Nasıl Araba Kullanılır !

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

djcapkin

Özel Üye
18 Ağu 2008
8,219
57
Türkiye
ARACIMIZI TANIYALIM

1.Aracımızın göstergelerini tanıyalım hangi işaret ne anlama geldiğini mutlaka bilelim.

2.Direksiyonun sağında ve solunda bulunan kolların ne işe yaradığını öğrenelim


3.Direksiyonun altında bulunan Sol baştan sırasıyla Debriyaj – Fren - Gaz pedallarını yerlerini ve işe yaradığını bilelim (Sol ayak sadece debriyajı kullanacak sağ ayak ise hem fren hemde gaz pedalını kullanacak sol ayak ile KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE FRENE BASILMAYACAK.


4.Vites kolunun nerde olduğunu ve nasıl kullanılacağını viteslerin yerini kavrayalım


5.El freninin nerde olduğunun ve nasıl kullanılacağını bilelim


ARAÇ KULLANMAYA HAZIRLIK


1.Sürücü koltuğunun kendi boyumuza göre ayarlanması.


2.Arka görüş aynalarının (dikiz aynaları) ayarlanması.


3.Emniyet kemerinin takılması ve öneminin bilinmesi.


4.Debriyaj pedalına basarak Vitesi Boş konumuna getirilmesi (El freninin çekik olmadığı durumlarda sağ ayağımız frende olması lazım aksi takdirde araba kayar gider.


ARACIMIZI HAREKETE HAZIR HALE GETİRME


1.Gerekli bütün ayarlamaları yaptıktan sonra Sol ayağımız ile debriyaja sonuna kadar basacız.

2.Vitesimizi kalkış vitesi olan 1. Vitese takacağız ve kontak anahtarını (marş anahtarını) ön cama doğru çevirmek suretiyle aracımıza ilk hareketi vereceğiz.
3.Aracımızın bulunduğunu konuma göre Sol / sağ tarafa sinyal vererek önümüzden veya arkamızdan gelecek olan araçları uyarmalıyız.
4.Evet işin en ince ve en hassas noktası olan aracımızı harekete geçirmek için yapmamız gerek kavrama ayarının nasıl yapılacağınca sıra geldi bu kavrama noktası çok hassasiyet ve beceri isteyen bir iştir bu kadar hassasiyet ve beceri istemesine karşılık kullandığımız araç bu hassas noktayı yakaladığımız zaman bize bazı belirtiler bazı sinyaller verir bunları anlamak hiç zor değil .Bu hassas ayarı yakalamak için Önce aracımızı çalışır duruma getirip sol ayağımızla debriyaja sonuna kadar basıp vitesi 1. Taktından sonra (sağ ayağımız frenin üzerinde olacak ve el freni inmiş pozisyonda olması gerekli)Sol ayağımızı debriyaj pedalından yavaş yavaş kaldırmaya başlayacağız bu ayağımızı kaldırma işlemini yaparken kullandığımız araç bize bazı ip uçları aracın harekete hazır olduğuna dair bunlar sırasıyla şöyle sıralaya biliriz.

1.Debriyajdan ayağımızı çekince kavrama noktasına yaklaşınca Motorun sesi değişir normal rölanti sesinin dışında bir ses duyarsınız ve bu ses değişikliğini rahatlıkla anlaya bilirsiniz.


2.Direksiyonda normalde olması gerekenden fazla titreme olur


3.Devir saati olan arabalarda ise devir saatinin ibresi yerinde oynama yapar.


Bu yukarıda saydığım 3 maddeden hangisi sizin kolayınıza geliyorsa onu maddeyi kendinize baz alarak aracınızı harekete geçire bilirsiniz.



Aracımız hareket ettirmeyi başardık ve aracımız yolda seyir halinde ve 1. Vitesle ortalama 10-15 metre kadar gittikten sonra aracımızın vitesini değiştirmemiz gerekecek bunu anlamak çok basit arabaya gaz verdiğiniz halde araba daha fazla hızlanmıyorsa ve motordan normalin üstünde ses geliyorsa artık vites değiştirmenin zamanı gelmiş demektir vites değiştireceğimiz zaman

1.Ayağımızı gaz pedalından çekiyoruz

2.Debriyaja sonuna kadar basıyoruz


3.Vitesimizi 2. Vitese takıyoruz ve ayağımızı debriyajdan biraz hızlı bir şekilde kaldırıyoruz ve hemen sonrasında aracımıza gaz vererek yolumuza devam ediyoruz


4.( 3-4-5) viteslere takarken de yukarıdaki sıraladığım maddeleri aynen uyguluyoruz.


5. Vites küçülteceğimiz yerlerde ise yine kurallar geçerlidir.


Yukarıda yazdığım konu maddeleri hepsi bir uyum ve ahenk için yapıldığı zaman güvenli bir sürüş elde edebiliriz aksi durumunda ise kontrolsüz ve hiç güvenli olmayan bir sürüşe sahip oluruz.Tabi araba kullanmak bu kadarla sınırlı değil bazı durumları ancak araç başında iken anlamak daha kolaydır.Kullandığımız araçta bulunan dikiz aynaları ise bize güvenli bir sürüş imkanı sağladığı için akan trafikte dikiz aynalarımızı mutlaka ama mutlaka her 3-5 saniyede bir kontrol etmeliyiz. Aksi takdirde etrafımızda bulunan araç ve yayaları zor durma sokarız ve altından kalkamayacağımız sonuçlarla karşılamak zorunda da kalabiliriz.


ARACIMIZI STOP ETTİRMEK


1.El frenini çekin (ayaklarımız fren ve debriyajda basılı olacak)

2.Vitesi boşan alınız.
3.Sinyallerinizi kapatın
4.Kontak anahtarını kendinize doğru çevirerek motoru durdurun
5.Yol durumuna eğimine göre vitesi 1 veya geri vitese takınız.
 

suskun07

Yeni üye
21 Nis 2013
12
0
Trabzon
Yararlı bilgiler eline sağlık...

Bende şunları eklemek istiyorum..
Birde uzun yol yaptığınız zaman garajınıza geri döndüğünüzde aracınızı hemen stop etmeyiniz..

Yol boyunca motor devirlli çalışacağından motor ısısı yüksek olacaktır aracı garaja getirdiğinizde rölant'e düşeceğinden motordaki suyun çoğu radyatöre geri dönecektir..

Birde enjektörlü araçlar için diyorum...
Enjektörler ve yakıt hortumları benzin dolu olacaktır..

Siz motoru hemen stop ederseniz su pompası motordaki suyu radyatöre alamayacaktır su motorda kalacaktır zamanla su motor bloğunu delecektir..
Siz rölantte çalıştırırsanız 1 dakika kadar...
Suyun %60 ı radyatöre dönecektir ve motorunuza büyük bir iyilik yapacaksınız..

Enjektörler ve hortumlar benzinle dolu olacağından siz motoru hemen stop ettiğinizde zamanla enjektörde kalan benzin enjektörleri bozacaktır..
Hortumların filtrenin ömrünü erken tamamlamasına sebeb olacaktır...

Garaja girdiğinizde el frenini çekip boşa aldığınızda araç 1 dakika çalışınca..
Motor azda olsa soğuyacaktır sıcak su radyatöre geri dönecektir..
Hortumlara ve enjektöre hareket halinde fazla benzin basan yakıt pompası araç rölantiye düştüğünde benzin basmayı bırakacaktır... Motor rölantte filtre ve hortumdaki benzini alacağından hortumdaki benzin %60 seviyesinde azalacaktır..
Aracınız klimalı ise açtı iseniz klimayı araç rölantte iken klima gazını hortumlardan geri çekecektir ve zırt pırt klima gazı değiştirmeyeceksiniz..

Bu bilgileri hafife almayın ufak ama yaararlı bilgiler zamanında almanyada bmw de çalışan şuan türkiyede servis açıp ustalık yapan abimizden öğrendim..

Malum ülkemiz esnafları baya bi pahalıcı..
Bugün en adi enjektör seti 500 tl gideceği 1 yıl :D
Radyatör 300 tl en adisi
Motor bloğu delinse motor değiştirmek ülkemizde sıkıntılı iş emniyet dünya kadar iş çıkartıyor resmi evrakları hazırlayana kadar 1 motor parası gidiyor :)
 
Son düzenleme:

BlacksGuardian

Katılımcı Üye
25 Haz 2012
309
0
Underground
araç durduktan sonra boşa almak riskli bir durum. aracın freninin boşaldığını felan düşünün. vites boşta olursa araç yokuş aşşağı sürekli hızlanıcaktır ama vitesi 1 de bırakıp araçtan indiğiniz zaman araba gitse bile belli hızı geçemez çünkü motor freni olucaktır
 

By Talha

Üye
7 Eki 2012
151
0
araç durduktan sonra boşa almak riskli bir durum. aracın freninin boşaldığını felan düşünün. vites boşta olursa araç yokuş aşşağı sürekli hızlanıcaktır ama vitesi 1 de bırakıp araçtan indiğiniz zaman araba gitse bile belli hızı geçemez çünkü motor freni olucaktır

Doğru söylüyorsun fakat bir çocugun yada kardeşin varsa araba boşta iken hareket ettirmesi zor 1 deyken kontağı çevirse direk gider
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.