SQL Yordamlar (Stored Procedures) ve Kullanımı

Dargaaltay

Uzman üye
7 Mar 2019
1,741
404
Kainat
Ben Dargaaltay,

Konu: SQL Yordamlar (Stored Procedures) ve Kullanımı

- SQL yordamları (stored procedures), veritabanı yönetiminde önemli bir araçtır. Yordamlar sayesinde; SQL sorgularını gruplayabilir, tekrar kullanılabilirliği artırabilir ve güvenlik sağlayarak veritabanı işlemlerini daha etkili bir şekilde yönetmemizi sağlar. Bir SQL yordamı, bir işlemi adım adım tanımlar ve bu işlemi bir adla çağırılabilir hale getirir. Bu sayede aynı işlemi farklı yerlerde kullanabilir ve kod tekrarını önleriz. Ayrıca, yordamlar parametreler aracılığıyla güvenli bir şekilde veri iletişimi sağlar ve SQL enjeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Bu nedenle, SQL yordamları, veritabanı yönetiminde hem performansı artırmak hem de güvenliği sağlamak için güçlü bir araç olarak kabul edilirler.

SQL Yordamları Oluşturma:

1. Bizim "Uyeler" adında bir tablomuz olsun ve bu tabloda "üye id, üye ad, üye soyad, üye yaş, üye cinsiyet" olsun.

aByPLyj.png


2. SQL Insert komutu ile bu tabloya bir veri ekleyelim.
OkJWC0s.png


- Biz her defasında bu kodu kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu kodu yazmak bir zamandan sonra artık gına getirecektir. İşte yordamlar ise bize burada yardımımıza yetişiyor. Şimdi ise bir yordam oluşturalım ve nasıl kullanıldığına bakalım. Yordamı MySQL'de iki şekilde oluşturabiliyoruz: SQL Kodu ve phpMyAdmin Aracı.

  • SQL Kodu İle Yordam Oluşturma
1 - SQL kodunu aşağıdaki resme tıklayarak alın, bu kod sayesinde hem yordamınızı oluşturacaksınız hemde yordamınıza kod eklemiş olacaksınız(Kodu phpMyAdmin'de çalıştırmak için "SQL" sekmesini kullanabilirsiniz).


2 - Kodu çalıştırdıktan sonra "Yordamlar" sekmesine gelin, burada bizim eklediğimiz yordamı göreceksiniz. Yordamın eklendiğini sidebardan da görebilirsiniz çünkü "Yordamlar" diye bir sekme daha açıldı.

cgrzdaa.png


3 - Artık bir yordamımız olduğuna göre bunu test edebiliriz. Bir yordamı kullanabilmek için onu çağırmalıyız "CALL". Sonra yordamımızın adını yazıyoruz ve paremetrelerini ekliyoruz(Parametreleri sırayla eklemeyi unutmayın). Kodumuz: CALL UyeEkle("Darga","Altay","10","b")
PBXDv7I.png


Kısım Son: Artık kendiniz projenizin akışına göre yeni yordamlar oluşturabilirsiniz.

  • PhpMyAdmin Aracı İle Yordam Oluşturma
Not: Tabloyu ellemiyorum aynen bırakıyorum, bu sefer ekleme değil silme işlemi yapacağız.

1 - PhpMyAdmin sayfasından "Yordamlar" sekmesine tıklayın ardında "Yeni yordam oluştur" butonuna tıklayın. Şimdi ise buraya yordam oluşturmak için bilgilerinizi girebilirsiniz.

NOT

Yordam Adı -> Buraya Türkçe karakterler yazmaktan kaçının ve sql kodunuzu tanımlayan birim ad verin.
Parametreler ->

Yön -> Paremetreyi içine ekleme yapacağımız için IN olarak seçili kalacak
Adı -> Parametrenizin adı, türkçe karakterler vermekten kaçının
Türü -> Parametrenizin türü
Tanım -> Yazacağımız kod
SQL:
BEGIN
    DELETE FROM uyeler WHERE Uye_id = id;
END
Burada dikkat etmemiz gereken husus, parametre adı ile parametremiz aynı ada sahip olmalı.

JDAIRP.png


2 - Yordamımızı çalıştıralım CALL UyeSil(1). 1 id'ye Sahip 'Altay Darga' silindi

buHRbGg.png


Bir sonraki konu, yodamları nasıl php'de kullanbiliriz hakkında olacak.
 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.