50 GB neden yetersiz?
Eğer 20 Mbit hızında internet bağlantınız varsa, bu saniyede yaklaşık 2.5 MB (megabayt) hızla dosya transfer edebileceğiniz anlamına geliyor.
Yani 1 dakika içerisinde 150 megabayt, 1
saat içerisinde de 9 gigabayt'a varan büyüklükte veri transferi yapabilir, dosya indirebilirsiniz.
50 gigabaytlık kotayı doldurmak içinse, (tarifenizde yazan transfer hızına tam ulaşamasanız da) 6-7 saat gibi bir süre boyunca dosya aktarımı yapmak yeterli olacaktır.
Uzaktan eğitim veren kurumların öğrencilerinin dersleri internet üzerinden videolar ve canlı bağlantılarla takip ettikleri, 720p çözünürlüğe sahip 5 dakikalık bir
YouTube videosunun boyutunun 70 megabaytı aştığı göz önüne alındığında günde 2 saat video izleyerek bile 50 GB'lik "adil kullanım" kotasını aşmak mümkün. Eğer her gün girdiğiniz siteleri de ziyaret ederseniz, daha ayın ortasında kotanızı doldurabilirsiniz.
İtiraz edip, eski hızınıza kavuşabilirsiniz!
Eğer internet servis sağlayıcınızın "Adil kullanım kotası" uygulaması imzaladığınız sözleşmelede yer almıyorsa, Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak eski internet hızınıza kavuşabilirsiniz. Şirketlerin "limitsiz" adı altında "limitli"
tarife satarak tüketiciyi yanılttıklarını savunan kullanıcılar, "adil kullanım kotası" ibaresi bulunmayan sözleşmelerini ve bu uygulamaya itirazlarını içeren dilekçeyi bulundukları ilçelerde yer alan Tüketici Hakem Heyeti'ne verebiliyorlar.
Bu şekilde Tüketici Hakem Heyetlerine başvuran kullanıcılar, internet hızlarının eskiye döndüğünü ve "adil kullanım kotası" uygulamasından kurtulduklarının altını çiziyorlar.