Yazılım&Siber Güvenlik Üniversite Bölümleri #1 (SA)

Grimner

Adanmış Üye
28 Mar 2020
6,309
4,719
maaşlar hariç doğru bir post gerçi o da istatistiklere dayanıyor ama yanlış çevremde çok düşük maaşlara çalışan yazılımcılar biliyorum sektör de çok insanın hakkı yeniyor bilesiniz
Firmadan firmaya değişiyor, benim arkadaşımın tanıdığı geçen sene 18 bin ile işe başladı, tahmini şu an 24-26 civarıdır. Ama tabiki sizin dediğiniz genel duruma uyuyor.
 

'pump

Hunter
9 Ara 2022
1,361
2,936
Ağ Kablolarında Geziyor
maaşlar hariç doğru bir post
Arkadaşınız hakkında bilgim yok ama ben enazında resmi bir istatisik verisi koyayım dedim. Özelde çok güzel paralar kazananda var, Karın tokluğuna çalışanlarda var firma firma değişiklik gösteriyor. Bu yüzden maaş bilgisini yalanlamak doğru olmaz adı üstünde "uzman". Belki de bu kişiler devlete dair kurumlarda çalışıyor bilemeyiz.

Teşekkür ederim.
 

AwiR

Katılımcı Üye
4 Ocak 2020
503
211
NOT: BU KONU TARTIŞMA TADINDA, BÖLÜM SEÇMEKTE TAVSİYE ÜZERİNEDİR.

NOT : BU KONUDA Kİ YANİ SAYISAL SERİ KONULARİMDA Kİ ÜNİVERSITELER SADECE SAYISAL BÖLÜMÜ KAPSAMAKTA.

Uzun bir aradan sonra tekrar birlikteyiz dostlar.
Ben bu konuyu çok araştırdım, Mağlum insanın geleceği ve ne olacağı bu sınavdan sonra belli oluyor, gelecek ve geçim sıkıntısı & iş bulma kaygısı yaşıyor.
Her neyse ben bu araştırma sürecinde kafamda zibilyon tane soru oluştu. "
Bu Üniversiteyi kazanabilir miyim acaba ?" ,"Veya şunu mu hedeflesem", "Veya en çok hangisinde gelişirm" "AMA HANGİSİ ! " diyip duruyordum.
Aslında üniversiteleri eleye eleye kendime uygun olanları seçtim. Bunu nasıl yaptım ? Neye göre eledim ?

Öncelikle bölümler gibi öğrenciler de 3'e ayrılır bunlar ;
SAYISAL , SÖZEL , EŞİT AĞIRLIK.
Burdaki'nin önemi hayli büyük. Ben kendimden örnek vereyim sayısalcı değilim ama hayaller Bilgisayar Mühendisliği bu bölüm Sayısal bir bölüm.
Yani kazanmak için YKS'NIN AYT sınavına girip güzel MAT&FEN yapılmalıdır. Şimdi sayısalcı olmayan ben, ayıptır söylemesi eskiden e*eklik edip Matematiği hiç umursamadım. Halbuki biraz
çalışmayla az çok birşeyler kavrayabiliyorum. Yani güzel bir çalışmayla yapılabilir yapılamaz değil. Ama Sayısal zaman isteyen bir dal. Ee o zaman bu zamanda yettiği kadar gelişip EA'dan birşeyler tutturmaya ilerliyeceğim.


+ hocam ama pes etmeyin çabalayın..

Dostum öyle ama zaman dar ben Temel Kavramları anca çözebiliyorum. Bu günün tarihinden konuşur olucaksak " 01.28.2023" sınav Haziran'da yani 5,6 ay gibi bir süre var.

İmkanı yok hem TYT hem AYT'yi söküp üstüne denemeler çözeyim.
Şahsen mezuna kalmak da istemiyorum. Neden diceksiniz.
Yani bu sene sınavlara 2005'li kardeşlerimiz giriyor. 2 Arkadaş düşünün biri kazandı biri mezuna kaldı. Kazanan arkadaş o mezun arkadaş sınavlara çalışırken kendi sektöründe kendine birşey kattı. Seneye mezun arkadaşta kazandı ama aralarında 365 gün fark var. Bu açığı kapatmakda bir hayli zor. Zaman gidiyor gelmiyor dostlarım tabi bu kendi düşüncem. Ben sadece Üniversite seçiminde yardımcı olacağım.

HERRR NEYSEEE konu dağılmasın.
Şimdi bu konuyu okuyan arkadaşlarda Dersleri İYİ/KÖTÜ ve sayılsalcı,ea veya sözelci diye ayırıp ona göre üniversite bölümü tanıtıcam. Ve Nedir, Nelerde çalışır maaş bilgisi gibi bilgiler vericem.


NOT: ZAMAN DAR DEMEM SA İÇİNDİR
SAYISALCI : AHMET
EŞİT AĞIRLIK : AYŞE
SÖZELCİ : MEHMET

Bu üç arkadaş Yazılım ve Siber güvenlik alanında gelişmek istiyorlar. Bu yüzden diploma şart düşüncesiyle üniversiteye gideceklerini söylüyorlar, hadi biraz Üniversitelere bakalım.

NOT : KONU BİRAZ UZUN OLACAĞINDAN HER SAYISAL/SÖZEL OLARAK AYRI KONU YAPICAM,TEŞEKKÜRLER.
Not : Eğitim açısından idari kadroya üniversite'nin web adresinden bakabilirsiniz.Öz geçmişleri kariyeri...vb.


SAYISAL BÖLÜMLER
1-) Yazılım Mühendisliği
1_oxford_aerial_panorama_2016.jpg

Oxfordu koyduğuma bakmayın xd

Yazılım Mühendisi Ne Demek?

Yazılım mühendisliği (Software Engineering), yazılımlarla ilgilinen bir bilim dalıdır. Bu bilimin temsilcileri olarak yazılım mühendisleri, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulacak yazılımın gereksinimlerini, tasarımını ve yapısını inceler ya da programlama dillerini kullanarak yazılımı meydana getirirler.

Bu bilim dalının temsilcisi olarak unvanlandırılan yazılım mühendisleri, yaygın olarak son kullanıcı odaklı olarak çalışmalar gerçekleştirir. Birçok yazılım mühendisi, son kullanıcıları hesaba katarak yeni yazılımlar ve yeni dizaynlar oluşturur veya varolan bir yazılımı son kullanıcı ihtiyaçlarını çözümlemek üzere iyileştirir.

Bugün bilgisayarlarımızın, akıllı cihazlarımızın, televizyonlarımızın hatta otomobillerimizin dahi kullanmış olduğu programlar, yazılım bilimi ve yazılım mühendislerinin birer çalışması sonucu meydana geliyor. Yazılım mühendisleri sayesinde teknoloji, yetkin ve uzmanların yanı sıra son kullanıcıya indirgenerek basit ve pratik hale getirilmektedir.


Bugün bilgisayarlarımızın, akıllı cihazlarımızın, televizyonlarımızın hatta otomobillerimizin dahi kullanmış olduğu programlar, yazılım bilimi ve yazılım mühendislerinin birer çalışması sonucu meydana geliyor. Yazılım mühendisleri sayesinde teknoloji, yetkin ve uzmanların yanı sıra son kullanıcıya indirgenerek basit ve pratik hale getirilmektedir.


Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?


pg-default-content-photo.jpg

Yazılım mühendisleri, yazılımları kullanacak kişilerle etkileşim kurarak onların ihtiyaçlarını anlamaya ve analiz etmeye çalışır. Analizler sonucunda en doğru uygulamayı tespit ederek öncelikle yazılımın omurgasını planlar.

Planlanan yazılımın kodlama aşamasında programcılar ile beraber çalışır. Yazılım tamamlanıp, kullanıcıya sunulduktan sonra gerekli eğitimler ve kullanım sırasında oluşabilecek sorunlarla ilgilenir.


Yazılım Mühendisi nerede çalışır?

Yazılım mühendisliği bölümü mezunları bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı, geliştirildiği her sektörde çalışabilirler. Bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv, hastane vb. sektörler bir yazılım mühendisinin çalışabileceği sektörlere örnek verilebilir. Sektörde yazılım mühendisliği alanında bilgi birikimine sahip çalışan sayısının az olması nedeniyle rahatlıkla iş bulunabilmektedir.

Genellikle yazılım mühendislerinin iş alanları; programcılık, test, iş analistliği, veri tabanı uzmanlığı ve proje yöneticiliğidir.


+EEEE HOCAM MAAŞI NE BUNUN MEVZUYA GEL

Valla dostlarım bu sektörde Maaş gökyüzüdür ben bunu bilir. Ha illa rakamlarla konuş diyorsanız. Kariyer.net'de orda ki insanların paylaştığı bilgiler ille şunlar (1169/kişi'nin) ;

ORTALAMA MAAŞ (Aylık)
26.330

EN DÜŞÜK (Aylık)
21.060

EN YÜKSEK (Aylık)
53.190


Sayısalcı Ahmet kardeşimiz bu bölümde zorunlu olarak ne dersler görücek onlara da bi bakalım. Eee üni'ye gidiyoz ne görücez onu bilmiyoz öyle işmi olur.

  • Programlama
  • Yazılım Geliştirme
  • Mantıksal Tasarım
  • Veri Yapıları v Algoritmalar
  • Sistem Programlama
  • Bilgisayar Organizasyonu
  • İşletim Sistemleri
  • Algoritma Analizi
  • Bilgisayar Ağları
  • Veritabanı Sistemleri
  • Sistem Analizi ve Tasarımı
  • Yazılım Geliştirme Metodolojileri
  • Yazılım Testi
  • Yazılım Geliştirme Standartları
  • Siber Güvenlik
  • İnsan-Makine Etkileşimi
  • Web Uygulamaları Geliştirme
  • İnternet Programlama
  • Mobil Uygulama Geliştirme
  • Hesaplama Kuramı
  • Yapay Zeka
  • Robotik
  • Paralel ve Dağıtık Hesaplama
  • Veri Bilimi ve Analitiği
Unuttuğum başka birşey kaldıysa yorumlara çökün, soru sormaktan çekinmeyin ! :)


2-)Bilgisayar Mühendisliği

Şimdi bu bölüm öyle bir bölüm ki buradan ne tarz öğrenci ararsan var. Yazılımcısı sibercisi cartı çurtu var yani. Ama genelde siber abilerim oluyor.

da5hoxz.png


Bilgisayar Mühendisi Ne Demek?

Bilgisayar mühendisi çip, analog sensör, devre kartı, klavye, modem ve yazıcılar dahil olmak üzere bilgisayar donanım ve ekipmanlarının araştırılması, tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesinden sorumludur.Temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir.

Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bilgisayar mühendisi, bilişim sistemleri yöneticiliği, bilgisayar sistemleri analisti ve yazılım uygulamaları geliştiriciliği gibi farklı sahalarda uzman olabilmektedir. Uzmanlık sahasına bağlı olarak görev tanımı farklılık gösteren bilgisayar mühendisinin genel mesleki sorumlulukları şunlardır;

  • Mevcut teknoloji ve test araçlarını kullanarak düzenli donanım testleri gerçekleştirmek,
  • Yeni ve yeniden yapılandırılmış anakartlar için doğrulama testi gerçekleştirmek,
  • Düzenli bakım faaliyetleri gerçekleştirmek ve bilgisayar donanımı sorunlarını gidermek,
  • Mevcut bilgisayar ekipmanını güncellemek ve yeni teknolojiyi eski ekipmanlara entegre etmek,
  • Yeni mobil uygulamalar oluşturmak için yazılım geliştirme ekibi ile işbirliği içerisinde çalışmak,
  • Dahili ağ fonksiyonları ve herhangi bir internet özellikli uygulama kullanımı için yönetici personeline teknik destek sağlamak,
  • Potansiyel bilgisayar korsanlık tehditlerinden korunmasını sağlamak için şirketin bulut depolama hesaplarını kontrol etmek,
  • İhtiyaçları öngörmek ve gerektiğinde yedek donanım ekipmanını tedarik etmek.

gördükleri derslerrrrrrrrrr ;

Dostlarım örnek bir yeditepe üniversitesi'ningördüğü dersler. Bu daha yardımcı olabilir diye düşünüyorum.

ve beklediğiniz kısım maaaş ehe

973 kişinin paylaştığı maaş verilerine göre hesaplanmıştır.
ORTALAMA MAAŞ (Aylık)
20.990

EN DÜŞÜK (Aylık)
16.790

EN YÜKSEK (Aylık)
47.360



3-) ADLİ BİLİŞİM
p7ati5q.png

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Nedir?


Günümüzde ev teknolojilerinin ve internetin gelişmesi ve yaygınlaşmış olması kişisel bilgilerin internet alemine taşınmasına olanak sağlamıştır. Kişisel bilgilerin internet üzerinden diğer kullanıcılar tarafından çalınması ve istemsiz kullanılması adli bilişim suçlarına örnektir. İnternet ile birlikte yaygınlaşan siber suçları önleyecek kişileri sektöre kazandırmak için Adli Bilişim Mühendisliği bölümü bulunmaktadır.

Adli Bilişim Mühendisliği bölümünün amacı, bilişim suçlarını tespit edip önleyebilecek, vatandaşların haklarını koruyacak, sektöre fayda ve yaratıcılık katacak kişileri bilimsel eğitimler ile yetiştirmektir.


Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?


Adli Bilişim Mühendisliği bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları gerekmektedir ve üniversitelerinde yer alan mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri istenmektedir.

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?


Adli Bilişim Mühendisliği bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca adli bilişim konusu hakkında çeşitli ve detaylı dersler ile karşı karşıya geleceklerdir.

Adli Bilişim Mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;


  • Bilgisayar Sistemleri,
  • Veri Tabanı Yönetim Sistemleri,
  • Algoritma ve Programlama,
  • Bilgi Güvenliği ve Şifreleme Teknikleri,
  • Adli Bilişim Mühendisliğinin Temelleri,
  • Veri Yapıları,
  • Ağ ve Sistem Güvenliği,
  • Programlama Dilleri,
  • İnternet ve E- Ticaret Güvenliği,
  • Adli Bilişim Kanunları
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Adli Bilişim Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını alan kişilere “Adli Bilişim Mühendisi” unvanı verilir.

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Adli Bilişim Mühendisi unvanına sahip bireyler meslek hayatlarında çalıştıkları kişiler veya kurumlar için güvenlik programları ve yazılımları oluşturarak çalıştıkları kişi veya kuruma yapılacak siber saldırıları önler. Siber suç saldırılarını önlemek için planlar ve projeler oluşturmak görevleri arasındadır.



Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?



Adli Bilişim Mühendisliği ülkemizde potansiyeli yüksek bölümler arasındadır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de artan internet kullanım oranı Adli Bilişim Mühendisleri için özel ve kamuda birçok iş imkanı oluşturmaktadır.

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır.


MAAŞ :


37 kişinin paylaştığı maaş verilerine göre hesaplanmıştır.
ORTALAMA MAAŞ (Aylık)
22.190

EN DÜŞÜK (Aylık)
17.750

EN YÜKSEK (Aylık)
50.630



OKU ! Dostlarım ve Hocalarım konuyu burada bitirmek zorundayım çünkü devam edersem yarım kalıcak. Bir sonraki konum yakında yine SA üzerine gelecektir. 2 konuya tasviyelerinizi & önerilerinizi beklerim.

ALINTILAR:
Tanımlar ve istatisik bilgiler Kariyer.net den alınmıştır.
Derslik bilgileri Yeditepe Üniversitesi.

2. KONU İÇERİK BÖLÜMLERİ :

Bilgi güvenliği teknolijisi (4)
Bilgisayar Bilimleri
Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri
Bilişim sistemleri müh.
Bilgisayar ve öğretim teknolojisi
Bilişim sistemleri ve teknolojileri
Elektronik mühendisliği/Elektrik müh.

Endüstüryel müh.
Unuttuklarım olabilir belirtebilirsiniz./Konu anlamında 3'er 3'er gitmicem sadece en pöpüler ilk 3'ü koydum ilk konu diye. :)

@'pump Selametle esen kalın...

İYİ FORUMLAR !

T%C3%BCrkHackTeam_Logo.png

Eline sağlık.
 

'pump

Hunter
9 Ara 2022
1,361
2,936
Ağ Kablolarında Geziyor

'pump

Hunter
9 Ara 2022
1,361
2,936
Ağ Kablolarında Geziyor
hocam ea ve sözeli bekliyorum ne zaman ayarlarsınız acaba
Dostum malesef ki ülkemizde oluşan deprem probleminden dolayı aksaklıklar meydana geliyor.Bende deprem bölgesinde olduğumdan dolayı forumla fazla ilgilenemiyorum,Ve bu ortamdan uzun bir serinin konusunu yapmak çok zor. Henüz burada hayat durgun ,sistem ne zaman yerine oturur hiçbir fikrim yok, istersen pm'den istediğin üniversite veya bölüm hakkında konuşabiliriz.
 
5 Eki 2022
76
20
Dostum malesef ki ülkemizde oluşan deprem probleminden dolayı aksaklıklar meydana geliyor.Bende deprem bölgesinde olduğumdan dolayı forumla fazla ilgilenemiyorum,Ve bu ortamdan uzun bir serinin konusunu yapmak çok zor. Henüz burada hayat durgun ,sistem ne zaman yerine oturur hiçbir fikrim yok, istersen pm'den istediğin üniversite veya bölüm hakkında konuşabiliriz.
Anladım geçmiş olsun..
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.