| Whonix Os Kurulumu | Gizliliği Elinize Alın! |

Blwe

Uzman üye
17 Şub 2021
1,585
1,645
Green/Moderasyon
8vpcbxo.png


Merhaba dostlar, ben Blwe, uzun zamandır konu yapmıyordum. :D Artık üşengeçlikten mi yoksa başka nedenlerden mi bilmiyorum ama, konu yapma isteğim yoktu. Ama şimdi konu açma isteğim geldi ve sizin ile içerisinde gizliliğin olduğu dolu dolu bir konu yapmak istedim. İyi okumalar dilerim THT Budun.:)

i2tao5f.png

Whonix_Profile_Light.png


Whonix Os Nedir ?
Öncelikle dostlar, Whonix "Tor" Tabanlıdır, ve ücretsiz açık kaynaklı bir masaüstü işletim sistemidir. Whonix, güvenliği kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırılmış bir Debian tabanı Kicksecure'u kullanıyor. Whonix Os'un Kicksecure mimarisi, kötü amaçlı yazılımlara ve "IP" sızıntılarına karşı önemli bir koruma katmanı sağlar. Whonix Kullanıcısı, anonimleştirmeye yol açabilecek bilgi sızıntılarından, korkmadan özel uygulamalar yükleyebilir veya masaüstünü kişiselleştirebilir.
Whonix kullanılabilirliği koruyorken yaygın saldırıları'da yener . Çevrimiçi anonimlik ve sansürü atlatmak için, Tor ağının hatasız, otomatik, ve masaüstü çapında iken kullanımıyla elde edilebilir. Bu, iletişimleri küresel gönüllüler tarafından yürütülen dağıtılmış bir aktarma ağı etrafında zıplatarak trafik analizinden korunmaya yardımcı olur. Gelişmiş, uçtan uca net akış korelasyon saldırıları olmadan, bir İnternet bağlantısını izleyen bir saldırgan, ziyaret edilen siteleri kolayca belirleyemez ve bu siteler, kullanıcının fiziksel konumunu keşfedemez

i2tao5f.png


Whonix Os'un Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları:

Ağ Geçidi yardımı ile ağdan İş İstasyonuna İzolasyon nedeniyle IP adresini gizlemek için güçlü seçenek sunuyor ve Sanallaştırma kolaylığını kullanıcılara sunuyor.

Worksation, VirtualBox ve diğer Sanallaştırma platformlarında kullanımı ve Ağ Geçidini otomatik olarak tanımlar, dolayısıyla bu yüzden ek yapılandırma gerekmez.

VirtualBox'ta bile dayanıklılık desteği mevcut, böylece tüm güncellemeleriniz, yapılandırmanız, özelleştirmeniz ve yazılım güncellemeleriniz, Sanal Makineleri kapattıktan sonra bile işletim sisteminde Kalıcı olarak Kalacaktır.

Çevrimiçi gezinirken kimlik güvenliğini sağlamak için çok güçlü bir seçenek.

VirtualBox'a kurulumu kolaydır, ancak sanal makine kullanmıyorsanız bu zordur ve biraz uzmanlık gerektirir.


Dezavantajları:


Whonix Os'un kalıcılık özelliğini her zaman "AÇIK" duruma getirmeniz gerekiyor, yoksa sizi tehlikeye atabilir, eğer biri sisteme erişirse veya sistem tehlikeye girerse, tarayıcı geçmişinize ve diğer kaydedilmiş bilgilerinize erişebilir. Bu nedenle, işletim sistemini kullanmak istediğinizde Sanal Makinenni anlık görüntüsünü alarak veya klonlayarak manuel olarak temizlemeniz gerekir.

i2tao5f.png


Whonix_Logo.png


Whonix Os Kurulumu (Virtual Box)

Öncelikle dostlar, Bu web site'ye gidip Whonix Os'u hangi platform için indireceğimizi seçeceğiz. Seçtikten sonra dosyayı indiriyoruz. Ben Virtual Box sanal makinesi için .ova uzantılı dosyasını indireceğim, Whonix Os'un. Siz istediğiniz platform'u seçebilirsiniz. Seçtikten sonra ilk başta zaten indirme linki karşımıza çıkıyor. Oradan hemen indirebilirsiniz. İndirdikten sonra Virtual Box makinemize geçiş yapıyoruz:

41atnd4.png


Virtual Box makinemize geçtikten hemen sonra "Araçlar" kısmına geliyoruz ve "İçe Aktar" butonuna tıklıyoruz. Ve bize içe aktarmamız için bir cihaz seçtiricek, yani .ova uzantılı bir dosya seçmemizi isticek. Ve bizde .ova uzantılı indirdiğimiz Whonix Os dosyamızı seçiceğiz.

Dosyamızı seçtikten sonra, karşımıza Cihaz ayarları gelicek, ben hiçbirine dokunmadan devam ediyorum. Sizde öyle yaparsanız daha iyi olabilir.
Sonrasında karşımıza Yazılım lisans sözleşmesi kısmı geliyor. Sözleşmeleri kabul ettikten sonra devam ediyoruz ve, makinemiz içeriye aktarılıyor. Max. 5 dakika'da içe aktarılma tamamlanacaktır.

İçe aktarılma tamamlandıktan sonra, bizim karşımıza, Araçlar kısmının bir altına 2 tane katman makine gelicek:

qkamkvw.png


1. katman olan gateway açtığınızda ana makine internetini bunun üzerinden geçirir ve gateway tor ağına bağlanır ve bu ağın kesin bağlandığından emin olduğunda 2. katman olan workstation sistemini başlatırsınız ve bu başlayan workstation, açtığınız önce ki gateway üzerinden internetini alır. Yani sizi ana makine ile gateway arasında adeta tüneller. Bu durumda ip kaçağı, dns, fingerprint vs hiç bir kaçak oluşamaz. Adeta tor ağı üzerinde dolaşan bir hayalet olursunuz.

Şimdi olarak 1. Katmanı açıyoruz. (Whonix-Gateway-XFCE)


oyyaoup.png


Benim karşıma burada 4 tane seçenek çıkıyor.
1.Seçenek kurulum yapmamızı sağlayacak seçenektir.
2. Seçenek ise Whonix Makinemiz için Gelişmiş Ayarlar kısmını açmaya yarayan seçenektir.
3. Seçenek ise Live modunda devam etmemizi sağlıyor.
4. Seçenek ise Live mode için gelişmiş ayarlar kısmını açmaya yarayan seçenektir.


Bizim burada 1. Seçeneği seçmemiz gerekiyor, kurulum yapabilmemiz için. Ve 1. Seçeneği seçip devam ediyoruz.
Devam ettiğimizde karşımıza böyle bir ekran çıkıyor:

kted1et.png


Bu kısımda yapmamız gereken, sol alt kısımda ki "Understood" yazısına tıklayıp sözleşmeyi kabul edip, sonrasında "Next" Butonuna basıp devam etmemiz gerekiyor.
Sonrasında tekrar karşımıza bu şekil bir sayfa çıkıcak, yine aynı şekilde kabul edip, devam edeceğiz.

Devam ettikten sonra, bizim karşımıza, "Anon Connection Wizard" ekranı çıkıcak:

4x6ptva.png


Bu ekran'da bize, Tor alt yapısının bağlı olup olmamasını soruyor. Ben bağlı olmasını istediğim için "Connect" butonunda işaretli bırakıyorum ve "Next" diyorum.

cleoxds.png


Ve burada benim karşıma "Summary" Yani yaptığım ayarların "Özet'i" geliyor. Buradan "Next" butonuna basıp devam ediyorum.
Ve kurulum başlıyor. Kurulum Max. 2 Dakika sürecektir.

Kurulum bittikten sonra bizi bu ekran karşılayacak:

cjz8vsy.png


Bu kısımda dostlar bize kurulumun bittiğini gösteriyor. Aşağı kısımda "Warning" yazısında update sorunundan falan bahsediyor. Onları halledicez. Pek bir sıkıntı değil onlar. "Ok" butonuna basıyorum ve devam ediyorum.

"Ok" butonuna bastığımda kurulum bittiyor. Ve karşımıza böyle bir ekran geliyor:

m3xb835.png


Evet dostlar, gördüğünüz gibi kurulumumuz bitti ve bizi masaüstüne attı otomatik olarak. Şimdi burada ne yapmamız gerek ?


İlk önce dostlar Masaüstünün sol üst kısımında bulunan terminal'i açıyoruz.

btzfey0.png


Şimdi dostlar, gördüğünüz gibi bize sistem kendisi terminal'de diyor zaten. Yardım için "whonix" yazabilirsiniz diyor.

Yazalım bakalım ne olucak.


82jri8t.png


Evet gördüğünüz gibi. Terminal'e "whonix" yazınca karşımızda Default password ve username'i çıkarıyor. Ve daha nice bilgiyi çıkarıyor. Terminalden üstlere çıkınca bunları görebilirsiniz.


Şimdi dostlar, ben burada ilk önce Default gelen şifremizi değiştireceğim. Siz isterseniz değiştirmeye bilirsiniz.

taq7l7p.png


Default şifremizi değiştirmek için: "sudo passwd" yazıyoruz ve, bize default gelen password'umuzu soruyor. Bizim default gelen passwordumuz: "changeme" olduğu için "changeme" yazıyoruz. Ve sonrasında:


elb4oa6.png


"changeme" passwordumuzu yazdıktan sonra bize yeni şifremizi soruyor. Yeni şifremizi girdiğimizde, karşımıza yeni şifremizin doğrulaması çıkıyor. Yani yeni şifremizin aynısını tekrar yazacağız ve, şifremiz değişimimiz tamamlanmış olucak.


Şifremizin değiştiğine dair, terminalimize "
passwd: password updated successfully" yazısı çıkacaktır.

Şifremizi değiştirdikten sonra, güncelleme yapacağız, güncelleme kodlarımız şöyle:

Kod:
sudo apt-get-update-plus dist-upgrade

1yq33a9.png


Ve güncelleme yapıyoruz. Güncelleme yaklaşık 2-3 dakika sürüyor (Bende o kadar sürdü).

ijyustq.png


Güncellememiz bitti. Şimdi Virtualbox Araçlar kısmına geliyoruz ve 2. Makinemizi (Whonix-Workstation-XFCE) açacağız, ve şuan'da update yaptığımız bu makine (Whonix-Gateway-XFCE) ile arasında bağlantı kuracağız, ve gizliliğimiz sağlanmış olacak.

n96lzj7.png


Fotoğrafta gördüğünüz gibi işaretlenen 2. Makinemizi (Whonix-Workstation-XFCE) çalıştırıyoruz.

hv6j57x.png


2. Makinemizi çalıştırdığımızda karşımıza aynen 1. Makinede olduğu gibi
2 tane. Sözleşme ekranı gelicek. Bu sözleşme kısımlarını "Understood" Yani Kabul et tikli bırakıp Next diyoruz ve, masaüstüne bizi atıyor.


3bkgqqr.png


Şimdi dostlar, makinelerimizi birbirine bağladık.
Az önce 1. Makinemizde yaptığımız gibi, terminalimizi açıyoruz ve, şifremizi "sudo passwd" komutu ile değiştiriyoruz.

taq7l7p.png


elb4oa6.png


Ve yeni şifremizi girerek, şifremizi değiştiriyoruz.
Ve sonrasında, tekrar aynı kodları girerek, update yapıyoruz.


Kod:
sudo apt-get-update-plus dist-upgrade

1yq33a9.png


ijyustq.png


Evet, güncellememiz tamamlandı.

Ve kurulum bu kadardı dostlar. Artık, makineye giriş yaparken İlk önce 1.Katman makineyi açıyoruz, ve sonrasında, 2.Katman makineyi açacağız. Ve Whonix'i kullanmaya hazır olacağız. İsterseniz:

Kod:
sudo curl ip.me


bu kodu kullanarak IP Adresimize bakabiliriz. Ve nasıl değiştiğini görebiliriz :)


mtzy751.png


Gördüğünüz gibi, ben 4 defa "curl ip.me" kodunu kullandım. IP'lerin değiştiğini görmeniz için.

Ve evet, gördüğünüz gibi. Whonix gizliliği böyledir. Ip adresimizi 3 veya 5 saniye içerisinde değiştiriyor. Gerçekten güzel bir OS'dur

i2tao5f.png


Konumuz bu kadardı dostlar. Umarım bilgilendiric bir konu olmuştur, sizler için
Bir sonra'ki konum'da Başka bir makine ile ilgili olucak ama içerisinde Osint bulunacak :).


İyi forumlar dilerim. THT Budun.

T%C3%BCrkHackTeam_Logo.png

 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.