Ağ Teorisi Nedir?

{Unk}

Üye
21 Eyl 2021
122
41
17
Geçmişten günümüze doğru geldiğimiz zaman, insanlar birbirleri ile iletişim kurabilmek için birçok iletişim yöntemi kullanmışlardır. Duman, güvercin, mektup, telgraf, gazete bunlardan sadece birkaçıdır. Günümüze bakıldığı zaman ise birçok insanın artık iletişim ihtiyacını internet üzerinden sağladığı görülmektedir. Peki internet üzerinden sağladığımız iletişimde kullanılan yöntemler ile geçmişte kullanılan yöntemler arasında bir fark var mıdır?

AĞ TEORİSİ NEDİR?
Ağ teorisi, ayrı nesneler arasındaki asimetrik ve simetrik ilişkiler üzerine kuruludur. Genel olarak grafiklerin incelenmesi üzerine kurulu bir sisteme sahiptir ve aynı zamanda bilgisayar ve ağ biliminde grafik teorisinin bir parçası olarak görülmektedir. Ağ teorisi bilgisayar bilimi, parçacık fiziği, internet, dünya çapında ağ (www) vb. konular ile yakından ilişkilidir. Karmaşık ağları karakterize etmek ve modelleme yöntemini incelemek için ağ teorisi sıklıkla kullanılır.

AĞ TEORİSİ – TEMEL KAVRAMLAR

Ortam (Medium) olarak nitelendirdiğimiz kavram, bağlandığımız sistemi ifade etmektedir. Bağlanmış olduğumuz sistem üzerinde bulunan bilgisayarlar (veya benzeri aygıtlar) kendi arasında ikiye ayrılmaktadırlar. Bir kısmını veriyi alan (istemci) kısım oluştururken, diğer kısmını da veriyi sunan aygıtlar (sunucu) oluşturmaktadırlar.

Ortam kavramı internet bulunmadan önce de ortaya çıkan bir kavramdır. Örneğin internetten önce, televizyonda ayarlanan kanaldan (sunucu) görüntünün bize ulaşmasında, televizyon bir istemci olarak düşünülebilir. Burada bize verinin iletim şekli sinyaldir. Bu sinyal aynı zamanda manyetik, optik, elektromanyetik ya da elektrik sinyalleri de olabilmektedirler. Aslında bu kısımda iletilen her şey veridir. Teknolojinin geldiği bugün ki noktada, bildiğimiz her şeyi veriye çevirmeye çalışmaktayız. Veriye çevirirken, modelleme yapabilmek için bit kavramından yararlanmaktayız. Bit ile kast edilen ifade; 1 veya 0’lardan oluşan sayılardır. Bu sayılar ikilik (binary) sistem olarak da bilinmektedir. Bu sisteme göre veri, 1 veya 0 olabilmektedir. Böylece bitler birleşerek bizim için anlam ifade eden bir yapı oluşturmaktadır. Bu yapı aynı zamanda dijital sistemlerin de temelini oluşturmaktadır


DİJİTAL SİSTEMLER
Sinyaller analog (sürekli sinyaller) ve dijital sistemler olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Analog sinyaller; ses, elektrik sinyalleri veya radyo frekansı gibi sürekli gelen sinyallerdir. Bu sinyallerde veri bir değere sahiptir fakat bu değer herhangi bir değer olabilmektedir. Dijital sinyaller ise 1 ya da 0 değerini alabilen sinyallerdir. Böylece verinin bozulma ihtimali, analog sinyallere göre daha düşüktür.


AĞ TAŞINMASI
Ağların (ya da diğer bir ifade ile bitlerin) taşındığı sistemlerde, veri öncelikle elektrik sinyalleri ile taşınabilmektedirler. Bu sinyallerin taşınması sağlayan UTP, BNC ve Fiber Optik kablolar bulunmaktadır. UTP adını verdiğimiz kablolar ikili olarak birbirlerine dolanmış kablolardır ve birbirlerine dolanma sıklıkları farklıdır. Çünkü elektrik sinyallerini taşıdıkları için üzerlerinde belirli bir manyetik alan oluşturmaktadırlar. Oluşturulan manyetik alan başka bir kabloya değdiği zaman, orada da bir manyetik alan oluşturmaktadır. Dolayısıyla birbirlerinin manyetik alanlarını bozma riskini ortadan kaldırmak için, sarım sıklıkları farklı ayarlanmaktadır. Yani bir sinyalin daha hızlı gideceği yere ulaştırılması ve diğerinin ondan daha yavaş olarak oraya ulaştırılması sağlanmaktadır.


UTP
UTP adını verdiğimiz kablolar ikili olarak birbirlerine dolanmış kablo tipleridir ve birbirlerine dolanma sıklıkları farklıdır. Çünkü elektrik sinyallerini taşıdıkları için üzerlerinde belirli bir manyetik alan oluşturmaktadırlar. Oluşturulan manyetik alan başka bir kabloya değdiği zaman, aynı zamanda bir manyetik alan daha oluşturmaktadır. Dolayısıyla birbirlerinin manyetik alanlarını bozma riskini ortadan kaldırmak için, sarım sıklıkları farklı ayarlanmaktadır. Özetle bir sinyalin daha hızlı gideceği yere ulaştırılması ve diğerinin ondan daha yavaş olarak ulaştırılması sağlanmaktadır


BNC
Diğer bir sinyallerin taşınması sağlayan kablo türü de BNC kablolarıdır. Bu tip kabloların yapısı katmanlıdır. En içte bakır bir tel ve üzerlerinde metal yapı bulunmaktadır. Bu metal yapının amacı, olası sinyallerin dinlenmesi vb. gibi güvenlik sorunlarının önüne geçerek, korunmasını sağlamaktır.



FİBER OPTİK
Günümüzde elektrik sinyallerinin taşınmasına bakıldığı zaman, fiber optik kablolar bulunmaktadır. Bu tip kablolar ışığı kullanarak yapılandırılmışlardır ve artık günümüzde birden fazla veriyi aynı zamanda taşıması da sağlanarak geliştirilmişlerdir.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.