ADSL modem alacaklar ve modem seçimi hakkında bilgi.

'AdrenaLiN

Yaşayan Forum Efsanesi
2 Şub 2012
8,398
164
Son zamanlarda iyice yaygınlaşmaya başlayan ADSL bağlatısına sahip olmak isteyenler için karşılarına çıkan veya çıkacak en önemli detaylardan biri olan "Hangi modemi alacağım?" sorusunun cevabına biraz daha yardımcı olabilmek için bu yazımızda U.S.Robotics SureConnect 9105 (999105 olarak da geçiyor) harici modeme bakıyoruz.

Herkez U.S.Robotics'in ününü bilir. Hangimiz internetin ilk çıktığı zamanlarda o cep yakan U.S.R.'lerden almak istemezdik ki? Kuşkusuz dünyanın en iyi modem markaları arasında bulunan U.S.R., bize ADSL alanında gerçekten çok iyi bir modem üretti. Modemimiz donanımsal firewall'a, 4 girişli bir router'a sahip. 12mbps hızı destekliyor ve oyun konsollarına da (X-Box ve Playstation 2) uyumlu. Ayrıca 2 yıl garantili.

Satın aldığımızda kutudan PC kasası genişliğinde bir (biraz büyükçe, nedeni 4 girişli router'a sahip olduğu için) kara şimşek misali bir modem, U.S.R. external modemlerde adet olan siyah bir güç adaptörü, çok kaliteli bir RJ45 ve RJ11 kablo (Annex-A için RJ11 ve Annex-B için RJ45), Kullanım klavuzu ile birlikte birde Kurulum CD'si çıkıyor.

Modemin dış görünüşü gerçekten çok şık. Üstünde kocaman gömme bir U.S.Robotics yazısı (illa karizma yapacak) var. Modem ise kenarları yuvarlatılmış dikdörtgen şekilde. Üstte ve modemin altındaki hava kanalları bulunuyor. Ayrıca bu kanallardan hava giriş çıkışı olabilsin diye modemin 4 köşesinde bacaklar bulunuyor fakat modem yine de belirli bir ölçüde ısınmaktan kurtulamıyor.

Modemin ön yüzünde güç ledi (PWR), internette IP edinildiğini belirten bir led (WAN IP), 4 tane router ledi (her giriş için ayrı) ve bir ADSL hattının varlığını doğrulayan bir led bulunuyor. İnternette veri alış verişi yaparken WAN IP ledi trafiğe göre yanıp yanıp sönüyor. Trafik çok yoğunsa ışık neredeyse sürekli yanar hale geliyor. Onun dışında herhangi bir veri transferi olduğunda led yanıyor ve paket gönderimi süresince yanık kalıyor. ADSL ledi ise hattın aktif olup olmadığını belirtiyor. Yanıp yanıp sönüyorsa hat alınıyor, ışık yanmıyorsa hat yok, yanıyorsa hat var demektir.

Gelelim modemin arka yüzüne. Sırayla, bir ADSL hat girişi, 4 ethernet (router) portu, 1 reset düğmesi (firmware ayarlarını resetlemeye yarıyor), 1 güç girişi ve açma kapama düğmesi bulunuyor. Girişlerde hiçbir klips sorunu yok. Kablonuzun başında hiçbir sorun yoksa çentiğe bastırmadan kablo kesinlikle çıkmıyor. Yani modemin yerini internete bağlıyken rahatlıkla değiştirebiliyorsunuz.
Hat kablomuzu ADSL girişine, bilgisayarımızı veya bilgisayarlarımızı ağ girişlerine bağlayıp güç kablomuzu da taktığımızda modemimiz yüklenmeye hazır duruma geliyor. Kutudan çıkan kurulum cd'sini açıp yüklemeye başlıyoruz. İlk başta kurulum resimler eşliğinde sırayla bütün bağlantıları yaptığımızdan emin olmamızı istiyor. Sonraki bölümde ise sistemimizin modemle çalışabilecek özelliklere sahip olup olmadığını arıyor (Ethernet kartı vs.). Kurulum tamamlandıktan sonra modemimiz ayarlanmaya hazır. Easy Configurator programını açıp başlıyoruz ayarlarımızı yapmaya. Programın 1 ile 2.30 arası versiyonlarında Türk Telekom bulunmadığı için bazı ayarları elle yapılandırmak gerekiyor. VPI'ı 8, VCI'ı ise 35 olarak ayarladıktan sonra kullanıcı adımızı ve şifremizi programa girmekten başka genel bir ayar kalmıyor. Hattınızda herhangi bir sorun yok ise hızlı ve geniş bant internetin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Şimdi gelelim biraz ince ayarlara. Modemimiz takılı iken tarayıcımızı açtığımızda 192.168.0.1 yazıp modemimizin sürüyle firmware ayarlarına el atabiliyoruz. Bence bunlardan en önemlisi DMZ; demilitarized zone. Modemimizin donanımsal firewall'ı P2P ve mesajlaşma programlarında sorun çıkarmasa da Starcraft gibi oyunlarda diğer oyuncuların sizin kurduğunuz oyuna girmesinde problem yaratabiliyor. Bunun için DMZ sayfasındaki boş kutucuğa o anda bulunduğumuz bilgisayarın LAN Ip'sini yazıp onaylarsak DMZ'yi o bilgisayar için iptal edebiliyoruz. Ve artık internetin tüm olanaklarını kullanmak için önünüzde hiçbir engel kalmıyor.

Hazır donanımsal firewall demişken, modemdeki firewall'ın ne iş gördüğünü de belirtsek iyi olacak. Herkesin bildiği gibi hacking programlarıyla ip taramaları yapan bir sürü hacker internette cirit atıyor. Bizim firewall da izin verdiklerimiz dışındaki ip adreslerinden gelen her paketi reddeyor ve paketi gönderen kişi bilgisayarımızı veya internet bağlantımızı göremiyor. Fakat bu firewall'a güvenip de çok önemli dosyalarınızı bilgisayarınızda yedeklememenizde fayda var. Hackerlar için her zaman başka bir yol vardır.

Modemin şu andaki fiyatı 190 TL civarı (Haziran başı fiyatıdır). Bence diğer modemlere göre fiyat farkı ödenesi bir modem. Hız olarak kesinlikle bir şüpheniz olmasın. Bant genişliğiniz ne ise bağlantınızı tamamen verimli olarak kullanabiliyorsunuz (tabi hattınız da iyi ve temizse). ADSL abonesi olacaksanız, bu modemi rahatlıkla alabilirsiniz.

5660j51.jpg
 
Son düzenleme:
6 Tem 2013
68
0
modem ne kadar iyi olursa olsun hat iyi olmadıktan sonra bir iş görmez kendimden biliyorum :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.