Yapay Zeka ve Tıp Alanındaki Projeler/dRose98

Gauloran

Kıdemli Moderatör
7 Tem 2013
8,116
598
local
Merhaba, yapay zeka yine her alanda kendini geliştirmeye devam ederken sağlık sektörü ile olan ilişkisini ele almak istedim. Her gün yapay zeka şu oldu, bu oldu diye haberler okuyoruz. Fakat gerçekten yapay zeka haber başlıklarındaki kadar gelişti mi?

8a6Er7.jpg


4jpRAA.png
EmOEdz.png


Geçenlerde dr.yapay zeka başlıklı bir haber okudum. Ardından ekşi sözlükte tıp'ın yok olacağına dair bir sürü entryle karşılaştım. Bu konuda insanların bilgilendirilmesi gerekli. Yapay zeka şöyle oldu denildiğinde diğer meslek grupları birbiriyle dalga geçiyor birbirlerini ezmeye başlıyor. Şimdi yapay zekanın tıp alanına yönelik projelerinden bahsedelim. IBM dediğim zaman bunu bilmeyen yoktur herhalde, IBM bazı tıp fakülteleri ile anlaşmalar yaparak kendi bünyesi içinde WatsonPaths diye bir proje başlattı. Tabi bu bazılarının sandığı gibi bir yapay zeka olmayabilir. WatsonPaths projesinin çalışma olayı doktorlara yardımcı olmak, onların hızlı karar almasını sağlamak. Biliyorsunuz tıp fakültesi denildiği zaman akla kalın kalın kitaplar ve ezber dersler gelir. Özellikle de ilk 3 sene teoriktir. WatsonPaths elektronik tıbbi kayıtları da analiz edebilmekte.Bir başka yapay zekanın tıpa ilişkin projesinden bahsedecek olursak Oncora Medicine pek duymamış olabilirsiniz bunu. Radyoterapiye yönelik ve kanser araştırma tedavilerinde kullanılması amaçlanmış bir projedir. Elektronik tıbbi kayıtlar düzenlenip bir veritabanı oluşturan David Lindsay, radyoterapi tedavileri konusunda aynı zamanda veri analizi de yaparak bu sektöre yardımcı olmak istemiş. 1 milyondan fazla yatırım alan Oncora Medicine projesi kişiselleştirilmiş hastalar ile ilgili tedavilerde şu anda işlev görmekte. Hastaların laboratuvar, klinik ve davranışsal verilerini analiz edip tahmin yapabilen bir projeye geçelim. Careskore projesi. Chicago'nun tümünde bulut tabanlı olarak işlev görüyor. Hastalar bu buluta kaydolarak kendi hastalıkları hakkında çeşitli bilgilendirmeler, riskler hakkında haberdar olabiliyor. Tıbbi görüntüleme konusunda yapay zekanın sağlık sektörüne olan faydalarına gelelim. Öncelikle bilmeyenler için tıbbi görüntüleme sistemi nedir? genel olarak vücudumuzun iç yapılarını görüntülemeye yarayan yöntemlerdir. Röntgen (X-Ray), MRI, Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi tıbbi görüntüleme yöntemlerine birer örnektir. Bu görüntüleme sistemleri evet biliniyor, yaygın olduğu yerler de var fakat her yerde var demek mümkün değil. Bunların yaygınlaşamamasının sebebi tabii ki cihazların pahalılığı. Ülkemizde bu görüntüleme sistemleri yaygın fakat dünyanın birçok yerinde hala bu görüntüleme sistemleri yok. Şimdi bu görüntülemelere yönelik olan yapay zeka projelerinden bahsedelim, Butterfly Network MR ve ultrasondan çok daha ucuz ve verimli bir şekilde tıbbi görüntüleme aygıtı oluşturmayı amaçlıyor.

WqXrP8.jpg


EmOE1g.png


sağlık sektörü çalışanlarının işini rahatlatmak amacıyla, kalp hastalıklarının tanı ve tedavi süreci boyunca ultrason görüntülerinin rapor haline getirilmesine yardımcı olmak için Bay Labs oluşturulmuş. 2016 yılında Bay Labs, Kenyalı okul çocuklarında Romatizmal kalp hastalığı (RHD)’ın erken tanısına yardımcı olmuş ve bu yapay zeka sistemi ile radyoloji uzmanları, 1200 çocuğu 4 günde taramış ve RHD ve konjenital kalp hastalığına sahip 48 çocuğa tanı koymayı başarmış. Bir başka tıbbi görüntüleme konusundaki yapay zeka projesine gelecek olursak 3Scan, laboratuvar ve araştırmacıların mikroskopların yardımıyla dokular hakkında çok daha sağlam görüntülere ulaşabilmesi için görüntü işleyen yapay zekalar tasarlamayı amaçlamakta. Şirketin kurucu ve COO’su Megan Klimen’e göre, 3Scan sistemi doku analizi için gelişmiş otomatik yöntemler kullanarak araştırmacılar için oyalayıcı manuel süreçleri ortadan kaldırabilir. Ayrıca Klimen, 3Scan’ın geleneksel yöntemlerle bir patoloğun bir günde inceleyeceği dokuları çok daha kısa sürelerde analiz edebileceğini belirtmiş. Enlitic projesinden bahsedelim, derin öğrenme teknolojileri sayesinde özellikle radyografik görüntülerde veri toplamaya ve bu verileri analiz etme, görüntü tanıma gücünü kullanarak daha verimli bir şekilde analiz yapabilmek için tasarlandı. Bu projeinin yapay zekası milisaniyelerden bahsediyoruz bu ayarda görüntüleri o hızla yorumluyor. Bu hız bir radyoloğun medikal görüntü yorumlama performansından yaklaşık 10.000 kat daha hızlı. Ayrıca yapılan bir testte 3 radyoloğun aynı anda raporlamasına karşın bu proje kullanıldı, malign tümörlerini sınıflandırmada %50 daha dorğu ve hızlı performans gösterdiği belirtiliyor. Bahsedeceklerim bu kadardı, şimdi tıp fakültesi yok olacak! tarzı haberlere gülebilirsiniz nitekim yapay zeka tıp fakültesine ancak yardımcı oluyor, eğer yok edecek kıvamda gelişirse zaten dünya üzerinde yapay zekanın yapamayacağı meslek kalacağını zannetmiyorum. Mesleklerin çalışma alanını daraltabileceği insan gücünü daha da yok edeceği de bir gerçek.

© Copyright TurkHackTeam.Net / dRose98

Yazının Yazılmasında Faydalanılan ve Bahsi Geçen Projelerin Resmi Siteleri:

Kod:
https://www.enlitic.com/index.html
https://www.3scan.com/about/
https://baylabs.io/
https://www.butterflynetwork.com/
https://www-03.ibm.com/press/us/en/photo/42206.wss
 
Son düzenleme:

Jeunx

Yeni üye
21 Nis 2020
24
5
Eğer yapay zeka ve makineler her işe el atarsa, bundan yıllar sonra insanlara ne gerek kalır?
Makineler artık bizi efendi değilde sadece kısa ömürlü, faydasız sülükler olarak görmeye başlarsa ne yapacağız?

Yapay zeka ve yapay zekanın yapabileceği şeylerden çok kafamı kurcalayan şeyler bunlar, konu için teşekkür ederim.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.