Yapay zeka ile Robotik Sistemlerin ilişkisi

Profesör

Kadim Üye
10 Nis 2020
5,091
1,607
-Türkistan-
biIWbE.png


Yapay zeka ile Robotik Sistemlerin ilişkisi


Merhaba değerli TürkHackTeam Takipçileri

Bugün ki konumda sizlere Yapay zeka ile Robotik Sistemlerin ilişkisinden bahsedeceğim.Öncelikle yapay zeka ve Robotik kavramının ne demek olduğunu öğrenelim

Yapay Zeka: Yapay zeka, Bir bilgisayar teknolojisi yardımı ile Robotik nesneleri canlandırma eylemidir.

Robotik: Robotik, Bir yapay zeka yardımı ile işlevi olmayan bir nesnenin hareketlenmesidir.Yani Yapay zeka olmadığı sürece robotik kavramı pek günümüz içerisinde kullanılan bir tasvir olmayabilirdi.

Bir zamanlar hayalini bile zor edebildiğimiz yapay zekalı, öğrenebilen ve kendini durumlara adapte edebilen bilgisayarlar artık hayatımızın içinde.

Peki biz Yapay zeka ve Robotik sistemleri hangi alanlarda kullanıyoruz?

🎯 Sağlık
🎯 Tarım
🎯Savunma ve Sanayi
🎯Askeri
🎯Edebiyat
🎯 Güvenlik
🎯 Ulaşım ve daha fazlası...

Peki bu sistemler hayatımızın bir çok alanında mevcut konumda.Peki siz bu alanlarda yapılan çalışmalardan ne kadar haberdarsınız?

İlk önce Sağlık alanındaki bir örneğimiz ile başlayalım;

Da Vinci Xi adlı cerrahi robot, meme cerrahisinde ameliyatlar yapıyor. Fakat bu robotların kendi zekaları yok, uzaktan insan cerrahlar tarafından kullanılıyorlar.

Öte yandan yapay zeka geliştikçe, bu robotlar karmaşık işleri kendi kendilerine yapabilecek, ileri düzeyde tanı koyma becerisine sahip olacaklar.



2. Başlığımız tarım. Tarım alanındaki örnek çalışmamızı inceleyelim;

Örnek verecek olursak tarlada çalışan kardeşlerim bilir yabani otlardan kurtulmanın derdini.Uzmanlar tarafından bu yabani otlardan kurtulmak içinde bir yapay zeka ürünü ortaya konulmuş.Ve bu yöntem ile kimsayal ürün kullanımı %80-%90 azalma görülmüş.

3. Başlığımız Savunma ve Sanayi. Savunma ve sanayi alanında yapılan çalışmalar say say bitmez.Örnek çalışmamızı inceleyelim;

Enforcement Droid 209 adlı robot. Savunma ve Sanayi alanında önde gelen robotlardan bir tanesi.2 bacağı üzerinde durup roket atabiliyor ve sadece yapay zeka sayesinde.



4. Başlığımız Askeri.Askeri alanında Türkiye olarak ciddi anlamda yapay zekayı ve Robotik sistemleri kullanmaya başlamış durumdayız.Örnek çalışmamızı inceleyelim;

Bayraktar holding CEO'su tarafından projesi yürütülen Akıncı. Göklerde korku salar cinsten bir proje tasarlandı ve kullanılmakta.



5. Başlığımız Edebiyat. Edebiyat alanında pek çalışma olmaz gibi düşünsek de yine örnekler karşımıza çıkmakta.Örneğimizi inceleyelim;

Bir robotun bizim için şiir yazdığını yada bir kitabın özetini çıkardığını düşünsek nasıl olur?Uzmanlar bunun için de bir robot geliştirdi.Robotun şu özellikleri mevcut;

2.600'den fazla şiir, çevrimiçi bir veri tabanından bir yapay zekaya beslendi ve kendi sonesini yazması beklendi. Bu robot aynı zamanda insan el yazısını taklit etme yeteneğine sahip



6. Başlığımız güvenlik. Güvenlik alanında da çalışmalar yapılmakta. Örneğimizi inceleyelim;

Dubai de yaygın olan robot güvenlik görevlileri kentin bir çok noktasında görev yapmakta.Hatta ve hatta gelecekte yapay zeka sadece sokakta güvenlik için değil, suçların araştırılması ve çözülmesi için de kullanılacak. Güvenlik kameralarından alınan veriler hızla işlenecek ve soruşturma süreci hızlanacak. Taciz veya tecavüz suçlarında ise telefon, bilgisayar veya diğer dijital kayıtlara bakılması kolaylaşacak.



7. Başlığımız ulaşım. Ulaşım, Türkiye'nin bazı illerinde de mevcut. Örneğin İstanbul'da gününüzün 1/3lük kısmı trafikte geçiyor desem.Evet mega kentlerde ciddi bir işkence. Ve bununla birlikte trafik kaza oranları ciddi artış göstermekte. Örnek çalışmamızı inceleyelim;

Elon Musk tarafından geliştirilen bir araç sayesinde trafik kazalari ciddi azalmaların olacağı öngörülüyor.Trafik kazalarının %90'ı insan hatasından kaynaklanıyor ve kendi kendine gidebilen araçlar sayesinde bunun azaltılması planlanıyor.



Ve daha sayamadığımız bir çok proje ve yapay zeka örnekleri. Bu yapay zeka ürünleri uzaydan getirilmedi. Ya da o insanlara Allah tarafından vahiy indirilmedi.Onlar da bizler gibi bir insan.Onlar başarıdıysa sende başarabilirsin.Sadece kendine inan ve risk al!.



 

Profesör

Kadim Üye
10 Nis 2020
5,091
1,607
-Türkistan-
Elinize emeğinize sağlık :))

Ellerine Emeğine Sağlık

Ellerine Emeğine Sağlık

Yapay zeka çok etkileyici. Robotlar kendilerini canlılarmış gibi hissettiriyor. Makale için teşekkürler. :)

Çok teşekkür ederiz hocam

Ellerinize sağlık hocam güzel açıklayıcı olmuş

Yorumlarınız için teşekkürler.
 

ѕeleɴια

Kıdemli Üye
18 May 2018
2,620
905
ZYZZ
Herkesin mutlaka yazılım öğrenmesi lazım yazılımsal bir meslek yapacak veya yapmayacaksa öğrenmesi gerek. Elinize sağlık
 

ByQueny

Uzman üye
8 Ara 2018
1,281
1
www
Güzel bir konu olmuş. Detaylara resimlerle inilmesi anlatımı güzel yapmış. Elinize emeğinize sağlık Hocam.
 

Profesör

Kadim Üye
10 Nis 2020
5,091
1,607
-Türkistan-
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.