Yapay Zeka Mantığı, Kullanım Alanları,Bilgi Yanlışlığı

'CaptainKanka

O Şimdi Asker!
14 Eki 2012
1,683
1,256
localhost/admin.php
Yapay Zeka Mantığı, Kullanım Alanları,Bilgi Yanlışlığı, |ENİGMA KULÜBÜ|


Azx9NP.png


Merhaba dostlar..

Bu gün sizlerle yapay zeka hakkında tanımı mantığı kullanım alanları ve algı yanlışlığından bahsedeceğim.
Yapay zekanın tanımı verilen her tepkinin bir nedeninin olmasıdır.Bu detay çok önemli kendi kendine düşünebilen bir şeyden bahsetmiyoruz.
Her tepki bir nedenle olur.Fakat her neden bir tepkiyle olmaz. Bu bir felsefe fizik kuralıdır(neden sonuç ilişkisi=her nedenin bir sonucu yoktur, her sonucun bir nedeni vardır). Bu yüzden sisteme bir neden yükleyemeyiz bir sonuç yükleriz ve oda bize sonucu yapar. Ancak günümüzde bu sonuca neden diye soran kişiler asla kodlayanlar değil satanlar ve gözdağı vermeye çalışanlardır. Çünkü kodlayanlar ben öyle kodlayıp öyle göstermek istiyorum der.Burada kodlayıcı ona gelecek her türlü neden sorusuna verebileceği cevabı algoritmada iyi kodladığı için bir nevi akıl yaptığını gösterir ama o akıl değil hala sınırı olan bir sistemdir. Bunu şöyle açıklayıp örneklendirelim.
Herkesin ulaşabildiği siri milyonlarca soruya cevap verebiliyor ve bunu insanların sorduğu soruları google gibi sitelerden aratıp kendi sunucusuna aktararak yapıyor.
Yapay zeka tam olarak zeka kavramını karşılayamaz ! Fakat bunu gelişmiş dünya ülkeleri öyle bir sunuyor ki zeka insanlardan daha akıllı gözüküyor.
Peki neden zeka yapılamaz.
Cem yılmazın deyişile benim fişe taktığım alet beni vuracak ha bi s. :D
Yapay zeka bir alanda geliştirilmiş ve o alana hitaben kararlar verebilen bir çok amaçlı karar verme sistemidir. yani olasılığı en yüksek tercihi hemen bulup o olasılığa göre hemen karar verme işlemini yapan zekadır.
Yani bana su getiren bir sistem her koşul sağlandığında bana tepki verir. Eğer ben susarsam (düğmeye bastım benim susadığımı anladı)su şişesi boşsa (su şişesinin sensörü 0 gösteriyor), bardakta boşsa (bardaktaki sensör 0) çeşmeden su akıyorsa (çeşme 1 bar ve üstü basınç algıladıysa) şişeyi al çeşmeyi aç doldur kapat ve şişeyi yerine koy. burada 3 tane koşul sağlanırsa şunu yap dedik. Ama siz aklınızla karar verirken dünya değişiyor yeni koşullar geliyor bazı koşullar kayboluyor. Bu koşulların tamamını zekaya aktaramazsınız. Veya aktarmanız için bilinen en yüksek sayma değeri yotta 10^24 (10 üzeri 24) ten bile fazla bir boyuta sahip sunucu kurup ona aktarmalısınız. Bu yüzden yaşama ciddi etki eden bir zeka yazılıp geliştirilir ancak
akıl gibi bir zeka asla geliştirilemez. Örnekle futbol kulübünde çalışıyorsunuz. Bu program futbolcuların pas şut zindelik bedensel fonksiyonlarını kaydedip ek olarak rakibinizle karşılaşan sizinde karşılaştığınız kulübün futbolcularınıda analiz ederek hangi oyuncunun bu maçta form tutabileceğini hangisinin kötü oynayacağını kalp atışı düşük olan futbolcunun bu haftaki maçta kesinlikle oynatılmaması gerektiğini, oynatılan oyuncuların en iyi hangi taktiksel biçimde dizilişte oynadığı v.b. bir çok yönden yüzlerce olasılığı size saniyeler içinde vererek analistlerin işine son veren bu programlar aynı zamanda hava durumunuda futbolcuya karşı uygun olup olmadığına kadar karar verip size aktarabilir.
Bakınız=http://www.haber7.com/teknoloji/haber/2686308-futbol-kulupleri-de-yapay-zekayi-kullaniyor/?detay=1
Ek olarak dikkatimi çeken ve kodlamayı seven arkadaşlara
[ame]https://www.youtube.com/watch?v=fT2qer2XRxw[/ame]

Ve şu anda üretilen insanlarla konuşmaya dayalı bir yapay zeka zaten siri gibi milyonlarca soruya cevap vere vere bu hale gelmiş bir sadece soru cevaplayıcı robottur ! o robota el ekleyip silah verirseniz onu kullanmayı bırakın tutamaz. silahı tutmayı öğretseniz atış yapmayı öğretseniz. Kimi vuracağını öğretmelisiniz. Bunuda ordudaki herkesin yüzünün fotoğrafını sunucuya kaydedip saç sakal kesimi konusunda fotodakiyle aynı kalmasını sağlamalısınız ki kendi askerinizi vurmasın. Bunuda halletseniz casus askerler o robotu rahatlıkla saf dışı bırakır çünkü o sunucuda fotoğrafı olur robot ona saldırmaz. Bu yüzden kendi kendine ölümcül robot yapmak imkansızdır. Daha yüzlerce örnek verilebilir ancak konuma yapay zekanın çalışma mantıklarıyla ve kullanıldığı alanlardaki örnekleriyle devam edeceğim.

Netflix,Bluetv şirketleride bu şölende..
Netflix ilk kurulduğu yıllarda bu zekayı kullanmaya başlayıp karar mekanızmasını senelerce üstüne koyarak kendisi geliştirmiştir.
Şöyleki çalışanlar ilk yıllarda film kapak fotoğraflarını kendileri yapıp başrolün film komediyse güldüğü dram sa üzüldüğü gibi fotolar koymuş ve insanların tıklama oranlarını zekaya eklemiş. Zeka sonraki süreçte filmin türüne göre kendisi filmin içinden fotoğraflar alıp onları kapak
fotoğrafı yapmış ve kullanıcı tıklama yüzdesinde çalışanların önüne geçmiştir. Zeka bu fotoğrafları başlangıçta tekrar tekrar izlenilen sahnelerden alsada sonradan yüz tanıma ile alabileceği alanlar kısıtlanıp belirli kurallar zekaya girilince istenilen şıklıktaki fotoğrafları zekanın çıkardığı görülmeye başlanmış.
Artan kullanıcı sayısıyla zeka hangi kapak fotoğrafının bulunduğu filmler çok izlendiyse o tarzda fotoğrafları kapak fotosu yaparak yüzdesini tekrar artırır.
Sonraki süreç ve en son aşamada bunları kullanırken artık her kullanıcıya ayrı karar sistemidir ki bunada ulaştı. ilk hesap açtığınızda izlediğiniz filmlerin %70 inin kapak fotoğrafları bilim kurgu tadındaysa, zeka film türü korku bile olsa size korku filminin kapak fotoğrafını bilimkurgu tadında görsel sunarak size izlettiriyor. Netflix kullanıcısı olarak izlediğim filmlerde karşılaştığım
gibi arkadaşlarımda bu durumun farkında hiç sevmediğimiz tarzlar bile kapak fotoğrafıyla cazip gelerek izliyoruz. Filmlerin kapak fotoğraflarıda kullanıcıdan kullanıcıya farklılıklar gösteriyor.
Konuyla ilgili video arkadaş beyin yıkama olarak yorumlamış aslında kurnazlık demek daha doğru olur. [ame]https://www.youtube.com/watch?v=tVnwCAgd3HU[/ame]


Son olarak benim alanımda zeka seri bir karar verme mekanizmasıyla her alanda uyumlu olmak üzerine kuruludur.
Su altında havada karada yer altında 10km, havada 20k ft. Koşullar sürekli değişiyor.
Mesela insansız hava araçlarında kumandada 1.5 cm ileri basıldığında bunun 10 katı hızına çık anlamında bir kod ile hava aracı 15 km hıza ulaşır. eğer iyice yükseğe 20k ft çıkılacaksa orada ortam soğuk olduğu için ısı sistemi otomatikmen açılır ve 21 derecede ısı sabit kalacak şekilde çalışır ki buda veri iletim hızını, görünmez yapılmaya çalışılan modellerde aynanın soğuktan veya yüksek sıcaktan çatlamasını önler. Yine siha sisteminde veya drone'da bağlantı koptuğu zaman (sinyal bozucu) uydudan kalkış yaptığı yere geri dönerek inmesi ve yine sinyal koptuğu zaman (kontrol edenin kumandasının elektriği kesilmesi) iha olduğu yerde dairesel çember çizerek kumandanın çalışmasını beklemesi gibi çok ince detaylarda düşünebilen bir zeka ve ek olarak görüntü gidip gelmeleri, donmaları sırasında insan yüzü tespit ettiğinde alarm çalıp ona kilitlenmesi ve pozitif toprak (kendi topraklarımızda) izin verilmesi halinde hedefin vurulması veya negatif (düşman toprak) toprakta ise izin beklemeden vurması gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.

Bu yazıda yapay zekadaki algı yanlışları ve zekanın hangi alanlarda nasıl kullanıldığından bahsettim
sonrakilerde ise savunma sanayisini yakından tanıtıp bilinmesi gereken bilgilerden bahsedeceğim.
Konu bana aittir/Alıntı yaparken adres gösteriniz.
Esenlikle kalın..



 
Moderatör tarafında düzenlendi:

"Tranquila

Uzman üye
20 Ağu 2017
1,973
3
6
Trabzon
Öncelikle güzel konu beğendim,
Yapay zeka ile nasıl robot kodlarız yani donanımsal olarak hangi araçlara ihtiyacımız var.
 

'CaptainKanka

O Şimdi Asker!
14 Eki 2012
1,683
1,256
localhost/admin.php
Öncelikle güzel konu beğendim,
Yapay zeka ile nasıl robot kodlarız yani donanımsal olarak hangi araçlara ihtiyacımız var.
Hocam Robotik kodlama en başta programlanabilir denetleyicilere algoritmalar tanımlayarak başlar.
Örneğin sürekli çalışacak(uzun saatler) küçük işler(fabrikalar) için *** ve PLC arasından seçim yapılır. Sürekli çalışmayanlardan ise genellikle arduino veya kendi denetleyicini yaparak başlangıç yapılır. araç olarak üniversiteler PLC ve arduino kullanır. Lips Java python dilleri Sağlam bir yapay zekanın temelidir. Bunun yanına c ve assembly fena olmaz. üniversitelerin arduino göstermesinin nedeni donanımsal olarak birşey bilmeden yazılım öğrenirken donanımı öğretmektir. Arduino devre kartını satın alırken arduinoya uyumlu birçok modul(wifi gibi) ek ffiiyatlarla satın alabilirsiniz.
Yorumunuz Benim için değerli teşekkürler
 

LEOHUNTERA

Üye
31 Ara 2018
79
3
Forumda Yapay Zeka konusunda bilgili kişileri görmek gerçekten güzel. Ama bence kesin yargılarla konuşmak yerine günümüz şartlarında, şu an kullandığımız teknolojilerle Yapay Zeka nın gerçekte Zeka ya yetişemeyeceğini söylemek daha doğru olur. Sonuçta İnsanlar geçmişten bu yana sürekli gelişmişlerdir ve bu gelişim geçmişteki insanlar açısından imkansızlıklar üzerinden olmuştur. Gelecek için de Yapay Zeka nın gelişimini bu şekilde kısıtlamak, bir nevi gelişimi başlamadan bitirmek anlamına gelir. Nacizane fikrim;
Yapay Zeka İnsan zekasının bir ürünüdür. Yani tamamıyla modellemeler insan zekasını baz alarak bu şekilde oluşturulur. Şuan İnsan Zekasının karmaşıklığını çok çok küçük bir düzeyde kavrayabilmiş durumdayız. (Ya da öyle zannediyoruz.) Ama gelecekte, bu zekayı daha iyi gözlemleyerek, arkasındaki Matematiği çözümleyip, modellemeler yapamayacağımız yargısı, geçmişteki insanların tohumlarını ekmeden "bu tohum hiçbir zaman bir ağaç olmayacak" demesine benziyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.