Yapmadığınız Şeyleri Yapmış Gibi Gösterebilirmisiniz? // DeepFake Teknolojisi

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
335
Localhost

51YGYv.png

Merhaba TürkHackTeam Üyeleri.
Bu Konumda Sizlere DeepFake Teknolojisinin Ne Olduğundan Bahsedeceğim.


51aQeq.gif



Konu İçeriği

DeepFake Teknolojisi Nedir?

DeepFake Teknolojisinin Yararları

DeepFake Teknolojisinin Zararları

DeepFake Teknolojisinin Çalışma Mantığı Nedir?

DeepFake Teknolojisinin Kullanıldığı Örnekler

DeepFake Teknolojisi Kullanılmış Kayıtlar Anlaşılabilirmi?



51Y9nf.png



DeepFake Teknolojisi Nedir?

DeepFake, derin öğrenme ile yapay zekanın birleşmesi ile oluşan insanlığa önemli yararları ve zararları bulunan bir teknolojidir. Bu teknoloji esasen bir görseli veya sesi başka bir görsele veya sese değiştirmeye yarar. Çalışma mantığı basitçe orijinal verinin referans alınarak yeni veri oluşturulmasıdır. Tabi bu oluşan yeni veri gerçek değildir. Yani oluşan yeni veri orijinal veri değildir, bir sahte veridir ama orijinal verinin özellikleri ile arasında fark yoktur. Bu sayede oluşan yeni sahte veri gerçekmiş gibi kullanılabilir. Bu teknoloji ile genelde insan yüzleri ve sesleri orijinalinden ayırt edilemeyecek şekilde değiştirilip insanlara gerçekmiş gibi lanse edilir. Bu yapay zeka sayesinde sizin fiziksel görüntünüz, sesiniz gibi veriler alınıp sizin söylemediğiniz bir söz söylemişsiniz gibi gösterilebilir yada yapmadığınız bir hareket yapmışsınız gibi gösterilebilir. Bu gösterilme şeklide genelde video, resim veya ses dosyaları ile elde edilir. Tabi bunun iyi ve kötü yanları var. Şimdi bu iyi ve kötü yanlarına geçelim..

IYPRRI.png


51aL3n.gif



DeepFake Teknolojisinin Yararları

Deepfake teknolojisinin insanlar için büyük faydaları vardır. Bunlardan en başta vefat eden oyuncuların filmlerde oynamaya devam etmesi örnek olarak verilebilir. Filmi incelediğimizde filmde oynayan oyuncu aslında gerçekte ölmüştür. Bu deepfake teknolojisi sayesinde yapılmaktadır. Film çekimlerinde ölmüş oyuncunun yerine uygun kriterlere sahip başka birisi oynar aslında. Ama yapay zeka bu kişinin hareketlerini ve sesini ölmüş oyuncunun daha önceki ses ve hareketlerini referans alarak tıpkı ölmüş kişiymiş gibi değiştirir. Bu sayede oyuncu ölse dahi daha önceki verilerinden hareketle yeni filmler çekilebilir. Tabi bu basit bir örnekti. Gerçek hayattan örnek vermek gerekirse geçmişte bir şirket sıtma hastalarına farkındalık yaratmak için David Beckham'ı deepfake teknolojisini kullanarak 9 farklı dilde konuşturarak bir video oluşturmuş ve insanlarla paylaşmıştı. Bu teknoloji eğlence amacıyla da kullanılmakta. Mesela Çin'de kullanılan Zao yazılımı veya marvel hayranları için geliştirilmiş olan Avengethem yazılımı buna örnek verilebilir. Kısacası bu teknoloji bir nevi manipülasyonun faydalı olan pekçok alanında kullanılabilir.

IYPkhA.jpg


51aL3n.gif



DeepFake Teknolojisinin Zararları

Bu teknolojinin zararlarını ortalama tahmin edebiliyorsunuzdur. Buna özellikle ünlü insanların söylemediği veya yapmadığı şeyleri söylemiş veya yapmış gibi gösterilen videolar örnek verilebilir. Bu çok tehlikeli bir şeydir. Düşünün bu teknoloji sayesinde söylemediğiniz şeyler size söyletilebilir, yapmadığınız hareketler tıpkı yapmışsınız gibi insanlarla paylaşılabilir, banka gibi önemli yerlere tıpkı sizmişsiniz gibi talimatlar verilebilir veya sosyal platformlarda tıpkı sizmişsiniz gibi insanlar ile iletişim kurulabilir. Ve bunları yaparken karşı tarafın fake olduğunu anlama olasılığı çok çok düşük. Bundan dolayı dijital medyada gördüğünüz, duyduğunuz her bilgiye inanmamak gerekir. DeepFake teknolojisi sayesinde yapılabilecek kötü şeylerden bir diğeride seçimlerde vs seçmenlerin oylarını değiştirmek, farklı yönlere çekmek için yapılan saldırılardır. Bu saldırılarda seçimi yapılan adayın söylemediği veya yapmadığı şeyler yapmış, söylemiş gibi insanlara lanse edilerek oylar farklı yönlere çekilebilir. Bir başka örnek ise mahkemede yargılanan birisinin işlemediği suçu işlemiş gibi göstermektir. Bu sayede hedef kişi suçu gerçekte işlemese dahi işlemiş gibi oluşturulan videolar, resimler veya sesler ile kişi suçu işlemiş gibi gösterilebilir. Bunun gibi verilebilecek pekçok örnek vardır. Ve dediğim gibi bu sahte video, ses veya resimler genellikle gözle bakıldığında farkedilemeyeceği için birçok yerde gerçekmiş gibi kullanılabilir.

ITdA4U.jpg


51aL3n.gif



DeepFake Teknolojisinin Çalışma Mantığı Nedir?

DeepFake teknolojisi temel olarak GAN ismi verilen açılımı üretken çekişmeli ağlar olan makine öğrenmesini kullanır. Olayın mantığı şu şekilde işler. Öncelikle hedef hakkında görsel ve işitsel pekçok veri toplanır. Bu veriler yapay sinir ağları sayesinde analiz edilip ortaya gerçek olmayan ama gerçekmiş gibi görünen yeni veriler çıkartılır. Akabinde tekrar yapay sinir ağları ile bu veriler birleştirilip ortaya yeni işitsel veya görsel bir veri çıkartılır. Bu yeni oluşan veriler orijinal veriye çok benzerlik gösterir ve tıpkı oymuş gibi davranır. Bu teknolojiyi günümüzde kullanmak çokda zor değildir. Elimizde karşıdaki kişi hakkında birkaç fotoğraf veya ses dosyası olması yeterlidir. Tabi daha iyi sonuç almak için onlarca hatta yüzlerce ses veya resim dosyası kullanmak gerekir. Sosyal medyanın olmazsa olmaz olduğu bir dönemde insanların ses veya resimlerine ulaşmak okadarda zor değildir. Bir kişinin sadece sosyal medya hesaplarında paylaştığı şeylerden bile bu tür veriler rahatlıkla elde edilebilir. Kolaylıkla topladığımız bu verileri bu iş için geliştirilmiş yapay zeka algoritmalarına vererek o verilerin istediğimiz şekilde yapılandırılmış yeni sahtelerini elde edebiliriz. Günümüzde bu işin hazır algoritmalar sayesinde bu kadar kolay bir şekilde yapılabiliyor olması oldukça korkunçtur. Zira bir önceki başlıkta belirttiğim ve daha birçok insanlara zarar verebilecek şeyler bu kadar basit bir şekilde yapılabilir.

IYPPyH.png


51aL3n.gif



DeepFake Teknolojisinin Kullanıldığı Örnekler

Deepfake teknolojisi gerek iyi amaçlı gerek kötü amaçlı pekçok alanda kullanılmıştır ve kullanılmaya devam etmektedir. Hatta öyleki bazıları insanlar ile paylaşıldığı anda dünya gündemine oturmuş örneklerdir. Şimdi bunlardan birkaçını inceleyelim..

51aIpp.png



» Öncelikle Samsung'un geliştirmiş olduğu yapay zeka algoritması ile yapılmış olan Mona Lisa'nın hareket ettirildiği deepfake videosu ile başlayalım. Samsung'un Moskova'daki yapay zeka merkezinde geliştirilen bu algoritma sayesinde Da Vinci'nin çizdiği Mona Lisa tablosu referans alınarak Mona Lisa'nın dudak, kaş ve diğer yüz hatları gerçeğe çok yakın bir şekilde hareket ettirilmiştir. Bu algoritma sayesinde tek bir resimden bile 3 farklı deepfake videosu oluşturulabilmektedir. Bu algoritmanın tek bir resimden bile gerçeğe çok yakın deepfake videoları oluşturabildiğini aşağıdaki video ile görebiliyoruz.

giphy.gif


» Daha öncesinde bu deepfake teknolojisinin filmlerde kullanıldığını söylemiştim. Terminatör 2 filminde aslında Arnold Schwarzenegger’in oynadığı karakteri Sylvester Stallone oynamıştı. Lakin filme baktığımızda Stallone'un yüzünü değil Schwarzenegger’in yüzünü görüyoruz. İşte tamda burada deepfake teknolojisi muazzam bir şekilde kullanılmış. Kullanılan yapay zeka film çekimlerinde oynayan Stallone'un yüzünü Schwarzenegger’in yüzü ile değiştirmiş. Bu sayede filmde sanki Schwarzenegger oynamış gibi gösterilmiş. Kullanılan bu algoritmanın yüz değişimini ne kadar başarılı bir şekilde yaptığını aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebiliriz.

giphy.gif


» Deepfake teknolojisinin filmlerde kullanılmış bir diğer örneği ise Superman filmidir. Bu filmde Nicolas Cage'in yüzü deepfake teknolojisi kullanılarak bir kadın yüzüne çevirilmiş. Film çekimlerindeki Nicolas Cage'in oyunculuğunu bu videoyu izleyerek öğrenebiliriz.

giphy.gif


» Bu deepfake teknolojisi sayesinde tanınan kişilerin söylemediği veya yapmadığı şeyler de söylemiş yapmış gibi gösterilebilmekte. Bu aslında çok kötü bir şey zira bir kişi hakkındaki algılar bu teknoloji sayesinde çok farklı yerlere çekilebilir, deepfake teknolojisi ile sahte videosu oluşturulan kişiyi zor durumlara sokabilir. İşte bu örneğimizde Barack Obama'nın söylemediği ama söylemiş gibi gösterilen bir videosu var. Bu videoda başka birisinin söylediği şeyleri alıp Obama söylemiş gibi gösterilmiş. Ve bunu yapan algoritmalar okadar stabil ve düzgün çalışıyor ki gerçeğinden ayırt etmek neredeyse imkansız.

giphy.gif


» Önceki örneklerden birinde Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger'in karakterine bürünüp filmde oynamıştı. Bu örneğimizde ise Bill Hader'ın deepfake teknolojisi sayesinde Arnold Schwarzenegger'e dönüştürüldüğünü görebiliriz.

giphy.gif


» Son olarak ise bir bebeğin yüzünün Elon Musk'ın yüzü ile değiştirildiği deepfake örneğini verelim. Bu komik örnekde çok başarılı bir şekilde bebeğin yüzü Elon Musk'ın yüzü ile değiştirilmiş. Bunu değiştiren algoritmanın ne kadar başarılı olduğunu videoyu izleyerek öğrenebiliriz.

IYOsAf.gif



Daha bunlar gibi dünya üzerinde yapılmış pekçok örnek var. Bunların bazıları hernakadar eğlenceli veya yararlı olsada asıl tehlikeli olanları kötü amaçlı yapılmış olanlardır. Bunlar genelde ünlü insanların saygınlıklarını kaybetmeleri için, onları rencide duruma düşürmek için veya seçim gibi olaylarda algıları farklı yöne çekmek için kullanılabilmektedir. Hatta sadece ünlülerde değil size bile işlemedeğiniz bir suç işlemişiniz gibi gösterilmek için deepfake yapılabilir.


51aL3n.gif



DeepFake Teknolojisi Kullanılmış Kayıtlar Anlaşılabilirmi?

Bu teknoloji 2017 den beri kullanılmasına rağmen yeni yeni gelişmeye ve popülerite kazanmaya başladı. Az önceki örneklerde de görebileceğiniz üzere bu teknoloji ile yapılacak kötülüklerin sınırı yok diyebiliriz. Tabi kurumsal firmalar ve devlet kurumları bu tehlikeyi önlemek için bir video, resim veya sesin deepfake teknolojisi kullanılarak mı yapıldığı yoksa orijinal mi olduğunu öğrenmek için yeni yeni projelere girişim yaptılar. Günümüzde bu konuda Türkiye'ye ait bir firma tarafından geliştirilmiş olan bir proje mevcut. Bu projenin nihai amacı videoları tarayıp deepfake kullanılmışmı kullanılmamışmı bunu ortaya çıkarmak. Gelin bizde daha yeniki örneklerde bulunan Elon Musk'ın deepfake videosunu taratalım ve deepfake olup olmadığını bulabilecekmi görelim.

51aIpp.png



» Öncelikle buradan kendi sitesine girelim. Siteye girdikten sonra zaten karşımıza direk olarak Go To Scanner diye bir buton çıkıyor. Bu butona tıklıyoruz.

ITw9u6.png


» Tıkladığımızda karşımıza şöyle bir sayfa çıkıyor. Buradan isterseniz direk olarak bir URL yapıştırıp o URL deki videoyu taratabilirsiz. Eğer cihazınızda bulunan bir videoyu taramak istiyorsanız yanda bulunan Import butonuna tıklıyoruz. Buradan videomuzu seçip Scan butonuna tıklıyoruz. Ben Elon Musk'ın bebeğe çevrildiği videoyu upload ediyorum.

ITwb1v.png


» Ve görmüş olduğunuz gibi site bize bu videonun %87 ihtimalle deepfake olduğunu söyledi. Bunu dışında video ile alakalı bazı bilgileride bize sundu.


ITw4wx.png


IYPol1.jpg


51aG3G.png



Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.
Esenlikle Kalın..

Saygılarımla:Smiley1021:


51Ypd0.png



 
Moderatör tarafında düzenlendi:

X-Code

Uzman üye
19 Mar 2019
1,855
335
Localhost
Emeğinize sağlık

Çok Teşekkür Ederim Hocam :)

Elinize emeğinize sağlık hocam

Teşekkürler

Konu Emek kokuyor.
Ellerinize sağlık hocam

Teşekkür Ederim

emek ve ve içerik kendini ortaya koyuyor. teşekkürler.

Sağolun

çok can yakma potansiyeline sahip bir teknoloji, elinize sağlık.

Aynen, Teşekkürler

Keyifli Okumalar..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.