Internet üzerinden televizyon yayıncılığı

DarkHealler

Özel Üye
4 Eki 2015
8,058
6
izmir:)
tech-image-846x650.jpg


Herhangi bir noktadan, başka bir noktaya; Televizyon kanalı yayın akışını – canlı bir etkinliği – stüdyoya aktarılması gereken bir içeriği veya TV vericisine iletilmesi gereken yayını.. aktarma teknolojisi hızlı ve radikal bir değişim geçirdi.
İkibinonlu yılların başına kadar; televizyon yayınlarının aktarımı için karasal alıcı gönderici linkler, uydu uplinkler .. gibi zahmetli, pahallı donanım çözümlü cihaz ve araçlar gerekliydi.

Geçtiğimiz son 5 yıl içindeki internet teknolojilerindeki donanım ve yazılım gelişmeleri, karasal internet bağlantılarının download – upload hızları artışları, uydu internet teknolojisinin yaygınlaşması, kurumsal metroethernet çözümleri;
televizyon yayınlarını bir noktadan – başka bir noktaya aktarımı yönteminin, Video Over IP ( IP tekniği ile video iletim ) teknolojisinin ön plana çıkması sonucunu doğurdu.

Çeşitli kaynaklardan ( kamera – stüdyo – uydu – karasal..) gelen ses – görüntü işaretleri; IP kılıfı şeklinde dönüştürülerek ( Encoder ile kodlanarak )
yerel network ağlarında (LAN) – geniş alan ağlarında (WAN) veya dünya çapındaki internet ağında iletilip, uç noktalarda da yine IP kılıfından sıyrılarak
( Decoder veya SetTopBox ile ses ve görüntüye çevrilerek ) aktarılıyor.

Bu teknolojinin basit bir çeşit uygulama şemasını alttaki resimde görebilirsiniz.


TV-Yay%25C4%25B1nc%25C4%25B1l%25C4%25B1k.png




TV yayınlarını; fiberoptik altyapılı internet, upload hızı 6 Mbps. lere çıkabilen uydu internet bağlantılarıyla ile .. daha yüksek çözünürlükteki yayınları;
VPN metroethernet ile stüdyoya, uydu yayın merkezlerine veya karasal vericilere aktarma uygulaması günümüz medya yayıncılığında kullanılmaktadır.

Yine; ip formatı üzerinden gönderilen tv yayınının alıcı noktada alınmasında da.. çok pahallı profosyonel decoder kullanmak yerine;
IP giriş – HDMI ve A.V. çıkış settopbox kullanılmaktadır. Settopboxlar genellikle sürekli olmayan yayın aktarımlarında ve web TV – internet TV işlerinde,
profosyonel decoderlerde sürekli yapılan TV yayın IP formatlı iletimlerde kullanılmaktadır.


MAG275-4.png




Ayrıca bu TV yayın aktarma yöntemi; başlangıç yatırımı ve işletme giderleri bütçeleri küçük olan Anadolu kanalları, küçük yerel televizyonlar,
kurumsal (belediye, dernek, meslek odası ..v.b.) web TV – internet TV’lerin; diğer geleneksel büyük sermayeli medyalara karşı rekabet gücünü arttırmış olmaktadır.

Herhangi bir TV stüdyosunda üretilen bir yayını, uydulardan alınan bir TV yayınını veya televizyonda içerik olarak kullanacağımız bir canlı yayını;
bir noktadan – diğer herhangi bir noktaya IP formatında iletmek – video over ip – için birkaç yöntem vardır.
Bu yöntemlerden en belirleyici olanı; TV yayınını iletileceği yer ile alınarak kullanılacak yer arasındaki iletim ortamıdır.

Standart internet bağlantınız ADSL, fiber internet, metroethernet veya uydu internet ile iletmek durumunda iseniz;
internet bulutu (cloud) ortamı şartlarına uyumlu RTMP, http, RTSP protokol uyumlu encoderler kullanmak gereklidir.

Bu iletim standartlarına; Push ( itme ) ve Pull ( çekme ) yöntemli iletim çeşidi adı verilir. İletilen kaynak ve alınan nokta arasında karşılıklı
gönderildi – alındı iletişimi bulunmaktadır.

Yayın kaynağının bulunduğu yerdeki Encoder cihazınızda port yönlendirme yaparak ..karşı taraftan yayın decoderden veya settopbox tan alınır.
Ya da port yönlendirme yaptığınız encoder tarafının dış IP adresinden.. VLC Player ile yayını almanız mümkündür.

Alttaki resimde; Canlı yayın aktarımı (broadcasting) ve internet yayıncılığı (webcasting) için örnek bir şema görülmektedir.




CDN.png




Bu şemadaki yayın kaynağı kameralar yerine; bir stüdyo yayın masası çıkışı – DVD, VCD, Blue Ray cihazı – Uydudan Receiver ile alınan TV yayınının HDMI veya AV çıkışı konulabilir.

Yüksek güvenlikli ve üst düzey bir kalitede bir televizyon yayın aktarımı için de; UDP protokolü sağlayan encoder seçimi ve iki farklı nokta arasında doğrudan özel bağlantı ve güvenlik sağlayan VPN Metroethernet bağlantısı gerekmektedir.
Televizyon kanallarının yayınlarını internette seyredilmesi için oluşturdukları web TV – internet TV ; server merkezlerine ( CDN ) genellikle RTMP formatı ile gönderilmektedir.

Aynı LAN – Yerel Ağ – üzerinde çalıştırmak istiyorsanuz.

Yerel ağların yapısı gereği bant genişliği ve iletim kolaylığı avantajı ile; LAN (Lokal Area Network) yapılarda da UDP protokolü tercih edilmektedir.
Ayrıca; LAN sisteminde Multicast (çoklu yayın) yapma imkanınız vardır.
Encoderinizde veya Gatewayinizde kaynak yayınları Multicast adreslemeli olarak yapılandırdığınızda..
Encoder veya Gateway cihazınızdaki televizyon yayın veya yayınları; çoklu yayın iletimi olarak Türkçe’leştirebileceğimiz Multicast olarak gönderilebilir.
Böylece bir TV yayını veya TV yayın portalını; tek noktadan çok noktaya en verimli ve güvenli bir şekilde iletmiş oluruz.
UDP formatlamanın avantajı gereği ( çift taraflı haberleşme yapmadan sadece yayın göndermesi ) daha üst düzey bir görüntü akışı olmaktadır.

High Efficiency Video Coding – Yüksek Verimli Video Kodlama – H 265

Yine son dönemde gerçekleşen h – 265 ( HEVC; Yüksek Verimli Video Kodlama ) teknolojisi sayesinde ; artık video – canlı yayın aktarımı % 40 civarında
bir bant genişliği tasarrufu sağlanmaktadır. Böylelikle aynı kalite standartında bir görüntü aktarımında; daha az data yoğunluğu kullanımı ( bant genişliği ) gerçekleşmiştir.

2015 yılı ile birlikte televizyon yayınları aktarımında kullanılmaya başlayan bu uygulama ile;
özellikle sürekli televizyon yayın aktarımı yapan kurumlar ve 2 k, 4k, 8k yayın yapacak olan işletmeciler – stüdyolar,
h.265 teknolojisi sayesinde .. kaliteli ve ekonomik işletim modelli Video over IP sistemine sahip olmuşlardır.
Bu sistemin bir avantajıda; daha üst düzey bir sıkıştırma yöntemi kullandığı için; TV yayınlarını depolamada daha az yer kaplaması olmuştur.



HDE-265c_800.jpg



Bu sistemi kullanmak için; h.265 kodlamalı bir Encoder alınması gerekmektedir. Yine uyduya iletilen bu yayının izlenebilmesi için de; 4K ( HEVC codec ) çözebilen bir uydu alıcı kullanmanız gerekir.
2015 yılında TRT tarafından başlatılan TRT 4K 60p test yayınını izleyebilmeniz için, Uydu alıcınızın HEVC 60p çözmesi gerekmektedir.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.