Windows'u Hizlandirma Yollari

GICIKX

Uzman üye
2 Ocak 2007
1,074
9
!!!WİNDOWS'U HIZLANDIRMA YOLLARI!!!
1. XP Açılış Logosunu Kaldırmak

Windows XP açılış logosunu kaldırarak sistem açılış süresini bir miktar azaltabilirsiniz. Bunun için:

· Bilgisayarım'a sağ tıklayarak, açılan menüden Özellikleri seçin.
· Açılan bölümde yer alan Gelişmiş’i tıklayın.
· Açılan menüden en altta 3. seçenek olan Başlangıç ve Kurtarmanın karşısında yer alan Ayarlar düğmesini açın.
· Düzenle’yi tıklayın, karşınıza çıkan notpadde satırın sonuna (boşluk)/noguiboot ekleyin.

2. Sistemin Açılıştaki Hızını Artırmak

Bunu yaptıktan sonra "C:\Windows\Prefetch\" altındaki tüm dosyaları silebilirsiniz. Zamanla bunlar yine dolacaktır.

"HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\C ontr o l\Session Manager\MemoryManagment\PrefetchParameters\" Sağ penceredeki "EnablePrefetcher" değerini ( 5 ) ile 7 arasında bir değer yapın.

3. Windows Açılış Penceresini Kaldırmak ( DJ Sonsuzluk )

Windows XP'de orijinal ayarlarda sistem açılışı sırasında açılış penceresi oldukça uzun bir zaman beklemektedir. Bu işlemi daha kısa bir süreye almanız veya tamamıyla kapatmanız mümkündür. Bunu yapmak için:

· Bilgisayarım'a sağ tıklayarak, açılan menüden Özellikleri seçin.
· Açılan bölümde yer alan Gelişmiş’i tıklayın.
· Açılan menüden en altta 3. seçenek olan Başlangıç ve Kurtarmanın karşısında yer alan Ayarlar düğmesini açın.
· Açılan menüde Time to display list of operating systems ve onun hemen altındaki Time to display recovery options when seçeneklerinin karşısındaki zaman ayarlarının değerlerini 0 (Sıfır)'a getirin. Veya seçili olan kutucuklardaki onay işaretlerini kaldırın.

4. Sisteminizin Kapanıştaki Süresini Azaltmak

İşletim sistemin kapanışının uzun sürmesi, bir çoğumuz için sinir bozucudur. Bu işlemin böyle uzun sürmesinin nedeni, arka planda çalışan programların tek tek kapanma işlemine girmesidir. Bunu ayarlamak için:

"HKEY_CURRENT_USER\CONTROL PANEL\DESKTOP" altında "AutoEndTasks" değerini "1" yapmak gerekir.

Buna ek olarak kapanma süresini de hızlandırmak mümkün.

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Contr ol"d e yer alan "WaitToKillServiceTimeout" değeri 20.000 den 3.000'e indirildiğinde 3 saniye içerisinde kapanmayan uygulamalar "Kill" işlemine tabi tutulacaktır. Yanlız dikkatli olun, bu ayar bir takım hatalar meydan getirebilir. Onun için ayarlayacağınız süreyi deneme yanılma yoluyla belirleyebilirsiniz.

5. Programların Timeout Süresini Değiştirmek

Şayet bir program, işletim sistemine uzun süre bilgi vermezse , XP bu programın kilitlendiğini farz edecektir. Söz konusu "Timeout" süresini değiştirebilirsiniz. Bunun İçin:

"HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "HungApp-Timeout" öğesini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki değer verisi kutusuna Milisaniye olarak istediğiniz bir değer girin.

6. Başlangıç Dosyalarına Defrag

Windows XP'de ki hoş özelliklerden biri de açılış dosyalarını sabit diskin başlangıcına yerleştirme imkanı. Bu sayede sistem açılışı daha hızlı gerçekleşebiliyor. Bunun için:

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\Bo otOp t imizeFunction" anahtarına girin. Burada "Enable"a çift tıklayın. Değer olarak "Y" girin.

7. Cache Ayarlarını Değiştirmek

Microsoft , NT teknolojisini temel alan işletim sistemlerinde, yani XP'de de, Cache (önbellek) parametrelerini değiştirmiş. Bu sayede bilgisayar, Windows 98 veya Me kurulu haline göre biraz daha hızlı çalışıyor. Ancak bu parametrelerle oynayarak sisteminizden biraz daha yüksek bir performans elde etmeniz mümkün. Bunun İçin:

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\C ontr o l\SessionManager\MemoryManagement" anahtarında "DisablePagingExecutive"e çift tıklayın ve değer olarak "1" girin. Aynı şeyi "LargeSystemCache" içinde yapın . Windows, bu değişiklikle daha büyük bir dosya ön belleği oluşturacak ve Kernel'ın bazı parçalarını sabit diske kaydetmeyecektir...

8. NTFS Dosya Sistemini Hızlandırmak

NTFS’nin çok fazla dosya ve alt dizin olduğunda işlerde daha kolay baş edebilmek için tuttuğu bazı bilgileri dikkate almamasını sağlamak için:

"HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\C ontr o l\FileSystem\" Sağ pencerede sağ mouse tuşuna basarak "DWORD" formatında yeni anahtar yaratın ve bu anahtara "NtfsDisableLastAccessUpdate" adını verin. Değerini "1" yapın.

9. Tüm ATAPI aygıtları İçin DMA Modunun Kullanılmasını Sağlamak

ATAPI kanalları IDE sürücülerinizin anakart ile iletişim kurmasını sağlar ve kanala eklenen ikinci sürücüler otomatik olarak düşük performanslı PIO moduna geçerler. Bunu düzeltmek için:

· Bilgisayarım'a sağ tıklayarak, açılan menüden Özellikleri seçin.
· Açılan bölümde yer alan Donanım’ı tıklayın.
· Aygıt Yüneticisi’ni tıklayın ve açılan penceredeki "IDE ATA/ATAPI Denetleyiciler"i altındaki "Birinci ve İkinci IDE Kanalları"nı tıklayın.
· Her ikisinde de "Gelişmiş Ayarlar" altında olan "Aktarım Modları"nı "DMA Kullanabiliyorsa" yapın.

10. Dizin Oluşturma Hizmetini Kapatmak

Dizin Oluşturma Hizmeti yüksek miktarda bellek kullanan küçük bir uygulamadır. Sabit diskteki dosyaları sık sık inceleyerek listeler ve arama işlemi yaptığınızda hızlı sonuç almanızı sağlar. Bunu kapamak için:

"Denetim Masası > Program Ekle/Kaldır > Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır" buradaki dizin oluşturma hizmetinin yanındaki işareti kaldırın.

11. Bazı Servisleri Kapatmak

Servisler bilgisayar açıldığında devreye giren ve işletim sistemine yardım eden uygulamalardır. Çok sayıda servis arka planda çalışmasına rağmen gereksiz yere bellek ve işlemci kullanımına sebep olur. Bunlardan bi tanesi Otomatik Güncelleştirmedir.Bunu önlemek için:

Çalıştır > services.msc > Otomatik Ggüncelleştirme’i tıklayın karşınıza gelen pencerede başlangıç tipini "Devre Dışı" yapın. Aynı şekilde boşuna çalıştığını düşündüğünüz servisleri kapatabilirsiniz.

12. Resim Öngösterimi (Thumbnail) Belleğini Kapamak

Windows’un "thumbs.db" dosyalarını oluşturmasını istemiyorsanız:

"HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ Curr e ntVersion\Explorer\Advance" Sağ penceredeki "DisableThumbnailCache" değerini "1" yapın.

13. Hata Raporu Göndermeyi Kapamak

Hata Raporlarının gönderilmesini ve her seferinde ekrana bir mesaj gelmesini istemiyorsanız:

· Bilgisayarım'a sağ tıklayarak, açılan menüden Özellikleri seçin.
· Açılan bölümde yer alan Gelişmiş’i tıklayın.
· Hata Bildirimi’ni tıklayın ve "Hata Bildirimini Devre Dışı Bırak"ı işaretleyin.

14. Dosya Arama Yardımcısını Kapamak

Arama yaparken Windows’un klasik penceresini kullanmak istiyorsanız:

"HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\ Curr e ntVersion\Explorer\CabinetState" Sağ pencerede sağ mouse tuşuna basarak "Dize Değeri" formatında yeni anahtar yaratın ve bu anahtara "Use Search Asst" adını verin. Değerini "no" yapın.

15. Messenger’ı Sisteminizden Tamamen Kaldırmak

Messenger uygulamasını istemiyorsanız, sisteminizden tamamen kaldırmak için:

Çalıştır > "RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove" yazın.

16. Menülerde Gezinme Hızının Artırılması

Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu regitry'de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir. Bunun için:

"HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0" olarak atadığınızda sorun çözülecektir.

17. Windows XP Internet Hız Sınırlamasını Kaldırmak

Dikkat! Sadece Windows Xp Professional için. Windows XP Prof. sadece 80 % internet hızını kullanıyor. İnternetinizin hızını 20 % çoğalta bilirsiniz. Bunun için:

Başlat > çalıştır > gpedit.msc > bilgisayar yapılandırıcısı > yönetim şablonları > ağ > Qus paket zamanlayıcısı > ayarlanabilen bant genişliğini sınırla > etkin > bant genişlik sınırı = 0 > uygula > tamam yapmanız yeterli.

18. Schedule Task’ı Kapatın

I.E 6 sunucuya her bağlandığında "schedule task" çalıştırmak ister, bu da kullanıcıya Internet'te yavaş sörf olarak geri dönmektedir, zaten yavaş olan internet bağlantısını daha da yavaşlatmamak için bu özelliği kapatmakta fayda var. Bunun için:

"HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Explorer/RemoteComputer/NameSpace" anahtarında ki "{D6277990-4C6A-11CF-8D87-OOAA0060-F5BF}" alt anahtarını silin.

19. Bir Sistem Hızlandırma Programı Olan Bootvis’in Kullanımı ( DJ Sonsuzluk )

Programı kurduğunuzda yapmanız gerekenler şöyle, C’ye kuruyorsunuz ve oraya gidip bootvis adlı dosyaya tıklıyorsunuz. Program açıldıgında üstte bulunan seçeneklerden, "trace" isimli yere tıklıyorsunuz, açılan yerde "next boot + driver delays" tıkılıyorsunuz. Açılan bölümde sadece OK’ye tıkılıyorsunuz ve oradaki saniye bitinceye kadar bekliyorsunuz. Bilgisayarınız reset yapıyor, bilgisayarınız yeniden açıldıgında bekleyin. Açılan sayfada bilgisayarınız şu anda ki performansı ve ne kadar sürede açıldıgını ve kapandıgını gösteren bir şema çıkacak. Bu şemada uzun ve ucunda kare olan bir çubuk göreceksiniz o çubuk nerdeyse o sizin sürenizdir. Bu sonuçları aldıktan sonra şimdi sıra geldi bilgisayarınızın performansını yükseltmeye, bunun içinde yine o sayfayı kapatmadan "trace"e tıklıyoruz. Açılan yerde "optimize system" yazan yere tıkladıgımızda, açılan yerdeki saniyenin bitmesini bekliyoruz. Bilgisayarınız yeniden açılıp kapanacak, ve bu sefer açıldıgında bekliyecez. Karşınıza çıkan optimize ayarları yapıyorum yazısı bitinceye kadar ne cancel nede görevi sonlandır yapmıyoruz. Bu işlem bilgisayarınızda ne kadar program varsa o kadar üzün sürecektir ama oratalama olarak sanırım 5/10 dakika beklememiz gerekiyor. Bu optimize ayarlar yazısı kendiliginden kapanıncaya kadar, bekliyoruz. Bittigi zaman tekrar bootvis’i açıyoruz ve "trace" ye tıklıyoruz ve ordan "next boot + driver delays"e tıklıyoruz, Ok diyoruz. Saniye bitinceye kadar bekleyin, bilgisayarınız reset yapacak ve açıldıgında bekleyin pençere açılsın. Açılan pençerede şimdi ki sürenize bakın düşme oldugunu ve hızı arttıgını göreceksiniz
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.