C Programlama Dilinin Hikayesi
Bugün yazılım dünyasında kullanılan birçok modern programlama dilinin temeli aslında oldukça eski bir dile dayanır. Bu dil C programlama dilidir. 1970’li yıllarda geliştirilen C dili yalnızca bir programlama dili olmakla kalmamış, aynı zamanda modern yazılım dünyasının temel yapı taşlarından biri haline gelmiştir. Günümüzde kullanılan birçok popüler programlama dili, doğrudan ya da dolaylı olarak C dilinden etkilenmiştir. Özellikle C++, Java, C#, Go ve hatta bazı yönleriyle Python bile C dilinin getirdiği programlama mantığından etkilenmiştir.
C Dilinin Ortaya Çıkışı
C programlama dili 1972 yılında Ünlü bilgisayar bilimcisi
Dennis Ritchie
tarafından geliştirilmiştir. Ritchie o dönemde dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden biri olan Bell Labs bünyesinde çalışıyordu. Bell Labs aynı zamanda bilgisayar bilimleri tarihinde birçok önemli buluşun yapıldığı bir araştırma merkezidir. İşte C dili de bu araştırma ortamında ortaya çıkmıştır.
O dönemde bilgisayar sistemleri genellikle assembly dili ile programlanıyordu. Assembly dili oldukça güçlü olsa da yazılması zor ve karmaşık bir dildi. Ayrıca farklı işlemciler için farklı assembly kodları yazılması gerekiyordu. Bu durum yazılım geliştirmeyi oldukça zorlaştırıyordu. Geliştiriciler hem hızlı hem de daha kolay kullanılabilir bir programlama dili arayışına girdi.
B Dilinden C Dilinin Doğuşu
C dili aslında tamamen sıfırdan ortaya çıkmış bir dil değildir. C dilinin temelinde B programlama dili bulunmaktadır. B dili
Ken Thompson
tarafından geliştirilmişti ve özellikle erken dönem işletim sistemleri üzerinde çalışmak için kullanılıyordu. Ancak B dili bazı teknik sınırlamalara sahipti ve daha güçlü bir dile ihtiyaç duyuluyordu. Bu noktada Dennis Ritchie, B dilini geliştirerek daha güçlü ve esnek bir programlama dili oluşturdu. İşte bu yeni dil C programlama dili olarak adlandırıldı.
C dili geliştirildikten sonra kısa sürede büyük ilgi gördü. Çünkü hem düşük seviyeli sistemlere erişim sağlayabiliyor hem de yüksek seviyeli programlama özellikleri sunabiliyordu. Bu C dilini sistem programlama için ideal bir seçenek haline getirdi.
UNIX İşletim Sistemi ve C Dili
C dilinin popüler hale gelmesinde en büyük etkenlerden biri UNIX işletim sistemi olmuştur. UNIX işletim sistemi başlangıçta assembly dili ile yazılmıştı. Ancak daha sonra sistemin büyük bir bölümü C dili kullanılarak yeniden yazıldı. Bu oldukça önemli bir gelişmeydi çünkü işletim sistemleri genellikle doğrudan donanım ile çalıştığı için yüksek seviyeli dillerle yazılması zor oluyordu. C dili sayesinde UNIX hem güçlü hem de taşınabilir bir işletim sistemi haline geldi.
UNIX işletim sisteminin farklı bilgisayarlara kolayca taşınabilmesi, C dilinin de hızla yayılmasını sağladı. Üniversiteler, araştırma merkezleri ve teknoloji şirketleri C dilini kullanmaya başladı. Bu C dilinin kısa sürede dünya genelinde popüler hale gelmesine yol açtı.
C Dilinin Yazılım Dünyasına Etkisi
C dili yalnızca kendi döneminde değil, sonraki yıllarda geliştirilen birçok programlama dilini de etkilemiştir. Özellikle C++, Objective-C, Java ve C# gibi diller C dilinin sözdizimi ve programlama mantığından ilham almıştır. C dili genellikle modern programlama dillerinin atası olarak kabul edilir.
C dilinin yaygın olarak kullanıldığı alanlar
-İşletim sistemi geliştirme
-Gömülü sistem programlama
-Sistem araçları ve derleyiciler
-Oyun motorları ve performans odaklı yazılımlar
Bugün bile birçok modern işletim sistemi çekirdeğinde ve performans gerektiren yazılımlarda C dili aktif olarak kullanılmaktadır.
Örneğin
Linux çekirdeği büyük ölçüde C dili ile yazılmıştır.
C programlama dili bilgisayar bilimi tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Dennis Ritchie tarafından geliştirilen bu dil yalnızca bir programlama aracı olmakla kalmamış, aynı zamanda modern yazılım dünyasının temelini oluşturmuştur. Bugün kullandığımız birçok yazılım teknolojisi ve programlama dili doğrudan veya dolaylı olarak C dilinin ortaya koyduğu programlama anlayışından etkilenmiştir.C dili yazılım dünyasının en etkili ve en önemli programlama dillerinden biri olarak kabul edilmektedir.