Güvenlik Duvarı Tasarım İlkeleri

DarkS0LDIER

Deneyimli Moderatör
5 Ara 2019
1,652
369
Sydney
Güvenlik Duvarı , özel bir bilgisayarın veya bilgisayar ağının yetkisiz erişimini önleyen bir donanım veya yazılımdır; yetkisiz kullanıcıların özel bilgisayarlara ve ağlara erişmesini önlemek için bir filtre görevi görür. Ağ güvenliğinin hayati bir bileşenidir. Ağ güvenliğinin ilk savunma hattıdır. Ağ paketlerini filtreler ve erişimi engelleyerek ve kullanıcıya virüs bulaşmasını önleyerek kötü amaçlı yazılımların kullanıcının bilgisayarına veya ağına girmesini durdurur.

Mu9eWCGUpw.jpg


NPymZoEJ_o.png

Güvenlik Duvarının Özellikleri


Fiziksel Bariyer

Güvenlik duvarı,
herhangi bir harici trafiğin, izni olmadan bir sisteme veya ağa girmesine izin vermez. Güvenlik duvarı, sisteme veya ağa girmeye çalışan tüm harici veriler için bir tıkanıklık noktası oluşturur ve dolayısıyla gerektiğinde erişimi kolayca engelleyebilir.

Çok Amaçlı Olması

Güvenlik duvarının güvenlik amaçları dışında birçok işlevi vardır
. IP adreslerini yapılandırır . Aynı zamanda bir ağ adresi çeviricisi olarak da görev yapar. İnternet kullanımı için bir ölçüm cihazı görevi görebilir.

Esnek Güvenlik Politikaları

Farklı yerel sistemler veya ağlar, farklı güvenlik politikalarına ihtiyaç duyar.
Bir güvenlik duvarı, güvenlik politikaları değiştirilerek kullanıcının ihtiyacına göre değiştirilebilir.

Güvenlik Platformu

Güvenlikle ilgili veya sorun giderme sorunlarına ilişkin her türlü uyarının alınabileceği bir platform sağlar. Bir sistem veya ağ üzerinde güvenliğe ilişkin tüm sorgular tek bir yerden kontrol altında tutulabilir.

Erişim İşleyicisi

Önceliğe göre hangi trafiğin ilk önce akması gerektiğini veya belirli bir ağ veya sistem için değişebileceğini belirler. belirli eylem istekleri başlatılabilir ve güvenlik duvarı üzerinden akışına izin verilebilir.

bu8F5xoXc4gr.png


NPymZoEJ_o.png

Güvenlik Duvarı Tasarım İlkelerinin İhtiyacı ve Önemi


Farklı Gereksinimler

Her yerel ağ veya sistemin, farklı yapı ve cihazlara ihtiyaç duyan tehditleri ve gereksinimleri vardır . Bütün bunlar ancak bir güvenlik duvarı tasarlarken belirlenebilir. Bir şirketin mevcut güvenlik taslağına erişmek, daha iyi bir güvenlik duvarı tasarımı oluşturmaya yardımcı olabilir.


Politikaların Ana Hatlarının Belirlenmesi


Bir güvenlik duvarı tasarlandıktan sonra, sistemin veya ağın güvenli olması gerekmez. Bazı yeni tehditler ortaya çıkabilir ve politikalarla ilgili uygun belgelere sahipsek güvenlik sistemi yeniden değiştirilebilir ve ağ daha güvenli hale gelebilir.

Gereksinimlerin Belirlenmesi

Güvenlik duvarı tasarlanırken tehditlerle ilgili veriler, entegre edilmesi gereken cihazlar, Eksik kaynaklar ve güvenlik cihazlarının güncellenmesi. Toplanan tüm bilgiler en iyi sonuçları elde etmek için birleştirilir. Bunlardan biri yanlış tanımlanmış olsa bile güvenlik sorunlarına yol açar.

Kısıtlamaların Ayarlanması

Her kullanıcının farklı düzeydeki verilere erişme veya bunları değiştirme konusunda sınırlamaları vardır ve bunların tanımlanması ve buna göre önlem alınması gerekiyordu. Veri alınıp işlendikten sonra öncelik kişilere, cihazlara ve uygulamalara ayarlanır.

3Vbjc975o2.jpg


NPymZoEJ_o.png

Güvenlik Duvarı Tasarım İlkeleri

Güvenlik Politikasının Geliştirilmesi


Güvenlik politikası,
güvenlik duvarı tasarımının çok önemli bir parçasıdır. Güvenlik politikası, şirket veya müşterinin hangi tür trafiğin geçişine izin verildiğini bilme ihtiyacına göre tasarlanmıştır. Uygun bir güvenlik politikası olmadan, belirli bir kullanıcıyı veya çalışanı bir şirket ağında veya başka bir yerde kısıtlamak veya izin vermek imkansızdır. Doğru geliştirilmiş bir güvenlik politikası , güvenlik ihlali durumunda ne yapılacağını da bilir . Bu olmadan, güvenlik çözümlerinin düzgün bir şekilde uygulanması mümkün olmayacağından riskte bir artış olur.

Basit Çözüm Tasarımı


Çözümün tasarımı karmaşıksa. o zaman bunu uygulamak zor olacaktır. Çözüm kolaysa. o zaman uygulamak daha kolay olacaktır. Basit bir tasarımın bakımı daha kolaydır.
Basit tasarımda olası yeni tehditlere göre yükseltmeler yaparak onu verimli ama daha basit bir yapıya kavuşturabiliyoruz. Karmaşık tasarımların getirdiği sorun, dışarıdan saldırılara yol açan konfigürasyon hatasıdır.

Doğru Cihazı Seçmek


Her ağ güvenlik cihazının amacı ve uygulanma şekli vardır.
Yanlış sorun için yanlış cihazı kullanırsak ağ savunmasız hale gelir. Güncel olmayan cihaz bir güvenlik duvarı tasarlamak için kullanılırsa, ağı riske maruz bırakır ve neredeyse işe yaramaz hale gelir. Öncelikle tasarım kısmı yapılmalı, daha sonra ürün gereksinimleri öğrenilmeli, eğer ürün mevcutsa güvenliği zayıflatacak bir tasarıma oturtulmaya çalışılır.

Katmanlı Savunma


Modern dünyada bir ağ savunması çok katmanlı olmalıdır çünkü güvenlik bozulursa ağ dış saldırılara maruz kalacaktır. Çok katmanlı güvenlik tasarımı, farklı tehdit düzeyleriyle başa çıkacak şekilde ayarlanabilir. Güvenlik tasarımına avantaj sağlar ve son olarak sisteme yapılan saldırıları etkisiz hale getirir.

GUEvWjBx.png


NPymZoEJ_o.png

Güvenlik Duvarının Avantajları


Virüslü dosyaları engeller

İstenmeyen ziyaretçileri durdurur

IP adresini korur

E-posta spamını önler

Casus Yazılımları Durdurur

Güvenlik Duvarının Dezavantajları


Yarım kalan işler olabilir

Maliyetlidir

Sistem performansını düşürür


NPymZoEJ_o.png
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.