Yazılımın geleceği

FEARLESS LION

Yeni üye
11 Eyl 2021
25
13
Yazılım sektörü, teknolojinin gelişmesinde büyük rol oynayan ve gelecekte daha da önem kazanması beklenen sektörlerden biri haline geldi. Yazılım teknolojisinde yapılan her yenilik, ülkelerin küresel rekabette avantajlı konuma geçmesini sağlıyor.
news-GelecekteWeb.jpg

Akıllı telefonlar, ev sistemleri, otomobiller ve bilgisayarların üretiminde temel bir işlevi olan yazılım teknolojileri; e-ticaret, uzaktan eğitim ve dijital bankacılık gibi yeni sektörlerin ortaya çıkmasına da yol açtı.
Yapay zekanın, ara yüz tasarımlarının, bulut tabanlı sistemlerin ve bilgisayarların yerine kullanılacak olan konsolların, yazılım sektöründe öne çıkacak teknolojiler arasında olması bekleniyor.
“İşin Geleceği” programına konuk olan System Optima & Kuika Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Ciliv ve Strateji Danışmanı ve Microsoft Türkiye Eski Genel Müdürü Murat Kansu, yazılım sektörünün geleceği hakkında Bloomberg HT’nin sorularını cevapladı.
2524528_810x458.jpg

Yazılım sektörünün geleceği nereye doğru gidiyor?

Süreyya Ciliv, dijital dünyanın hızla değiştiği bir ortamda, pandemi sebebiyle teknoloji sektöründe 10 yılda gerçekleşmesi beklenen değişimlerin 3-4 ay içinde dönüşüme uğradığını söyledi. Yazılım olmadan dijital transformasyonun mümkün olmadığını vurgulayan Ciliv, bu sebeple yazılım sektörüne şimdikinden daha çok önem verilmesi taraftarı.

Gartner Inc.’nin hazırlamış olduğu rapora göre, gerçekleştirilen yazılım projelerinin yüzde 75’i başarısız oluyor. Bu başarısızlığın sebepleri arasında, tasarımın karmaşık olması ve uzun sürmesi gösteriliyor. Bu süreçte müşteri profillerinin ve ihtiyaçlarının değişmesi, projenin hedeflediği sonucu başarısız kılıyor.

Dijital transformasyonun iş dünyasında şirketlere avantaj sağladığını düşünen Ciliv’e göre, bu dönüşümü avantaja dönüştüremeyen şirketler ilerde başarısız olacak. Yeni dönemde yazılımı kullanarak şirket içi optimizasyonu sağlayan şirketler, gelirlerini maksimize ederken, giderlerini de minimal hale getirerek verimliliklerini artıracak.



Murat Kansu'ya göre, yazılımın şirketler için dört ana dönüştürücü etkisi var. Bunlar, yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıkması, şirketçi maliyetlerin azaltılması, çalışanlar arasında sinerjinin yaratılması ve hedef müşteri profillerinin belirlenmesi.

Kansu, Türkiye’nin bu teknolojilere adapte olmasında fırsatları olduğunu düşünüyor, fakat ülke olarak yazılımdan daha çok donanım teknolojisine yoğunlaştığımızdan dolayı, dönüşüm süreci sekteye uğruyor. International Data Corporation’nın (IDC) hazırlamış olduğu verilere göre, Türkiye’de tüm pazar 8 milyar dolarken, bunun yazılımla ilgili olan kısmı sadece 800 milyon doları oluşturuyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran farklılık gösteriyor. Örneğin, yazılım sektörünün tüm pazara oranı, Fransa’da yüzde 22, İngiltere’de yüzde 25 ve Almanya’da ise yüzde 30 olarak değişiyor.


YAZILIMIN ALT DALLARI
Her alanda olduğu gibi bu alanda da farklı alt dallar vardır, Bunlar ;

1) Web Design​

jj3dpt.png

Hepimizin yapmak istediği şeylerden biri olan kişisel web sitesi yapmak, bir web sitesinin nasıl kodlanması gerektiğini öğrenmek ve internet tabanlı bir yazılım geliştirmek istiyorsanız herhangi bir yazılım diline doğrudan girmek yerine bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Genel olarak bir web sitesi yapmak için birçok hazır platform bulunuyor fakat bir web sitesi kodlamak ile web sitesi yapmak arasında çok ciddi farklar vardır. Bu alanda Mahşerin 3 Atlısı olarak nitelenen ve birbirinin tamamlayıcısı olan HTML, CSS ve Javascript dilleri kullanılır. Web sitesi programlamayı bir ev yapmaya benzetirsek HTML tuğlaları, CSS tuğlalar arası bağları, Javascript ise diğer evlerle olan konumunu ve ilişkisini betimler. Kodlama sematikleri birbirine son derece yakın olan bu diller yazılımı sevdiren diller olarak da adlandırılmakta ve hemen hepimizin başlangıç noktası kabul edilmektedir. Tüm bunların yanında evin temelini sağlam atmak istiyorsanız Bootsrap öğrenmeniz de yararınıza olacaktır. Öğrenmesi son derece basit ve kodlanması gayet kolay olan bunlar için herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duyulmaksızın bilgisayarınızdaki not defterini kullanmanız yeterli olacaktır. Bilgisayarınızda Jquery destekli uzantısı olduğunu kontrol etmeniz de önemli.

2) Web Development​

p28yr6.jpg


3) Desktop Software​

d1g19c.jpg


Masaüstü uygulamalar yüksek ve düşük seviyeli dillerin her ikisinin de kesişim alanına giren bir alandır. C++ ve Python biraz daha derin öğrenmeye ve makineye yakınlık sağlarken Java biraz daha kolay ve hazır Tool ile kodlamadan çok maliyet miktarını azaltan bir dildir. Piyasada en yaygın olarak Java kullanılırken C++ bilmek de çok ciddi oranda artı katacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu dillerin birbirinden tamamen bağımsız ve alakasız olup zorlukları ve uygulandıkları alanların tamamen farklı olmasıdır.

4) Mobile Software​


djvsky.jpg


Mobil uygulamalar geliştirmek ve sonuç odaklı projeler yapmak istiyorsanız en çok tercih edilen alanlardan diğeri olan bu alanda Java ve özellikle C# bayrak taşıyanlardır. Oyun yazılımlarında daha çok C# kullanılırken mobil geliştiricilerde Java tercihi biraz daha az maliyetlidir.





 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.