenForo Altyapılı Forum Kurak !

>> Sıfırdan Web Sitesi Açmak için: Sıfırdan Web Sitesi Açmak


 
Son düzenleme:

'Chan

Uzman üye
1 Nis 2020
1,801
1,458
Shibuya
Hoş ve Yararlı Olmuş Ellerine Sağlık .

Teşekkür ederim :yardimsever

Şık bir konu olmuş, başarılı

Teşekkür ederim :))

Harika olmuş eline sağlık. :)

Teşekkür ederim. :):

İşte bu konu da deneyim konuşuyor. Web Master Yİ :) eline sağlık başarılar dilerim

Teşekkür ederim baysuo :bilgili :mutlu
 

Cebeci57

Üye
26 Kas 2020
66
1
hosting kullanmanızı tavsiye etmem wordpress wix gibi büyük şirketlerin hostingleri olur lakin diyer paylaşımlı hostingleri hiç bir zaman tercih etmeyiniz hacklenme olasıgınız çok yüksektir bana kim ne yapsın demeyin işsiz insan çok
 

'Chan

Uzman üye
1 Nis 2020
1,801
1,458
Shibuya
hosting kullanmanızı tavsiye etmem wordpress wix gibi büyük şirketlerin hostingleri olur lakin diyer paylaşımlı hostingleri hiç bir zaman tercih etmeyiniz hacklenme olasıgınız çok yüksektir bana kim ne yapsın demeyin işsiz insan çok

Katılıyorum :) Paylaşımlı sunucular yerine kendinize ait olan paylaşımsız bir sunucu tercih etmeniz güvenlik açısından sorun teşkil etmeyecektir. Sizin de bildiğiniz gibi sunucuya shell atılarak root olunduktan sonra web siteleri arasında geçiş yapılabiliyor. :)

son günlerde sıkça sorulan nasıl websitesi açarım vs gibi sorular için mükemmel bir konu olmuş, eline emeğine sağlık.

Teşekkürler. :))
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.