Windows Server 2012; Server Manager(Sunucu Yönetimi)

DarkHealler

Özel Üye
4 Eki 2015
8,058
6
izmir:)
115.jpg

Merhaba… Windows Server 2012 yazı dizisine Windows Server 2012 Server Manager(Sunucu Yönetimi) adı makalemizle devam ediyoruz. Daha önceki yazılarda Windows Server 2012 ile temel bazı bilgileri verip, yeni özelliklerinden bahsedip en sonra da kurulumunu gerçekleştirmiştik. Bu makalede ise Windows Server 2012 üzerinde Server Manager(Sunucu Yönetimi) konsolunu ve merkezi çoklu sunucu yönetimi özellikleri hakkında bahsedeceğim.

Windows NT işletim sistemi ile çalışanlar Server Manager(Sunucu Yönetimi) yönetim konsolunu hatırlayacaklardır. NT etki alanı yapısında PDC(Primary Domain Controller(Öncelikli Etki Alanı Sunucusu)) ile BDC (Backup Domain Controller(Yedek Etki Alanı Sunucusu)) arasında replikasyonu tetiklediğimiz, BDC rolünü PDC rolüne yükseltmek için yaptığımız ve aynı zamanda bilgisayar hesapları, paylaşımlar, servisler gibi yönetimsel fonksiyonları gerçekleştirmek için yaygın olarak kullandığımız bir yönetim konsoluydu.

Windows 2000 ile beraber yerini Computer Management, Active Directory yönetim araçları gibi yeni isim ve yapıda gelen MMC konsollara bırakmıştı. Windows Server 2008 ile beraber tekrar Server Manager adı ile sunucuların yönetiminde kullanılır hale getirilen yeni bir konsol ile tanışmıştık. Windows 2008 ile gelen Server Manager konsolu; sunuculara ait rol ya da özellikleri (feature) yükleme, kaldırma, yönetme gibi fonksiyonları icra etmek için geliştirilen bir yönetim arabirimidir. Server Manager konsolu ile merkezi , tümleşik tek bir konsoldan çoğu yönetimsel faaliyeti yerine getirebiliyorduk. Windows 2008 öncesi sistemlerde farklı konsollardan gerçekleştirilen yönetim faaliyetler Windows 2008 ile beraber doğrudan Server Manager konsolundan yapılabilir hale gelmiştir.

132.jpg


Server Manager konsolunun en büyük handikapı ya da kısıtı aynı anda tek bir sunucuyu yönetmeye izin vermesiydi. Ve uzaktan sunucuların rol ve özellik (feature) ekleme-kaldırma gibi fonksiyonellikleri desteklemiyordu.

Windows Server 2012 işte bu noktada yeni bir vizyonla geliyor; Server Manager arabiriminden “merkezi çoklu-sunucu yönetimi” vizyonu. Bu sayede sistem yöneticileri Server Manager konsolunu kullanarak ağdaki çok sayıda sunucu sistemini tek merkezden ve tek bir konsoldan aynı anda yönetebiliyor olacaklar.

Son yılların bilgi sistemleri endüstrisindeki yükselen trendlerde geçen yönetim konsepti ihtiyaçlarına göre yeniden dizayn edilen Server Manager arabirimi Windows Server 2012’in en önemli yeniliklerinin başında geliyor. Ve gerçekten bugüne kadarki tüm yönetim konsollarından tamamen farklı, şu ana kadarki yönetim konsollarında bulunmayan özellikleri barındıran yeni yönetim vizyonuyla geliyor.

Farkı sadece görünümünde değil, yönetim konseptinde de öncekilerden farklı.

Microsoft Windows Server 2012 ile sistem yöneticilerinin kendi masaüstlerinden ağdaki tüm sunucuları Server Manager konsolundan erişim yaparak ve uzaktan sunucuya bağlanarak, tek bir arabirimden yönetmelerini amaçlamıştır. Bu yaklaşım çoğu standart yönetimsel modelden (RDP vb. gibi uzak masaüstü ile sunucunun masaüstüne bağlanıp yönetim yapma) keskin bir biçimde ayrılmaktadır.

Windows Server 2012 işletim sistemine logon olduğunuz ilk açılışta Server Manager konsolu otomatik olarak açılacaktır.

1.jpg

Server Manager konsolu Windows 2008 ya da Windows 2008 R2’de olduğu gibi görev çubuğundaki kısayola tıklayarak ta başlatılabilir.

Aynı zamanda Metro-UI tasarımlı Start menü arayüzünden de yine Server Manager kısayolunu kullanarak konsolu başlatabilirsiniz.

Not : Metro-UI Start menü arayüzüne ulaşmak için aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi gelen sağ ekran menüsünden Start linkine tıklamanız yeterlidir.Metro-UI nin faydaları ve kabiliyetlerini gösteren Windows 8; Genel Görünüm adlı makalenin okunması şiddetle öneririm.

Server Manager konsolu ilk açıldığında çoğu şeyin değiştiğini göreceksiniz. Microsoft Management Console (MMC) –tabanlı konsol yerini yepyeni bir arabirime bırakmış. Windows Phone ve Windows 8 sistemlerinde kullanılan metro-style kullanıcı deneyimini ve arabirimini Server Manager’da da görüyoruz.

Windows Server 2008 işletim sisteminde ilk oturum sırasında karşımıza gelen “Configure Your Server” sihirbazı da Windows Server 2012 açılınca gelmiyor artık.Dolayısıyla ihtiyaç duyulan başlangıç yapılandırmalarını manuel olarak yapmanız gerekecektir.

2.jpg

“Welcome To Server Manager” başlıklı içinde Server Manager kısa yolları üç ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar; Dashboard(Gösterge Paneli), Local Server(Yerel Sunucu) ve All Server(Tüm sunucular) dır. Bunların dışındaki diğer başlıklar sunucuya eklenen rol(görev) veya feature(özelliklere) değişkenlikler göstermektedir. Ayrıca yine Server Manager başlığı içinde alt yön ok tuşuna basıldığında o anda hangi program dizini için de işlem yapıldığı görülebilmekte dizinler arasında geçişler yapılabilmektedir.

a01.jpg

Aynı bölümdeki “Resfresh Dashboard” seçeneği ile sunucu bilgilerinin yenilenmesi sağlanırken, Flag(Bayrak) biçimindeki Task(Görevler) kısmında da sunucu üzerindeki görevlerin durumları incelenebilmektedir.Bu bölümdeki Manage(Yönetim) başlığı altında sunucuya rol(görev)-feature(özellik) ekleme(Add Roles and Features), silme(Remove Roles and Features) veya uzaktan yönetilmek maksadıyla sunucu eklemesi(Add Servers) veya yönetilen sunucuları belirli gruplara eklemek için sunucu gruplarının oluşturulması(Create Server Group) işlemleri yapılabilirken Sunucu Yönetimi özellikleri (Server Manager Properties) incelenebilmektedir.

Tools(Araçlar);bölümünde diğer Windows sürümlerinde Windows Administrative Tools(Windows Yönetim Araçları) başlığı içinde yer alan özelliklerin toplandığı görülmektedir.

View(Görünüm); ve View(Görünüm) seçeneğinde ise görünümün daha elverişli olmasını sağlamak maksadıyla büyütülmesini veya küçültülmesi imkanı tanınmıştır.

a1.jpg

2.jpg

Şimdi Server Manager(Sunucu Yönetimi) başlığı altındaki uygulamaları inceleyelim. Bu başlık içindeki ilk seçenek Dashboard(Gösterge Paneli) dur.İkinci seçenek Local Server(Yerel Sunucu) dır ve son olarak uzaktan yönetilmek üzere bu sunucu üzerinde tanımlanan sunucuların listelendiği All Server (Tüm Sunucular) seçeneğidir.

Dashboard(Gösterge Paneli) altında iki başlık halinde sıralanan özellikler kullanılarak işlemlerin yapılması mümkündür. Bu başlıkların ilki “Welcome to Server Manager(Sunucu Yönetimine Hoşgeldiniz)” diğeri ise “Roles and Server Groups(Görevler ve Sunucu Grupları)” dur.

Welcome to Server Manager(Sunucu Yönetimine Hoşgeldiniz); başlığı içinde sunucuya yeni görev ve özelliklerin eklenmesi(Add roles and features), uzaktan yönetilmek üzere ağ içindeki diğer sunucuların eklenmesi(Add other servers to manage) ve sunucuların yönetilmesini kolaylaştırmak ve bir bütün halinde yapılmasına imkan tanımak için sunucu gruplarının(Create a server group) oluşturulması mümkündür.

Roles and Server Groups(Görevler ve Sunucu Grupları); başlığı içindeki seçenekler ise hem yerel sistem üzerinde hemde yönetilmek üzere bu sistem üzerine alınmış diğer sunucuların yerleştirildiği grupların durumlarını izlemek onların performanslarını, çalışan servislerin durumlarını veya olay görüntüleyicisini takip etmek için kullanılmaktadır.

3.jpg

Server Manager(Sunucu Yönetimi) başlığı altındaki ikinci seçenek Local Server(Yerel Sunucu) içindeki özellikler kullanılarak sunucu sistemi özelliklerin(Propeties) incelenmesi, olayların(Events) görüntülenmesi, sunucu üzerinde çalışan servislerin(Services) incelenmesi, üzerinde çalışan uygulamaların analizlerinin yapılması(Best Practices Analyzer), sunucunun istenilen kriterlerde performans(Perfornance) değerlerinin incelenmesi ve sunucu üzerinde yüklü olan görev ve özelliklerin(Roles and Features) incelenmesi mümkün hale getirilmiştir. Yine herbir özellik içindeki Tasks(Görevler) seçenekleri kullanılarak ta işlemlerin yapılması sağlanmıştır.
3a.jpg

Server Manager(Sunucu Yönetimi) başlığı altında son olarak ağ içindeki diğer sunucuları uzaktan yönetmek için listelendiği All Server (Tüm Sunucular) seçeneğidir. Bu bölümdeki özellikler kullanılarak ağ içindeki diğer sunucuların izlenmesi yönetilmesi vb. şeylerin yapılması mümkündür.

Bunun için All Server(Tüm Sunucular) seçeneği üzerinde mouse(fare) un sağ tuşu yardımı ile veya Flag(Bayrak) biçimindeki Task(Görevler) kısmının yanındaki Manage(Yönetim) başlığı içindeki Add Server(Sunucu Ekle) seçeneği ile uzaktan yönetilmek istenen sunucu bu bölüme tanımlanır.


3ek.jpg


Bu tanımlama işleminden sonra ilgili sunucu üzerinde mouse(fare) un sağ tuşu yardımı ile çağırılan alt yordam uygulamalarından istenilenler uygulanabilmektedir. Ayrıca yine All Server(Tüm Sunucular) ana başlığı içinde olayların(Events) görüntülenmesi, sunucu üzerinde çalışan servislerin(Services) incelenmesi, üzerinde çalışan uygulamaların analizlerinin yapılması(Best Practices Analyzer), sunucunun istenilen kriterlerde performans(Perfornance) değerlerinin incelenmesi ve sunucu üzerinde yüklü olan görev ve özelliklerin(Roles and Features) incelenmesi mümkün hale getirilmiştir. Yine herbir özellik içindeki Tasks(Görevler) seçenekleri kullanılarak ta işlemlerin yapılması mümkündür.

Server Manager(Sunucu Yönetimi) ekranı içindeki diğer seçenekler sunucu üzerindeki görevlerin ve özelliklerin yönetilmesine imkan vermektedir.Bu görev ve özelliklere Windows Server 2012 yazı serisi içinde deyineceğimi belirterek, bir sonraki makalede görüşmek temenlisi ile…. umarım faydalı olmuştur.


Saygılarımla ...
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.