Yılda 200 bebek anüsü kapalı doğuyor

2 Eki 2006
165
1
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Can Başaklar* Türkiye’de yılda 200-250 civarında bebeğin anüsü kapalı doğduğunu belirterek* bu bozukluğun ciddi sosyal uyum sorunlarını beraberinde getirdiğini söyled
33353.jpg

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen ve bugün başlayan Anorektal Malformasyon Kursu süresince dünyaca ünlü ABD’li cerrah Prof. Dr. Alberto Pena* anüsü kapalı olarak doğan bebeklere uygulanan* kendi geliştirdiği cerrahi teknik hakkında Türk meslektaşlarını bilgilendirecek.
Bugün anüsü kapalı olarak doğan bir bebeğin ameliyatını video konferans sistemiyle gerçekleştiren Pena* konferans salonunda sinevizyon ekranından ameliyatı canlı olarak izleyen kurs katılımcılarına ameliyatın inceliklerini uygulamalı olarak anlattı.

Bu oluşum bozukluğu ve tedavisinde kullanılan teknikler hakkında bilgi veren Pena* anüsü kapalı olarak doğma bozukluğunun 4 binde bir görüldüğünü* toplumda tabu olarak kabul edilen bu durumun çok önemli bir oluşum bozukluğu olduğunu söyledi.

Bazı vakalarda* çocukların sadece anüsleri kapalı olarak doğmadığını* bu çocuklarda aynı zamanda idrar yolu ya da cinsel organ bozuklukları da bulunduğunu söyleyen Pena* bu çocukların hem dışkılarını hem de idrarlarını kontrol edemediklerini söyledi. Pena* bunun çocuklar için çok trajik bir durum ve sosyal olarak dışlanmalarına neden olduğunu vurguladı.

25 yıldır bu alanda çalıştığını ve tüm dünyada uygulanan Posterior Sagital Anorectal Plasty (PSARP) olarak bilinen tekniği geliştirdiğini belirten Pena* bu hastalığın birçok farklı disiplinden doktorların işbirliğiyle değerlendirilmesi gereken bir bozukluk olduğunu söyledi. Pena* bu amaçla Cincinnati Çocuk Hastanesinde* jinekoloji* üröloji* psikoloji ve gastroentoloji uzmanlarının bulunduğu özel bir merkez kurduklarını ifade etti.

Ameliyat edilen hastaların yüzde 75’inin ameliyat sonrasında dışkı kontrolünü sağlıklı bir şekilde sağlayabildiklerini bildiren Pena* bugün ameliyat edilen çocuğun da ileride sağlıklı bir şekilde dışkısını tutabileceğini söyledi.

“Ama asıl önemli olan geri kalan yüzde 25’lik dilime giren çocukların asla dışkı kontrolünü sağlayamayacak olmaları” diyen Pena* bu guruptaki hastalar için Bağırsak Eğitim Programı adı altında bir yöntem geliştirdiklerini anlattı. Bu program çerçevesinde ebeveynlere çocuklarını temiz tutma konusunda bir yöntem gösterdiklerini söyleyen Pena* bu sayede çocukların toplumsal yaşama katılımlarının sağlandığını ifade etti. Pena* bu yöntemle sabah evden çıkmadan önce bağırsakları lavman kullanılarak boşaltılan çocukların bu sayede rahatlıkla okula gidebildiklerini söyledi.

“SENİN ÇOCUĞUNSA O ZAMAN ÖNEM KAZANIYOR”

Türkiye’deki vakalar ve uygulamalar ile ilgili bilgi veren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Can Başaklar da “Yılda 200-250 civarında bebek bu bozuklukla doğuyor. Bu rakam önemsiz gibi görünebilir ama o senin çocuğunsa o zaman önem kazanıyor” dedi.

Sosyal uyum sorunlarını da beraberinde getiren bu bozukluğun ameliyatının Türkiye’de de başarıyla yapıldığını söyleyen Başaklar* 100 hastadan 80’inin ameliyat sonrası dışkı kontrolü sağlayabildiğini belirtti.

Başaklar* dört yıl önce yapılan işbirliği sonucu Cincinnati Çocuk Hastanesindeki merkezin bir benzerinin Gazi Üniversitesi Hastanesinde de kurulduğunu ve Türkiye’de tek olan bu merkezde Bağırsak Eğitim Programının başarıyla uygulandığını belirti.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.