Windows 7 PowerShell

KontrolTHT

Kontrol Hesabı
28 Ocak 2016
239
14
Microsoft ürünleri grafiksel arayüzde yoğunlaşırken bazı ürün ve uygulamalarda farklılık gösteriyor. Bunlardan biri de PowerShell uygulamasıdır.Windows 7 üzerinde çalışan PowerShell yeni nesil Dos komut sistemi, command ekranına alternatif olarak, komutlar ile yapılan işlemlerin toplandığı komut satırı uygulamasıdır.Windows 7 üzerinde gelen bu uygulama, .NET platformu tarafından desteklenirken, aynı zamanda Windows XP/Vista/Server 2003 için de ücretsiz olarakindirilebilmektedir. Yazılıma aşağıdaki linkten ulaşılabilinir.
İndir
Windows 7 PowerShell’i başlatmak için Start>All Programs>Windows PowerShell sekmesinden veya Run’a PowerShell.exe yazarak açabiliriz. Resimde görüldüğü gibi komut ekranı karşımıza gelecektir.



Cmdlet (Command-let) Windows PowerShell’in komut dizimidir ve özel komutlardan oluşur.Yönetimsel işlevler Windows PowerShell üzerinde barınan Fiil-İsim yapısıyla çalışmaktadır.Get,Set,Format gibi komutlar diğer komutlar ile Fiil-İsim kombinasyonunda tekil olarak çalışırlar. Komut setlerinde dönen isimler mutlaka tekil olmalıdır. Komut setleri Windows PowerShell’e özgü bir yapıdır. Örneğin o anda aktif olarak çalışan işlemleri listelemek için Get-Process komutu kullanılır. Ancak Get-Processes şeklindeki kullanım doğru değildir çünkü isim tekil olmalıdır.
Get-process



Get komutunun diğer komut kombinasyonlarıyla nasıl günlük işlerin silineceğine bakalım.
Önce günlük yapılan işleri listeleyelim sonrasında da silelim.
Get-eventlog system: Günlük yapılan işlemlerin listelenmesi



Clear-eventlog system: Günlük yapılan işlemlerin silinmesi.



Örneğin Get-help komutu sayesinde istenilen Cmdlet hakkında detaylı bilgiye ulaşılabilir.



Diğer komutlar da kullanım örnekleri ise şöyledir;
§ Mevcut olan bütün Cmdlet’leri listelemek için:

Get-command



§ P ile başlayan bütün uygulamaları sonlandırmak:

get-process p* | stop-process



§ C:\ sürücüsüne geçmek için:

set- [l-o-c-a-t-i-o-n] C:\ ( [] içi birleşik ve parantezsiz )



Bunlara ek olarakWindowsPowerShell girişi yapılmış komutları da tutmaktadır. Bu sayede F7 tuşu kullanarak daha önce girişi yapılmış komutlara ulaşılabilinir.


Not:Alıntıdır..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.