Anakart İç ve Dış yapısı hakkında bilgiler //'Conqueror

The Coηq

Uzman üye
30 Tem 2019
1,791
45
Merhaba TürkHackTeam Ailesi


Bugün sizlere Anakart Hakkında Bilmeniz Gerekenlerden bahsedeceğim.



Açıklama

Anakart sistemin merkezi bileşenidir.Üzerinde bakır yoların bulunduğu fiberglastan yapılmış levha biçimindedir.Genişleme yuvaları,BIOS ve çipsetler anakart üstünde bulunur. Ayrıca,işlemci,bellek,ara,birimler,fare,klavye ve çeşitli PC kartları(modem,ağ,ses vs.) anakart üzerine takılır.

Günümüzde en fazla tercih edilen anakartlar; ekran kartı, ağ kartı, sese kartı vb. Kartları üstünde bulunduran anakartlardır.

Anakartlar genelde tür olarak desteklediği işlemci türünün ismi ile anılırlar. Günümüzde yaygın şekilde kullanılan anakart türleri olarak Pentium III anakart veya Pentium 4 anakart biçiminde deyimler kullanılmaktadır.




Anakartın İç Yapısı

Anakart bilgisayar içerisindeki her şeyin birbirine bağlandığı en önemli donanım bileşenlerinden birisidir. Bilgisayar donanımı üstünde her hangi bir değişiklik yapılmak istendiğinde, bu işlemin kesinlikle anakartla ilgili bir aşama da olacağı unutulmamalıdır. Bu bakımdan anakartı iyi tanımak iyi tanımak, ona korkmadan ve bilinçli bir biçimde yaklaşmak gerekir.

1-ISA (Industry Standart Architecture) Slot: ISA slotlar eski tip iç bağlantılarda, modem, ses, ekran, ağ vb. Kartların bağlantısı için kullanılıyordu. PSI ve AGP’ye nazaran çok daha yavaş çalışmakta olan bir sistem yoludur. Maksimum sekizMhz hızında çalışır. Fakat bazı sistemlerde ekstra hızlandırmalar ile12Mhz hızına kadar ulaştığı da görülebilir. Yeni anakartlarda ya en sol kenarda tek slot halinde bulunur ya da hiç olmayabilir.



2-PCI (Peripheral Component Interconnet) Slot: PCI veri yolu Intel tarafından geliştirildi. Fakat yalnızca Intel’in mikroişlemcilerlede değil, tüm işlemcilerle uyumludur ve anakartlarda kesinlikle bulunması bir standart haline gelmiştir. Anakartlar üstünde genelde 1 ile 6 arasında sayıları değişen PCI slotları bulunur.32bit veri yolu kapasitesine sahip PCI 33Mhz hızında çalışır. PCI veri yolu işletim sistemlerinin otomatik olarak donanımı algılayarak yüklediği tak& çalıştır özelliğini destekleyen ilk veri yoludur.PCI veri yolu ses kartında ekran kartına kadar geniş bir yelpazede donanım birimlerinin kullanmış olduğu veri yoludur. Sadece grafik kartları AGP veri yoluna takılır.



3-AGP (Acceleradet Graphics Port): AGP özellikle görüntü kartları için . AGP, bilgisayar dünyasının grafik kartlarında daha geniş bant genişliği kullanmaya zorlamıştır. AGP 66Mhz 1x – 133Mhz 2x- 266mhz 4x hızlarıyla son derece hızlı bir veri yolu, hem de ana bellek ile daha çabuk iletişim sağlamakta olan bir porttur. AGP yalnızca ekran kartı ve işlemci ile kullanılması ve genişleyebilirliği olmaması sebebiyle bir veri yolu değil,daha çok port olarak nitelendirilmektedir.32 bit kapasiteli olan ve PCI 2.1 standardı kullanılan AGP, 33Mhz yerine 66Mhz transfer hızına sahiptir.



4-ATX Power Connector: standart ATX güç kablosu, bilgisayar güç kaynağından çıkar. Konektörün bir kenarında bulunan klips bağlantının yapılmasını ve sağlamlığından emin olunan bağlantının yapılabilmesi hedefiyle konulmuştur. ATX güç kablosunun takılması veya çıkartılması esnasında zorlama zorlama yapılmamalı ve yapıldığına emin olunmalıdır, aksi takdirde hem anakart hem de konektör ucu zarar görebilir.



5-Chipset: Anakart üstünde bulunan çipsetler anakarları birbirinden farklı kılan önemli parçalardan birisidir. Çipsetler pek çok küçük devrenin birleşmesiyle oluşmuş ve belirli fonksiyonları yerine getirme hedefiyle . Örneğin ses, ekran veya modemin anakart üstünde olduğu durumlarda, çipsetin bir kısmı bu aygıtlardan birini ya da birkaçını içerirken, diğer parçası işlemci fonksiyonlarını kontrol ediyor olabilir. Bazı çipsetler yalnızca bir sınıf işlemciyi desteklerken , bazıları birden fazla sınıfla uyumlu çalışabilmektedir. Günümüzde yaygın şekilde kullanılan anakartlar gfenellikle Intel, AMD ve Cyrix işlemcileri-nin ortak oldukları hız kategorileriyle uyumlu olarak üretilmektedir. İşlemcinin bellek erişim biçimi ve sınırıyla ilgili mantıksal bilgileri de çipset üstünde belirlenmiştir. Anakart üreticileri çipsetin anakart yerini belirlerken ısıyı en iyi biçimde yayabilme faktörünü göz önünde bulundururlar.



6-CPU (Central Processing Unit) Socket: Tüm işlemci soketleri birbirlerine çok benzerler. Soketlerin birbirinden yarılan yanları, pin sayıları ve dizaynıdır. Bazı soketler görünüş itibarı ile birbirlerine çok benzemelerine karşın, yapı itibariyle birbirlerinden farklıdırlar. Örneğin Soket-7, Soket-sekiz, Soket-A ve Soket370 bunlardan bazılarıdır. Bununla anakartrlar işlemci slotuna da sahip olabilirler. Slot ile ketler yapı ve görünüş itibariyle bütünüyle farklıdr.



7-DIMM(Double Inline Memory Module) Slot: Günümüzde en yaygın şekilde kullanılan bellek slotları. Diğer bellek slorları ise SIMM (Single İnline Memory Module) ve RIMM (Rambus İnline Memory Module)’dır. Günümüzde RIMM soket kullanan az sayıda Pentium 4anakartlar haricinde tüm anakartlar DIMM slotlar kullanılmaktadır. Başlıca DIMM standartları PC100 PC133’tür. PC100’ler 100Mhz hızında, PC133’ler 133Mhz hızında çalışır. P4 anakartlarla tanıştığımız DDR RAM, çift veri yolu grubunu bir pakette göndere- bilme özelliğine sahiptir.



8-IDE Connector: IDE konektörleri anakart üstünde IDE kablolarının takıldığı yuvalardır. Sabit disk, CD sürücüler ve DVD sürücüler IDE kablosu aracılığı ile IDE konektörlerine bağlanır. IDE aygıtlarının ATA 33//66/100 olarak üç standardı vardır. Bu rakamlar verinin birim zamanda MB/sn cinsinden maksimum olarak aktarılabileceği miktarı belirtir. Aktarma hızını standartların dışına çıkararak daha fazla arttırmak mümkün değildir. IDE konektörlere bağlanacak aygıt ile konektörün uyumu son derece önemlidir. Herhangi birinin desteklediği standart itibariyle daha düşük olması halinde, düşük olan aygıt veya konektörün hızında veri transferi yapılır. Tüm IDE kablolarının bir kenarında kırmızı ya da mavi renkte çizgi bulunur. Bu çizgi IDE kablosunun IDE konektörüne takılabilmesi hedefiyle konulmuştur. Kırmızı ya da mavi çizginin bulunduğu kenar, IDE konektörünün 1 numara ile gösterilen tarafına gelmelidir.



9-Floppy Drive Connector: Disket sürücünün anakart üzerine bağlandığı konektör. Bağlantı biçimi ve dikkat edilecek noktalar IDE kablosunun bağlanışı ile bütünüyle aynıdır.



10-Motherboard Battery: Anakart üstünde elektrik akımının olmadığı durumlarda bazı önemli bilgilerin tutulabilmesi hedefiyle kullanılan, çok küçük bir güce sahip pildir. Örneğin saat ve tarih bilgilerinin bilgisayarın her açılışında karşımıza doğru bir biçimde çıkması, bu pil sayesinde olmaktadır. Çoğu zaman BIOS pili olarak da bu piller, genelde uzun ömürlü Lithium’dan yapılmıştır. Genellikle kullanıcılar pili çıkarmak sureti ile BIOS’u sıfırlama yöntemine başvurmaktadırlar.



11-BIOS (Basic Input Output System) Chip: BIOS, bilgisayarınız için en önemli bilgileri tutar. Bilgisayarınızın doğru bir biçimde açılması BIOS’un doğru yapılandırılmasına bağlıdır. BIOS’ta ayrıca anakartın neleri desteklediğiyle ilgili bilgilerde mevcuttur. Gelişen yeniliklere anakart ve işlemcinin uyumlu olarak yanıt verebilmesi için, BIOS’un yeni versiyonları takip edilmeli, güncellenmelidir.




Anakartın Dış Yapısı


Anakartlar yazıcı, fare,klavye gibi harici bağlantılar için de konektörlere sahiptir.Harici konektörlerin yapısı birbirinden farklı olduğu için, aygıtları yanlış yere takma olasılığı çok düşüktür.

1-PS/2 Connectors: ATX anakartlar üstünde 2 adet PS/2 konnektör bulunur. Bunlardan biri Mouse için, diğeri de klavye için kullanılır. Her ikisi de şekil ve pin sayısı itibariyle aynıdır. Bu yüzden genelde farklı renklerde olmaktadır. Bu renklerde yeşil olanı Mouse için, mor olanı klavye standart olarak kullanılmaktadır.



2-USB (Universal Serial Bus) Portları: USB port günümüzde en popüler olan harici porttur. En büyük avantajı, sabit disk de dahil olmak üzere pek çok aygıtı harici olarak bilgisayara kolayca takıp kullanılabilme olanağı sunmasıdır. USB porttu kullanmanın diğer önemli avantajı; USB aygıtları takıp çıkartırken portu ya da aygıtı korumak hedefiyle bilgisayarı kapatma mecburiluğunun olmamasıdır. Anakartlar genelde 2 USB port ve ekstra/alternatif 2 kablo seçeneği ie üretilmektedir.



3-Paralel Port: paralel port genelde tarayıcı ve yazıcı bağlantısı için kullanılır. Paralel portun alışık olduğumuz adlandırılış biçimi LPT’dir. Paralel port üstünde bir seferde 1bitten daha fazla bilgi gönderilir. Eğer sekiz bit genişlinde bir kanal kullanılıyorsa, paralel port üstünden bir seferde sekiz bit veri gönderilir.



4-Game Port: Oyun portu ses kartları üstünde bulunan bir seri porttur. Ses kartının anakart üstünde yer aldığı durumlarda oyun portu da USB ve paralel portu gibi anakart üstünde, hoparlör ve mikrofon bağlantı noktalarının üst kısmında yerini alır. Gamepad joystik ismi verilen oyun aygıtları oyun portuna takılır.



5-Sound Card Connectors: Ses kartı anakart üstünde bir çip olarak yer aldığı zaman, 3 adet ses konektörü de anakart üstünde yer alır.genelde bu konektörlerin birbirlerine karıştırılmaması için standartlaşan renklere kullasnılmaktadır. Bunlar yeşil renkte olan çıkış,hoparlör/ses çıkışıdır. Diğer bir konektör noktası olan Line-In olarak isimlendirilen giriş noktası, harici bir aygıttan (walkman) bilgisayara ses girişi yapılması veya kayıt hedefiyle kullanılır.üçüncü olarak mikrofon girişi kırmızı renkte olur ve mikrofon bağlamak ve ses kaydı maksadıyla kullanılır.



6-Display Connector: Anakart üstünde monitör bağlantı konektörünün yer alması, ekran kartının değişik bir kart olarak değil, seskartında olduğu gibi anakart üstünde bir çip olarak yer aldığı manasına gelmektedir. Normalde monitör bağlantı konektörü ekran kartının üstünde bulunmaktadır. Eğer bilgisayar kasasının arkasında iki adet ekran çıkış konektörü var ise, anakart ya da ekran kartı çıkışlardan daha iyi olanı tercih edilmeli ve istenen çıkış noktasından görüntü alabilmek için kesinlikle BIOS ayarlarından gerekli iptal veya öncelik yarı yapılmalıdır.



7-COM(Communications) Port: COM potrlar fare ve harici modem bağlantıları için kullanılır. Günümüzde PS/2 ve USB’nin yanında mecburi haller dışında kullanım etkinliği kalmamıştır. Günümüzde üretilen anakartalar da bir adet COM porta yer veriliyor, bunun yerine mümkün olduğunca USB portlarının sayısının artırılmasına özen gösterilmektedir.




Saygılarımla 'Conqueror
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.